Teafilter keksz
Hozzávalók:
- 125 g puha vaj
- 1 tojás
- 70 g cukor
- 250 g búzaliszt
- 10 dkg étcsokoládé
- cérna
- fehér papír
1. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Ha kész, folpackba csomagoljuk és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit és előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
3. A tésztát elővesszük a hűtőből, kicsit átmelegítjük a kezünkkel, hogy jól gyurmázható legyen, majd lisztezett gyúrólapon, lisztezett sodrófával kinyújtjuk. (nem muszáj egyszerre az egész masszát, haladhatunk kis adagokkal is.)
4. A tésztából szabad kézzel, vagy a sablon körberajzolásával kiszabjuk a kis címkeformákat és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Fogunk egy vékonyabb – a kis, 1-2 d-esl italokra ragasztott – szívószálat, és az egyenes (nem ferde) végükkel minden címkét kilyukasztunk.
5. Sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük. (Az a jó, ha éppen csak kezd pirulni.). Ha kész, hűlni hagyjuk.
6. Ha teljesen kihűlt a keksz, vízgőz felett, vagy kis lábasban folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk az étcsokoládé 2/3 részét, majd lehúzzuk a tűzhelyről, vízgőzről és hozzákeverjük a maradék 1/3 adagnyi csokit. Addig kevergetjük, míg teljesen elolvad.
7. A kekszeket belemártjuk a csokiba kb. 1 cm mélyen, és visszarakjuk a sütőpapíros tepsire, hogy megdermedjen a csokoládé.
8. Ha a csoki megdermedt, cérnát fűzünk a lyukakba, ráfűzünk minden cérnára egy kb. 2×2 cm-es fehér kis négyzetlapot és kész is a kekszünk🙂 A lapocskára aztán írhatunk bármit: jó reggelt. szép napot, szívecskét, keresztneveket, stb.
Még több keksz receptje:
- Mennyei nutellás-csokis keksz
- 5 csokis keksz csokifanatikusoknak
- 3 keksz az uzsonnás dobozba