Háromsajtos melegszendvics
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 8 nagyobb szelet kenyér
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 dkg vaj
- 10 dkg márványsajt
- 10 dkg pannónia sajt
- 10 dkg trappista sajt
A fokhagymát zúzzuk, kikeverjük a vajjal. A sajtokat külön-külön lereszeljük. 4 szelet kenyér egyik felét megkenjük a fokhagymás vajjal, és egyenlő arányban meghintjük a háromféle sajttal. Mindegyik kenyeret beborítjuk egy másik szelettel, a külső felüket is megkenjük vajjal, majd teflonserpenyőben szép pirosra sütjük. Sütés közben időnként megnyomkodjuk a szendvicseket, hogy alaposan megolvadjon a sajt a közepén.
Rakott rizs
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg klasszikus rizs
- 4 evőkanál olívaolaj
- 0,5 l húsleves (kockából vagy maradékból)
- 1 darab főtt csirke melle, combjai (a húsleves maradékából)
- 3 közepes fej hagyma
- 3 közepes paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 1 csipet sáfrány
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 evőkanál aprított mandula (elhagyható)
- 3 főtt tojás szeletelve
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 5 dkg vaj
- só, bors
Két evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, és hozzáöntjük a húsleves felét. Mikor forrni kezd, hozzáadjuk a rizst, a maradék húslevest, egy csipet sáfrányt, és alacsony hőfokon főzzük, míg a rizs puhulni kezd. Mikor a rizsszemek megduzzadtak és magukba szívták a húslevest, elzárjuk, és fedő alatt hagyjuk párolódni további 20 percig.
A csontról letépkedett csirkehúst kisebb, hosszúkás darabokra vágjuk. Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a másik két fej apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a csirkehúst, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk, és további 10 percig pirítjuk.
Egy jénai tálat kikenünk vajjal, az aljára rakunk egy adag rizst, majd reszelt sajtot, rátesszük a csirkés tölteléket, a főtt tojásokat és a mandulát. Ezután ismét a rizs következik, a tetejét bőségesen meghintjük reszelt sajttal, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon 20-25 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
Tortillatekercs
Hozzávalók:
- 4 nagy tortillalap
- 40 dkg csirkemell
- 2 dl joghurt
- fél jégsaláta
- 2 lila hagyma
- 2 paradicsom
- római kömény
- currypor, só
- 1 citrom
- 1 csokor petrezselyem
- olívaolaj
A húst csíkokra vágjuk, fűszerezzük római köménnyel, sózzuk és olajjal átforgatjuk. A joghurtot összekeverjük római köménnyel, curryvel, sóval, a citrom levével és a finomra vágott petrezselyemmel. A zöldségeket csíkokra vágjuk. Miután mindennel előkészültünk, a húst forró serpenyőben megpirítjuk. A tortillatekercset serpenyőben vagy csipesszel tartva, a nyílt láng felett átforrósítjuk. A közepébe tesszük a csíkokra vágott lila hagymát, paradicsomot, valamint a megpirított húst. Meglocsoljuk a fűszeres joghurttal, két végét behajtjuk, majd szorosan feltekerjük, és már fogyasztható is.
Még több recept a hétvégi menühöz az NLCafén:
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel