Egy jól elkészített töltött hús minden étkezést feldob, a hétköznapi ebédet éppúgy, mint egy ünnepi több fogásos vacsorát. Ha pedig így van, akkor miért is ne készíthetnénk már most töltött húst ebédre, hogy aztán karácsonyra a tökéletes recepttel készülhessünk.
Szilvalekvárral töltött sertéskaraj sült burgonyával és rukkolával
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- sütéshez olaj
- 60 dkg sertéskaraj
- 4 szem aszalt szilva
- 4 ek. szilvalekvár
- 8 szelet szárított sonka
Köret:
- sütéshez olaj
- 5 dkg vaj
- 60 dkg burgonya
- 10 dkg rukkola
Elkészítés
A karajból 8 szeletet vágunk, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk. Négy szeletet egy deszkára helyezünk, majd bekenjük jó sűrű szilvalekvárral, és megszórjuk az apróra vágott aszalt szilvával. A másik 4 szelet húst ráhelyezzük a tetejére, majd ezeket a „páros húsokat” betekerjük a szárított sonkával. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepes lángon a húsok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A körethez az alaposan megmosott burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd cikkekre vágjuk, és olajban megpirítjuk. A rukkolát kevés vajon átforgatjuk, és a burgonyával együtt a hús mellé tálaljuk.
Sütőtökös ricottával töltött sertéskaraj baconben
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- 1 tojás
- 20 szelet bacon
- a pirításhoz olaj
- ízlés szerint bors
- 60 dkg sertéskaraj
- 50 dkg ricotta
- 30 dkg tisztított sütőtök
Elkészítés
A karajból 6 dkg-os szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk. A ricottát borssal, sóval összekeverjük.
A tisztított sütőtököt 1×1 cm-es kockára vágjuk, majd közepes lángon, kevés olajon kicsit lepirítjuk. Közben adhatunk hozzá fél dl vizet, hogy kissé megpuhuljon a tök.
A tököt a ricottához forgatjuk, majd a tojássárgájával is jól összekeverjük. A tölteléket a karajokba töltjük, majd feltekerjük, és kívülről baconbe tekerjük (2-2 darabot számolunk egy 6 dekás húsra).
Tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
TIPP: Nagyon finom mellé a sült zöldség.
Keleti töltött csirke
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 2-3 dl csirke alaplé
- 3 salotta
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg bulgur
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg dió
- 1 citrom leve
- 6 (filé) csirkemell
- pár csipet őrölt bors
- 50 g vaj
- 16-18 szelet bacon
- 1 cikk fokhagyma
- 1 tojás
- 1 csokor menta
Elkészítés
A bulgurt megfőzzük (hasonlóan a rizshez: kevés olajon átforgatni, majd 1 rész bulgurhoz 2 rész vizet kell adni). A vaj felén megfonnyasztom a finomra vágott hagymát, és a legvégén hozzáadjuk a fokhagymát is. Ne piruljon meg! Az aszalt barackot finomra vágjuk, a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk. A hagymákat, a barackot összekeverjük a bulgurral és a fenyőmaggal. Belekeverjük a felaprított mentát, a citrom héját lereszeljük, és levét belefacsarjuk. Elkeverjük a tojással is. A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, sózzuk (csak finoman!), borsozzuk. Kiterítünk egy sütőzacskót, ráfektetjük a szalonnákat úgy, hogy egymást fedjék. Erre jöhetnek a csirkeszeletek, majd eloszlatjuk rajta a bulguros tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva, a fólia segítségével feltekerjük. A szalonna vége alulra kerüljön, mert csak így lehet majd szépen szeletelni! Sütőbe toljuk és 200 fokon 30 percig sütjük, majd leszedjük róla a zacskót és 15 perc alatt megpirítjuk. Könnyű salátával szuper ebéd.
Még több töltött hús receptje az NLCafén:
- 5 szuper töltött hús receptje
- Rántott és töltött hús a sztárséftől
- Mit főzzek ma ebédre? Almával töltött pulykamellet