Nem kell mindig kaviár – mondták régen, most meg azt mondjuk, hogy nem kell mindig kuszkusz, szuperélelmiszer és nyírfacukor az aktuális hétvégi menübe. Vannak napok, amikor a hagyományos, klasszikus ízekre van szükség. A húsimádó és a sajtos hétvégi menü után jöjjön most egy klasszikus menü.
Jókai-bableves
Hozzávalók:
- 1 füstölt csülök
- 4 sárgarépa
- 4 gyökér
- 1 zellergumó
- 80 dkg tarkabab (vagy mélyhűtött, akkor beáztatni sem kell, és előbb megfő!)
- 2 fej hagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- só, bors
- paprika
- babérlevél
- tárkony
- tárkonyecet
- citromlé
Előző este a babot és a csülköt is beáztatjuk. Másnap a csülköt babérlevéllel előfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a gyökeret negyedbe vágjuk. Egy fej hagymát felkockázunk és olívaolajon üvegesre párolunk, majd rádobjuk a többi zöldséget és a csülköt. A csülök főzővizével felöntjük, ha nem elég, vízzel kipótoljuk. A zellergumót és az egy fej hagymát egészben beletesszük. Teszünk bele még 6 gerezd fokhagymát és teatojásba tarka borsot is. Amikor a hozzávalók megpuhultak, a sűrűjéből (bab és zöldség) kiszedünk egy nagyobb merőkanálnyit, és botmixerrel pürésítjük, ha kell, szitán át is nyomjuk, majd ezzel visszasűrítjük a levesünket.
A legvégén jön a “finomhangolás”: só, bors, tárkony, ecet vagy citromlé. Ilyenkor szoktam belereszelni 2 gerezd fokhagymát, így intenzív marad az íze. Vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ízlés szerint tejföllel lehet fogyasztani.
Vizes palacsinta
Hozzávalók a vizes palacsintához:
- 7 dl szódavíz, szénsavas vagy ásványvíz, de ha csak csapvíz van, az is megteszi
- 1 tojás
- 40 dkg finomliszt
- 2 ek. olaj
- 1 csipet só
A tojást habverővel elkeverjük (felverni nem kell), majd hozzáadjuk a lisztet, nagyjából a víz felét és az olajat. Nokedlisűrűségűre keverjük, ezt hígítjuk fel a maradék vízzel. Teflonba vagy kerámiaserpenyőbe kb. fél evőkanálnyi olajat teszünk, felhevítjük, és adagolhatjuk bele a tésztát, kb. 2 perc múlva fordítsuk meg (mindehhez persze pontos időt nem lehet megadni, figyelni és érezni kell).
Szalonnás-sajtos melegszendvics
Hozzávalók 4 szendvicshez:
- 12 szelet bacon
- ízlés szerint vaj
- 8 szelet (magvas,félbarna) kenyér
- 5 dkg (reszelt) gouda
- 5 dkg (reszelt) cheddar sajt
- 1 evőkanál barbecue-mártás
A bacont száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. A kenyérszeleteket megvajazzuk, négyre rátesszük a bacont, rászórjuk a reszelt sajtokat. A felső szeletek belső oldalát megkenjük a barbecue-mártással, majd összenyomjuk a szendvicseket. Forró kontakt grillsütőben 3 perc alatt készre sütjük.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel