Gasztro

Itt a tél, jöhet a sok csoki!!!

Sokáig kitartott az ősz, de most talán már tényleg itt a tél, gyümölcs már alig van, "kénytelenek vagyunk" a nagyon csokis édességekhez fordulni. Nem is baj, mert van bőven csokis sütink, mutatunk is egyből hármat, amivel megkezdődhet a hangolódás.

 

A csokis sütik alfája és omegájaként ismert brownie is sok kellemes percet tud szerezni ilyenkor, de egy jó csokis keksszel sem lehet nagyot hibázni. A téli hónapokban hozunk majd jobbnál jobb brownie- és kekszrecepteket is, de most koncentráljunk erre a fantasztikus csokiszufléra és a két csokitortánkra.

Csokifelfújt

Csokiból nem lehet sok!!

Hozzávalók:

  • 125 g vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 150 g cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 szufléforma

A csokoládét olvaszd fel vízgőz fölött. Hagyd kissé lehűlni, majd robotgéppel keverd össze a puha vajjal. Add hozzá a cukrot, és egyenként keverd bele a tojásokat, legvégül szitáld bele a lisztet.

Sütőpapírból vágj ki négy kört a szufléforma aljmérete szerint. A formákat kend ki vajjal, szórd meg liszttel, alját béleld ki a sütőpapírral, és töltsd bele a csokis masszát.

185 fokra előmelegített sütőben süsd 12 percig. Kívülről roppanós lesz, belül viszont lágy, folyós a csokoládé. Egy-két percig hagyd még a sütőben (de ne tovább), és tálald azon melegében.

Kávés csokitorta

Csokiból nem lehet sok!!

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortaformához:

  • 22,5 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 22,5 dkg vaj
  • fél teáskanál sütőpor
  • 22,5 dkg porcukor
  • 2 teáskanál instant kávé
  • 2 teáskanál rum

A krémhez:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín

A kávét feloldjuk 2 teáskanál forró vízben, hozzáadjuk a rumot, simára keverjük. A hűtőbe tesszük, amíg elkészül a piskóta. A puha vajat vagy margarint a porcukorral robotgéppel nagyon habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, ügyelve arra, hogy a masszával elkeveredjen. Hozzákeverjük a liszt harmadát és a kávét is. Beledolgozzuk a maradék lisztet és a sütőport, majd a sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük a masszát, elsimítjuk. 170 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Amikor kész, egy darab sütőpapírt helyezünk rá, és egy másik tepsit ráillesztve megfordítjuk. Így hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük az apróra tört étcsokoládét. Botmixerrel simára keverjük, majd teljesen kihűtjük (érdemes előző nap elkészíteni). A kihűlt piskóta mindkét oldaláról lehúzzuk a sütőpapírt, majd recés késsel félbevágjuk. A krémet robotgéppel kissé kihabosítjuk, de ne világosodjon ki, csak kenhető legyen. A krém felét a piskótalapok közé kenjük, a maradékkal pedig körbekenjük a tortát. A tetejére szórhatunk instant kávét vagy pörkölt, őrölt mogyorót, vagy díszíthetjük csokoládéba mártott, majd kis halmokban kidermesztett kávészemekkel.

Francia csokitorta

Csokiból nem lehet sok!!

Hozzávalók:

  • 300 gramm étcsoki
  • 200 gramm vaj
  • 4 evőkanál tej
  • 180 gramm cukor
  • 5 tojás 
  • 4 evőkanál liszt

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel  a tejjel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kis darabokra vágott vajat. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd keverjük hozzá egyenként az öt tojássárgáját, és legvégül adjuk hozzá a négy evőkanál lisztet (a lisztet volt, hogy kihagytam már véletlenül, így is teljesen vállalható, de azért az egy másik süti lesz kicsit).

A tojásfehérjéből verjünk kemény habot és a végén keverjük a masszához.
Én őzgerincformában szoktam sütni, de most pont a szülinapi darabot kisebb, kerek tortaformában sütöttem, hogy mégis legyen valami tortafílingje.

Bármilyen formát is választunk végül, vajazzuk, lisztezzük, és ebbe küldjük bele a masszát.
180 fokon süssük 35 percig nagyjából. Itt megint bejön a brownie-hatás, mert ha így készítjük, akkor kívül ropog, belül lágy lesz. De ha kicsiknek készítem, akkor tovább szoktam sütni, hogy redukáljam a puha közepéből adódó komoly maszatolási együtthatót.

Még több csokis recept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top