Sütőtökös receptek igazi rajongóknak

nlc | 2015. Október 29.
Ha te is azok közé tartozol, akik már október elején lecsapnak az első sütőtökre a piacon, és legszívesebben reggel, délben és este is sütőtököt ennél egész télen, akkor ezeket a recepteket feltétlenül próbáld ki.

Sütőtököt sütni jó, klasszikus vagy különleges sütőtökkrémlevest enni még jobb. De mit készíthetünk még a sütőtökből? Szinte bármit! Hoztunk 5 szuper receptet, amit érdemes kipróbálni mindenkinek, aki rajong a sütőtökért. És ezek egy kivétellel csak a sós fogások, a sütőtökös édességekről még nem is beszéltünk.

 

Spenótos-sütőtökös farfalle ricottával

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 25 dkg ricotta
  • 40 dkg farfalle
  • 30 dkg spenótlevél
  • 10 dkg parmezán
  • 1 dl tejszín
  • pár csipet őrölt bors
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 20 dkg sütőtök
Kategóriaebéd
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőtök belét felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőt előmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Belereszeljük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot. Lefedve 10 perc alatt puhára pároljuk a tököt, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a ricottát és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. A tésztát al dentére főzzük, összekeverjük a szósszal, és parmezánnal meghintve tálaljuk.

 

 

Klasszikus sütőtökös pite

Hozzávalók 8 személyre, a tésztához:

  • 155 g liszt
  • 1,5 tk. cukor
  • fél tk. só
  • 115 g kockázott vaj
  • 60 ml nagyon hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 130 g cukor
  • fél tk. só
  • 3 db tojás
  • ⅛ tk. őrölt fokhagyma
  • 315 ml zsíros tejszín
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • kevéske reszelt szerecsendió
  • 425 g pürésített sütőtök
  • fél tk. őrölt gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő130 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. Először készítsük el a töltelék lényegét adó sütőtökpürét. Ehhez gyújtsuk be a sütőt 200 fokra, fogjuk egy sütőtököt, daraboljuk fel, szabadítsuk meg a magjaitól, és egy finoman olajozott sütőpapíron süssük puhára 200 fokon 45-50 perc alatt.

2. Készítsük el a tésztát: kezdjük azzal, hogy egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sót és a cukrot, majd összedolgozzuk a vajjal. Adjuk hozzá a vizet, és gyúrjuk csinos tésztagombóccá. Ha szükséges, még egy evőkanál vizet hozzáadhatunk.

3. A kihűlt tökszeletekről kanalazzuk le a húst, és botmixerrel pürésítsük.

4. Nyújtsuk ki a tésztát sütőpapíron kör alakúra, legyen nagyjából 30 centi átmérőjű. A sütőpapírral együtt helyezzük bele a piteformába (22 centi átmérőjű az ideális). Ami túllóg, azt hajtsuk vissza, és gyurmázzuk el szépen, egyenletesen mindenhol a tészta oldalát.

5. Gyújtsuk be a sütőt 205 fokra.

6. A töltelékhez keverjük össze a tököt, a cukrot, a sót és a fűszereket egy közepes lábosban, forraljuk fel, és rotyogtassuk még 5-7 percig. Közben kevergessük szaporán, majd keverjük bele a tejszínt, amíg egyenletes, krémes tölteléket nem kapunk. Egyesével keverjük bele a tojásokat is, majd az egészet öntsük a piteformába simított tésztára.

7. Süssük a pitét 205 fokon 15 percig, majd vegyük vissza a sütőt 175 fokra, és süssük további 30-40 percig, amíg a közepe már alig remeg, és nem ragad rá a töltelék a belé szúrt hústűre vagy fogpiszkálóra.

8. Gyakoroljunk önuralmat, és fogyasztás előtt várjuk meg, amíg a pite legalább langyosra hűl, de hidegen is érdemes megkóstolni.

 

Kacsamell sütőtökös burgonyafánkkal

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 2 ek. Vénusz étolaj olaj
  • 1 szál rozmaring
  • 80 dkg bőrös kacsamellfilé
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kacsamellet előző nap előkészítjük. A bőrös felét beirdaljuk, húsát bekenjük olajjal, rozmaring ágat teszünk rá, majd műanyag fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Egy serpenyőt (lehetőleg fémnyelűt) felforrósítunk, és a kacsamell bőrös felét barnára pirítjuk. Megfordítjuk és 10 percre a sütőbe tesszük (160 fokos). Kivesszük a forró edényből, áttesszük egy tányérra, és meleg helyen pár percig pihentetjük. Vékonyan felszeleteljük, és a fánkkal, valamint a szilvakompóttal ízlésesen elrendezve a tányéron, tálaljuk.

A Burgonyafánk és a Szilvakompót receptjét itt találod!

 

Sütőtökös-fetás frittata

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 8 tojás
  • ízesítéshez bors
  • ízesítéshez kakukkfű
  • sütéshez olívaolaj
  • 20 dkg feta
  • 25 dkg sütőtök
Kategóriareggeli
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt meghámozzuk (zöldséghámozóval a legkönnyebb), magját eltávolítjuk, és egyenletes méretű, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó, sós vízben kb. 4 percig előfőzzük, hogy kissé megpuhuljon, de ne főjön szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel felitatjuk.

A fetát a tökkel azonos méretű kockákra szeleteljük. A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd belekeverjük az előfőzött sütőtököt, illetve a fetakockákat. Egy kiolajozott, kb. 26×15 cm-es jénaiba vagy tepsibe (vagy akár kerek tortaformába) öntjük, és 25 percig sütjük, amíg megszilárdul. Langyosan tálaljuk.

 

 

Édes-csípős sütőtökös pulykasült mandulás burgonyapürével

Hozzávalók:

  • ízesítéshez cukor
  • 10 dkg tökmag
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 1 ek. (krém) csípős pirospaprika
  • 2 ek. méz
  • 80 dkg burgonya
  • ízesítéshez fűszerpaprika
  • 1 dl tejszín
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • pár csepp olaj
  • 80 dkg pulykamell
  • ízesítéshez só
  • 60 dkg sütőtök
Kategóriavacsora
Elkészítési idő110 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tököt megpucoljuk, magját kivájjuk, a húsát 1×1 cm-es kockára vágjuk. Sütőben 160°C-on 3-5 perc alatt megpirítjuk a pucolt tökmagot. (Erre nem tudjuk használni az előzőleg kivájt tökmagot, csak akkor, ha előtte kiszárítjuk. A recepthez vegyünk zacskós tökmagot.) 8 dkg vajon, kis lángon megpirítjuk a tökkockákat, kevés cukrot adunk hozzá, majd néhány csepp vizet, hogy ne égjen. Sózzuk, majd amikor puhulni kezd, hozzáadjuk a tökmagot, aztán hagyjuk kicsit kihűlni. A pulykamellet felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen benne, majd beletöltjük a tököt. A húst kívülről besózzuk, mézzel bekenjük, fűszerpaprikával megszórjuk, végül bedörzsöljük a paprikakrémmel is. 1 dl olajat forróra melegítünk, és leöntjük vele a magas falú tepsibe tett pulykát. 140°C-on légkeveréses sütőben 1-1,5 órát sütjük.

A burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, hozzáadjuk a maradék vajat, majd a felforralt tejet és tejszínt habverővel belekeverjük. A mandulaszeleteket 180°C-os sütőben 3 percig pirítjuk, majd a burgonyához keverjük, és ezzel tálaljuk a pulykasültet.

 

Még több sütőtökös étel receptje az NLCafén:

Exit mobile version