Francia mákos
Hozzávalók:
Mákos piskótához:
- 3 db tojás
- 17,5 dkg cukor
- 3 kanál víz
- 12,5 dkg liszt
- 10 dkg darálatlan mák
- 1 kávéskanál sütőpor
2 db gyúrt laphoz:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 kanál méz
- 1 db tojássárgája
- 1 kávéskanál szódabikabóna
- kevés tej
Krémhez:
- 2 cs vaníliapuding
- 5 deci tej
- 3 db tojássárgája
- 3 cs vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 37,5 dkg vaj
Tetejére:
- 10 dkg dió
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
A francia mákos receptje a Pálmafa project blogon folytatódik.
Mont Blanc torta
Hozzávalók a piskótához (27 centis kapcsos tortaformához):
- 6 tojás
- 18 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 6 dkg darált mandula
- 3 dkg kakaópor
- 1 tk olaj
- 1 kk citromlé
- csipet só
A 2 habcsóklaphoz:
- 8 tojásfehérje
- 40 dkg cukor
A krémhez (2 réteghez):
- 24 dkg cukor
- 4+4 dl habtejszín
- 50 dkg gesztenyemassza
- 50 dkg mascarpone
A csokiganache-hoz:
- 20 dkg min. 60%-os étcsoki
- 2 dl tejszín
A Mont Blanc torta elkészítésének leírása Maimoni blogján olvasható.
Házi baklava
Hozzávalók: (1 kisebb tepsihez)
- 30 dkg darált magkeverék (dió, mandula, pisztácia stb.)
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg porcukor
- 2 tk fahéj
- 1 tk szegfűszeg
- csipet gyömbér
- csipet szerecsendió
- 8 db-os réteslap
- 5-7 dkg olvasztott vaj
A sziruphoz:
- kb. 1 dl citromlé (1 nagy citrom leve)
- 0,75 dl víz
- 12,5 dkg méz
- 12,5 dkg cukor
A házi baklava receptje a Mrs. Lipton konyhája blogon folytatódik.
Narancsos csokoládétorta
Hozzávalók a piskótához:
- 6 friss tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg átszitált liszt
- 3 csipet só
- cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók a krémhez:
- 2 csomag cukrozatlan csokoládés pudingpor
- 5 dl tej
- 6 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg 70% kakaótartalmú étcsokoládé
- 1 vegyszerrel kezeletlen narancs héja és felének a leve
- cukor ízlés szerint
- 25 dkg vaj
A narancsos csokitorta receptje a Tavola in Piazza blogon folytatódik.
Apáca, a fánkok királynője
Hozzávalók a fánkokhoz:
- 100 gr vaj
- 100 gr Rama
- 200 ml víz
- 1 csipet só
- 1 ek. kristálycukor
- 200 gr liszt
- 5 db L-es méretű vagy 6 db S, M méretű tojás
A cukrászkrémhez:
- 350 ml tej
- 150 ml tejszín
- 75 g cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 40 g keményítő
A csokimázhoz:
- 150 ml tejszín
- 200 g étcsoki
A fánk receptje a Sütit akarok blogon olvasható.
Még több mennyei házi süti receptje az NLCafén:
- 5 kalóriabomba süti, ami miatt megéri többet edzeni
- 3 egyszerű, de nagyszerű torta
- 3 klasszikus süti, amiket édesanyánktól tanultunk