A mogyoró nagyon sokoldalúan felhasználható alapanyag. készíthetünk belőle házi mogyorókrémet, akár ajándékba is adható mogyorókrémlikőrt, nagyon finom mogyorós kekszeket és mogyorós tortákat is süthetünk vele, de akár sós ételekben is használhatjuk. Mi most 3 olyan mogyorós édességet hoztunk, ami miatt még az is megszereti a mogyorót, aki egyébként nem túl nagy rajongója.
Mogyorós cantuccini
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 16 dkg cukor
- 4 db tojás
- 7,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál vanília aroma
- 10 dkg török mogyoró
Elkészítés
A törökmogyorót száraz serpenyőben, közepes lángon, meg-megrázogatva megpirítjuk, majd vágódeszkára borítjuk, és ledörzsöljük a héját. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal. A liszthez hozzáadjuk a kakaóport és a szódabikarbónát, majd a tojásos keverékhez adjuk. Beleszórjuk a törökmogyorót is. Kézzel összedolgozzuk a masszát – ha szükséges, kevés lisztet adunk még hozzá, hogy ne ragadjon –, és 2 (bejgli alakú) rudat formázunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, majd éles késsel 1 cm széles szeletekre vágjuk, és a szeleteket a tepsire fektetjük. 5 percig sütjük (szárítjuk), majd megforgatjuk a szeleteket, és újabb 5 percig sütjük (szárítjuk).
Mogyorókrémes kuglóf
Hozzávalók 12-14 szelethez:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg (barna) cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg tejföl
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 15 dkg felolvasztva + forma kikenéshez margarin
- 3 dkg (aprított, pörkölt) mogyoró
Krém:
- 6 dkg margarin
- 2 dkg (aprított, pörkölt) mogyoró
- 20 dkg mogyorókrém
Díszítés:
- 10 dkg cukor
Elkészítés
A tojásokat a cukorral laza habbá keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és az olvasztott margarint. A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk. A margarinnal kikent, kilisztezett formát háromnegyedig töltjük a masszával, majd két ütemben megsütjük, először 20 percig 175 °C-on, majd még 20 percig 155 °C-on. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha langyosra hűlt, kiborítjuk a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. Három karikába vágjuk.
A szobahőmérsékletű mogyorókrémet kikeverjük a puha margarinnal és az aprított mogyoróval, majd a kuglófot megtöltjük a krémmel. A kristálycukrot egy serpenyőben aranybarnára olvasztjuk, majd megcsurgatjuk vele a kuglóf tetejét úgy, hogy szeletelési irányba húzzuk a szálakat.
Csokis süti sós karamelles mogyoróval
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál lekvár
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál sütőpor
- 1,5 dl tejszín
- 20 dkg étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg + 10 dkg cukor
- 8 dkg sótlan mogyoró
Elkészítés
A csokit a vajjal gőz felett felolvasztjuk, közben a tojásokat a cukorral robotgéppel felhabosítjuk. Ezt követően hozzáadjuk az olvasztott vajas csokit, majd a lisztet, sütőport, szódabikarbónát fakanállal hozzákeverjük. A lekvárral és a tejjel lazítjuk. Szögletes formát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, majd 180 fokon 45-50 percig sütjük. 10 dkg cukrot közepes lángon karamellizálunk. Közben nem piszkáljuk, kevergetjük, hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Ha borostyánszínű, lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a tejszínt. Visszateszzük a lángra és feloldjuk benne a karamellt, ha sűrű, egynemű, akkor beleöntjük a durvára vágott mogyorót és a sót is. A kisült sütit megböködjük, majd a tetején eloszlatjuk a mogyorós karamellt, így bele is fog folyni, hogy finom, ragacsos legyen.
Még több mogyorós édesség receptje az NLCafén:
- Isteni mogyorós-csokis keksz
- Mogyorós kedvencünk: így készül a Ferrero Rocher torta
- Mogyorós csokigolyó 10 perc alatt