A díjkiosztón a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője, Molnár B. Tamás elmondta, nemcsak egyre több a jó éterem, de egyre jobb kávézók és sörözők nyílnak. A mindenki számára elérhető jó étterem azonban még mindig kevés. Hangsúlyozta, hogy soha nem feltétlenül a legtöbb pontot elért étterem kapja az Év Étterme díjat, hanem egy hosszú munkafolyamatot értékelnek ilyenkor, és idén az Alabárdosra esett a választás.
A vidék étterme 2016 elismerést a megingathatatlan, Anyukám mondta kapta Encsen.
Az év borászata a Heimann Családi Birtok, az év konyhafőnöke 2016-ban Lőrincz György, a Babel étterem séfje lett. Az év étterem-tulajdonosa 2016 elismerést Pintér Katalin (Gerbaud, Onyx, Émile) kapta. Az Alternatív vendéglátásért díjat 2016-ban a Bíró Lajos által kitalált és a Hold utcai piacon üzemeltetett Séf utcája és a Buja disznó(k) kapta. Az év kisvendéglője díjjal pedig a Fricska Gasztropub gazdagodott.
A Gault&Millau egy 1–20 közötti pontrendszerben értékeli az éttermeket, jelenleg 12 országban. A húszpontos értékelési rendszerben a 11–12 pont már jó szívvel ajánlható konyhát jelent, a 15–16 pont jelenti a kiváló konyhát, a 17–18 a kiemelkedő konyhát, ha pedig egy étterem 19 pontot kap, az azt jelenti, hogy a világ legjobb éttermei közé tartozik, ilyen náluk nincsen – írja az index.