Az idei karácsonyi töltött káposztára még egy picit várnunk kell, a savanyú káposzta elrakását pedig idén a nagymamákra bíztuk, így most három olyan kedvencünket mutatjuk be, amit még a káposztás receptekért kevésbé rajongók is szeretni fognak.
Zöldséges káposztaleves húsgombóccal
Hozzávalók:
- 1 + 1 ek. liszt
- 25 dkg darált pulykahús
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 1 kk. ételízesítő
- 1 kk. + 1 mk. fűszerpaprika
- 2 szál fehérrépa
- 1 tojássárgája
- 1 ek. vaj
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg + 1,5 dl savanyú káposztalé savanyú káposzta
Elkészítés
Tisztítsuk meg a répákat, és daraboljuk fel. Vágjuk apróra a vöröshagymát, és egy kiskanálnyit tegyünk belőle félre a húsgombócokhoz. Egy fazékba öntsünk kevés olajat, és pároljuk át rajta a hagymát. Dobjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és nagy lángon pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá 1 liter vizet, és az ételízesítő hozzáadásával főzzük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a savanyú káposzta levét, majd a vajból, lisztből, paprikából készítsünk rántást, és keverjük a leveshez. A darált húst dolgozzuk össze a tojással, egy kiskanálnyi apróra vágott hagymával, zsemlemorzsával. Sózzuk, borsozzuk. Formázzunk kisebb gombócokat a masszából. Tegyük a levesbe a savanyú káposztát és a húsgolyókat, és főzzük addig, amíg a húsgombóc készre fő benne (nagyjából még 15 perc).
Szalonnás-káposztás tészta
Hozzávalók 4 személyre:
- só
- bors
- 25 dkg húsos füstölt szalonna
- 40 dkg vecsési savanyú káposzta
- 40 dkg fodros nagykocka tészta
Elkészítés
Vágjuk apró kockákra a szalonnát, süssük zsírjára. Szedjük ki a szalonnakockákat a kisült zsírból, tegyük félre. Aprítsunk néhány vágásnyit a káposztán, pirítsuk meg lassú tűzön, a kisült zsíron. Itt-ott oda is kaphat.
Ha kész, tegyük vissza a szalonnát, borsozzuk. (Sózni talán nem is szükséges, a szalonna miatt.) Főzzük ki a tésztát, szűrjük le, és keverjük el a káposztával.
Szalonnában sült harcsafilé kapros-paradicsomos savanyú káposztával
Hozzávalók (4 személyre):
- ízesítéshez cukor
- 60 dkg savanyú káposzta
- betekeréshez füstölt szalonna
- 5 dkg paradicsompüré
- 3 dl (hal) alaplé
- 1 csokor kapor
- 3 babérlevél
- 1 vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 60 dkg szürkeharcsafilé
Elkészítés
A hagymát felkarikázzuk, és kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és kissé lepirítjuk. Rátesszük az előzőleg hideg vízben átmosott, majd lecsepegtetett savanyú káposztát, és a hal alaplével felöntjük. Ízesítjük kevés cukorral, csipet sóval és babérlevéllel. Fedővel lefedve, alacsony hőfokon kb. 40 percig főzzük.
A harcsát enyhén besózzuk, négy vastag szeletre vágjuk, és hajszálvékonyra szelt szalonnával körbetekerjük. Tepsibe tesszük, és forró sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A káposztába tálalás előtt belekeverjük az apróra vágott friss kaprot és a harcsával együtt tálaljuk.
Még több káposztás recept az NLCafén:
- Őszi kedvencünk: fokhagymás sült káposzta
- Kata főz: csülök bajor káposztával
- Borzas káposztás pogácsa