nlc.hu
Gasztro
Káposztás ételek, amiket ne bízzunk a kecskére

Káposztás ételek, amiket ne bízzunk a kecskére

Aki szereti a magyaros fogásokat, már szeptember óta számolja a napokat, hogy mikor jön végre a káposztaszezon. Most eljött az ideje, így használhatjuk levesekben, főételekben, de még akár vendégváró falatokban is. Mi most 3 főétellel indítjuk.

Az idei karácsonyi töltött káposztára még egy picit várnunk kell, a savanyú káposzta elrakását pedig idén a nagymamákra bíztuk, így most három olyan kedvencünket mutatjuk be, amit még a káposztás receptekért kevésbé rajongók is szeretni fognak.

 

Zöldséges káposztaleves húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 1 + 1 ek. liszt
  • 25 dkg darált pulykahús
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 1 kk. ételízesítő
  • 1 kk. + 1 mk. fűszerpaprika
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. vaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg + 1,5 dl savanyú káposztalé savanyú káposzta
Kategórialeves
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Tisztítsuk meg a répákat, és daraboljuk fel. Vágjuk apróra a vöröshagymát, és egy kiskanálnyit tegyünk belőle félre a húsgombócokhoz. Egy fazékba öntsünk kevés olajat, és pároljuk át rajta a hagymát. Dobjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és nagy lángon pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá 1 liter vizet, és az ételízesítő hozzáadásával főzzük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a savanyú káposzta levét, majd a vajból, lisztből, paprikából készítsünk rántást, és keverjük a leveshez. A darált húst dolgozzuk össze a tojással, egy kiskanálnyi apróra vágott hagymával, zsemlemorzsával. Sózzuk, borsozzuk. Formázzunk kisebb gombócokat a masszából. Tegyük a levesbe a savanyú káposztát és a húsgolyókat, és főzzük addig, amíg a húsgombóc készre fő benne (nagyjából még 15 perc).

 

 

Szalonnás-káposztás tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • bors
  • 25 dkg húsos füstölt szalonna
  • 40 dkg vecsési savanyú káposzta
  • 40 dkg fodros nagykocka tészta
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Vágjuk apró kockákra a szalonnát, süssük zsírjára. Szedjük ki a szalonnakockákat a kisült zsírból, tegyük félre. Aprítsunk néhány vágásnyit a káposztán, pirítsuk meg lassú tűzön, a kisült zsíron. Itt-ott oda is kaphat.

Ha kész, tegyük vissza a szalonnát, borsozzuk. (Sózni talán nem is szükséges, a szalonna miatt.) Főzzük ki a tésztát, szűrjük le, és keverjük el a káposztával.

 

Szalonnában sült harcsafilé kapros-paradicsomos savanyú káposztával

Hozzávalók (4 személyre):

  • ízesítéshez cukor
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • betekeréshez füstölt szalonna
  • 5 dkg paradicsompüré
  • 3 dl (hal) alaplé
  • 1 csokor kapor
  • 3 babérlevél
  • 1 vöröshagyma
  • ízesítéshez só
  • 60 dkg szürkeharcsafilé
Kategóriavacsora
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát felkarikázzuk, és kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és kissé lepirítjuk. Rátesszük az előzőleg hideg vízben átmosott, majd lecsepegtetett savanyú káposztát, és a hal alaplével felöntjük. Ízesítjük kevés cukorral, csipet sóval és babérlevéllel. Fedővel lefedve, alacsony hőfokon kb. 40 percig főzzük.
A harcsát enyhén besózzuk, négy vastag szeletre vágjuk, és hajszálvékonyra szelt szalonnával körbetekerjük. Tepsibe tesszük, és forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A káposztába tálalás előtt belekeverjük az apróra vágott friss kaprot és a harcsával együtt tálaljuk.

Még több káposztás recept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top