Lehet, hogy az iskolában/óvodában is kapnak a gyerekek klasszikus túrós palacsintát, de ezeket a különlegesen finom palacsintákat még annál is jobban fogják szeretni. Csak arra kell vigyázni, hogy nektek, felnőtteknek is jusson belőle!
Palacsinta narancsos-csokis (karácsonyi) töltelékkel
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 100 g vaj
- 80-90 g porcukor
- 40 g kakaópor
- 1 mokkáskanál mézeskalács-fűszer
- narancslekvár
- kandírozott narancshéj
- szeletelt mandula
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk és kikeverjük a porcukorral, a mézeskalács-fűszerrel és a kakaóporral, majd a sima krémet hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen.
Ha kész a palacsinta, megtöltjük: megkenjük a palacsintát a csokikrémmel, rákenünk egy vékony réteg narancslekvárt, megszórjuk a felaprított kandírozott narancshéjjal és szeletelt mandulával és feltekerjük.
Zserbós palacsinta
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- sárgabaracklekvár
- darált dió
- porcukor
- étcsokoládé
A kész palacsintákat megkenjük sárgabaracklekvárral, megszórjuk az 1-1 arányban elkevert porcukros dióval (1 evőkanál darált dióhoz 1 evőkanál porcukrot keverünk), és megszórjuk apróra vágott étcsokoládéval. Feltekerjük és – ízlés szerint – olvasztott étcsokival locsoljuk meg a kész palacsintát.
Túrós palacsinta csokoládéöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg túró
- 2 tojás szétválasztva
- 2,5 dl tej
- liszt
- 1 ek. cukor
- csipet só
- olaj a sütéshez
- 10 dkg étcsokoládé
A túrót villával törjük át, keverjük el 1 dl tejjel, 2 tojássárgájával, csipet sóval, a cukorral, a habbá vert tojásfehérjével és annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenjük meg kevés olajjal, majd evőkanállal formázzunk a forró olajba köröket a tésztából. Süssük meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük készre. A kockákra tört csokoládét kis lábosban a maradék 1,5 dl tejjel együtt nem túlhevítve, folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, ezt az öntetet kínáljuk a palacsintához.
Még több palacsintarecept az NLCafén:
- Pénteki palacsinta: a klasszikus túrós
- Gyors vacsora: húsos, rántott palacsinta
- Eszméletlen egészséges palacsintareceptek