Vannak, akik a sajtos hétvégi menünket szerették, mások a komoly, húsos hétvégi menüt ismételnék legszívesebb minden hétvégén, és vagyunk mi, mindenevők, akik azt szeretik, ha van minden a tányéron.
Fűszeres sajtkrém
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- fél kávéskanál (fehér bors) bors
- 20 dkg (főtt) sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél kávéskanál szerecsendió
- 30 dkg (laktózmentes) ementali sajt
Elkészítés
Ez a sajtkrém a répának és a többi hozzávalónak köszönhetően egyáltalán nem erősen sajtízű. Reszeljük le egészen finomra a sajtot, vagy aprítsuk fel darabkáit aprítógépben. A répát és a hagymadarabokat pépesítsük botmixerrel. A petrezselymet mossuk meg, és vágjuk egészen apróra, azután keverjük össze a többi hozzávalóval és az olívaolajjal. Mielőtt megfűszereznénk, vegyük ki a kisgyerek adagját. Utána szórjuk bele a szerecsendiót és a borsot.
Sertésszűz serranoköpenyben, gránátalmával és szezámmagos burgonyapürével
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1 teáskanál vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 db gránátalma
- 60 dkg sertésszűz
- 12 szelet serrano sonka
A krumplipüréhez:
- ízesítéshez só
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 kg burgonya
- 2 ek fekete szezámmag + 2 ek fehér szezámmag szezámmag
Elkészítés
A sertésszüzet megmossuk, leszárítjuk, majd az olaj és a vaj olvasztott keverékén erős lángon körbesütjük, közben borsozzuk. A serrano sonkákat egymásra terítjük, majd beletekerjük a sertésszüzet. A burgonyákat megmossuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. A vizet leöntjük róla, majd összetörjük a burgonyát. Belekeverjük a vajat, majd a tejjel lazítjuk. Tálaláskor a szezámmaggal megszórjuk. A gránátalma magjait kiszedjük és a hússal tálaljuk.
Tonhalkrémes tortillatekercs, paradicsom salsával
Hozzávalók 2 főre:
- 1-2 csipet só
- 4-5 szem olívabogyó
- 4-5 szem kapribogyó
- 120 g tonhalkonzerv
- 4-5 levél jégsaláta
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 evőkanál majonéz
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd citrom leve
- 1 db szárzeller
- 1 csipet őrölt bors
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 4 db 20-22 cm átmérőjű tortillalap
Salsa:
- fél fej lila hagyma
- 1 evőkanál koriander
- 1 db chili paprika
- köretnek jégsaláta
- 1 doboz paradicsomkonzerv
- 1 gerezd lime leve
Elkészítés
Az alapkrémhez a saláta és a paprika kivételével az össze alapanyagot keverőtálba tesszük, és összeforgatjuk. Ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és ha előre dolgozunk, lefedve a hűtőbe tesszük. A salsát is előre elkészíthetjük. Egy másik keverőtálban összeborítjuk az összes hozzávalóját és összekeverjük. Fogyasztás előtt a tortillalapok mindkét oldalát 4-5 másodpercre nyílt láng fölé tartjuk. Ezzel lágyítjuk, és átmelegítjük. Ha villanylapunk van, akkor serpenyőt hevítünk, és ugyaezt elvégezzük benne, zsiradék nélkül. Kiterítjük a lapot, megkenjük a krém negyedével. Salátát szórunk rá, rátesszük a paradicsomot, uborkát, paprikacsíkokat, és szorosan feltekerjük. A salsával és friss salátával tálaljuk.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel