A bolti retró édességeket már végigvettük, most térjünk rá a retró házi sütikre, amiket még most is bármikor szívesen látunk az asztalon. Ha még 1-2 retró játék is előkerül vasárnap délután, teljes lesz a nosztalgia.
Kókuszkocka
Hozzávalók a retró kókuszkockához:
A tésztához:
- 25 dkg porcukor
- 1 tojás
- 2 ek. méz
- 6 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 2-3 dl tej
A krémhez:
- 25 dkg porcukor
- 3 ek. rum
- 10 dkg vaj
- 2 dkg kakaópor
- 1,5-2 dl tej
- 20 dkg kókuszreszelék
Tészta:
A vajat, a porcukrot, az egész tojást és a mézet habosra keverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a 2-3 dl tejet (attól függően a liszt mennyit vesz fel). A masszát alaposan kizsírozott, lisztezett tepsiben sütöm.
Szósz:
A csokiszószhoz a porcukrot, a vajat, a kakaót, a tejet és a rumot kis lábasban megmelegítem, és ebbe mártom a kis kockákra vágott (ünnepi alkalmakra készítheted csillag, vagy hold formával is) sütit, majd a kókuszban megforgatom.
Keksztekercs
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 2 dl tej
- 4 ek. (holland) kakaópor
- 15 dkg porcukor
- 50 dkg (háztartási) darált keksz
- 1 tk. (vagy 5 csepp Dr. Oetker rumaroma) rum
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 15 dkg + 5-8 dkg a nyújtáshoz kókuszreszelék
- 15 dkg porcukor
A darált kekszet a kakaóporral, a porcukorral és a tejjel összedolgozzuk, majd a rummal vagy a rumaromával ízesítjük, összekeverjük. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben fél órát pihentetjük. Közben a krémhez a porcukrot a vajjal felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a 15 dkg kókuszreszeléket. Kicsomagoljuk a keksztésztát, a deszkára 5-8 dkg kókuszreszeléket szórunk, és fél cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a krémmel, majd szorosan feltekerjük. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük, kb. 2 óra múlva szeletelhető.
Méteres kalács
Hozzávalók 1 méternyi kalácshoz:
A tésztához:
- 25 dkg liszt + a forma lisztezéséhez
- 25 dkg porcukor
- 4 tojás
- 1,5 dl meleg víz
- 1,5 dl olaj
- 1 cs. sütőpor
- 4 ek. kakaópor (a kakaós részhez)
A krémhez:
- 25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 20 dkg porcukor
- 4 dkg (1 csomag) puncsos pudingpor
- 4 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
A mázhoz:
- 25-30 dkg étcsokoládé
- 3-4 ek. olaj
A tésztához a porcukor felét simára keverjük a tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a liszttel és a sütőporral. A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük. A két részt óvatosan összekeverjük.
A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a kakaóporral elkeverve szintén egy (másik) őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25-30 percig sütjük. Kiborítjuk őket, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a vajat és a porcukrot kihabosítjuk. A pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat.
A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük. Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha kész, hűtőben dermesztjük.
A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot. Dermedés után ferdén szeleteljük, így kapjuk meg a képen látható csíkokat.
Még több retróédesség az NLCafén:
- 10 retró finomság, ami miatt szerettük a 80-as éveket
- 10 újabb retró édesség
- Retró sütemények – melyik volt a kedvenced?