Gesztenyés latte
Az utóbbi évek sztárja lett a fűszeres sütőtökös latte, avagy tejeskávé, minden kávézónak megvan a saját változata. Mi most ennek a népszerű italnak a mintájára gesztenyés lattét készítettünk, mivel a gesztenye nemcsak a csokoládéval alkot remek párost, hanem a kávéval is.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 5 dl zsíros (min. 2,8%-os) tej, de még jobb a teljes tej (kb. 3,5% zsírtartalommal)
- 10 dkg natúr (cukrozatlan) gesztenyemassza
- 2 eszpresszókávé
- 6 teáskanál méz (vagy ízlés szerint)
- csipetnyi tengeri só
A tejet a sóval közepes lángon melegíteni kezdjük. Közben a gesztenyét villával áttörjük és kikeverjük a mézzel, majd kis adagokban hozzáadjuk a kávét, és kézi habverőre váltunk, addig kevergetve a masszát, míg sima krémet kapunk. A gesztenyét a forró tejhez adva néhány percig hevítjük, de levesszük a tűzről még forrás előtt. Felnőtteknek fél-egy evőkanál barna rummal bolondítjuk meg, és azonnal fogyasztjuk.
Fűszeres almabor
Ez az ital a forralt bor édestestvére, azoknak ajánlom, akik a vörösbort csersavasságánál fogva nem szívlelik, illetve azoknak, akik valami újdonságra vágynak.
Hozzávalók:
- 5 dl almabor (cider)
- 30 ml barna rum
- 2 cm-es gyömbérdarab
- 15 g nádcukor (ha az almabor kevésbé édes, akkor tehetünk bele többet)
- 1 rúd fahéj
- 1 zöld kardamom, mozsárban megtörve
- 5 szem szegfűszeg
- 4 szem szegfűbors
- 1 csillagánizs
- 2-3 tekerésnyi frissen őrölt fehér bors
A gyömbért kisebb darabokra vágjuk és 1 dl vízzel leforrázzuk, majd letakarva állni hagyjuk 15 percet. Leszűrve hozzáadjuk az almaborhoz, és egy fazékban melegíteni kezdjük a fűszerekkel és a cukorral. Miután felforrt, további 5 percig hevítjük közepes lángon, majd bögrékbe szűrjük és gyorsan megisszuk. Gyerekeknek szóló változatában az almabort almalére cseréljük, és hozzáadjuk egy fél citrom levét, majd a fentiekhez hasonlóan járunk el.
Forró vanília
A forró csokoládé alternatívájaként kínálhatjuk ezt a bársonyos italt, ami ráadásként a végtelenségig variálható fűszerekkel, felnőtteknek pedig pár csepp alkohollal.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 5 dl zsíros (min. 2,8%-os) tej, de még jobb a teljes tej (kb. 3,5% zsírtartalommal)
- 2 tojássárgája
- 1 csapott evőkanál világos nádcukor
- ½ rúd vanília
- csipetnyi tengeri só
A tejet közepes lángon melegíteni kezdjük a sóval, közben a tojássárgákat kézi habverővel simára keverjük és hozzáadjuk a kikapart vaníliamagokat – az üres vaníliarudat dobjuk a tejhez, hogy még több ízt nyerjünk ki belőle, és forráspontig melegítsük, majd vegyük le a lángról. A forró tejből evőkanálnyi adagokat adjunk a tojássárgához, miközben folyamatosan keverjük a habverővel (összesen 6 evőkanálnyi tejet adjunk hozzá), majd öntsük vissza a forró tejhez a tojásos keveréket, és közepes lángon hevítsük tovább. Ekkor már édesíthetjük a cukorral, és két perc után lezárhatjuk alatta a lángot – nem kell felforralni. A felnőttek bögréjébe a forró italon túl fél-egy evőkanál fehér rumot, kókusz- vagy mandulalikőrt adunk, és azonnal fogyasztjuk.
Még több forró ital receptje az NLCafén:
- Lélekmelengető fűszeres ital házilag
- Így készül kedvenc italunk, a legfinomabb forró csoki
- Forraltbor-recept, amit érdemes megjegyezni