Mit főzzek szilveszterkor? Szilveszteri menütippek

nlc | 2015. December 30.
A karácsonyi menü jól sikerült, mindenki elégedett volt, erre máris itt a következő nagy kérdés: mit főzzünk szilveszterkor. Adunk pár ötletet a szilveszteri menühöz is, ügyelve a babonákra.

A csirke és a pulyka kiesik a szilveszteri menüből, mert elkaparják a jövő évi szerencsénket, a halfélék sem jöhetnek szóba, mert úgy fog kicsúszni a szerencse is a kezünkből, mint a hal. Akkor mégis mi legyen a szilveszteri menü? Mit főzzünk? Máris mutatjuk! Klasszikus fogások pici csavarral.

Korhelyleves lencsével

Hozzávalók:

A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra, és egy lábosban olvasszuk ki a zsírját. Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet, a köményt, a borsikafüvet, majd az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Keverjük át, majd tegyük bele az átmosott lencsét. Öntsük fel 7-8 dl vízzel. Dobjuk bele a feldarabolt kolbászt, és forraljuk fel, majd lefedve, kis lángon főzzük puhára. Készítsünk fokhagymás, paprikás rántást. Ehhez kevés olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, adjunk hozzá zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.  Öntsünk rá egy keveset a lencse levéből és keverjük csomómentesre, majd sűrítsük be vele a levest.  Ha még szükséges savanyítani, ízesítsük kevés savanyúkáposzta-lével és főzzük bele a kisebb darabokra vágott virslit. Tálaláskor cseppenthetünk rá kevés tejfölt.

Göngyölt malaccsászár

Hozzávalók:

A malac bőrös felét éles késsel sűrűn beirdaljuk, és a hús mindkét oldalát nagyon alaposan megsózzuk, megborsozzuk. A húsos oldalát egyenletesen megszórjuk a zöldfűszer-keverékkel. Feltekerjük, megkötözzük, és az előzőleg beáztatott római tálba helyezzük. Elrendezzük körülötte a hámozott, karikákra vagy csíkokra vágott krumplit és a vastagon felszeletelt hagymát. Sózzuk, borsozzuk. A lefedett tálat a hideg sütőbe tesszük, és 200 fokra felmelegítjük, majd 2 órán át sütjük. Levesszük a fedelét, a hőfokot a maximumra növeljük, a malac bőrét megkenjük olívaolajjal, és ropogósra sütjük a bőrt.

Egészben sült sertéskaraj édes vagy sós töltelékkel

Hozzávalók kolbásszal töltött karajhoz:

A húst hosszú éles késsel, hosszában a közepén átszúrom (hogy a bőrétől megszabadított
kolbászt beletudjam dugni). A kolbászt langyos víz alá tartom, bőrét lehúzom és a résbe dugom. A hús bőrét éles késsel bekockázom. Sóval, borssal bedörzsölöm. Másnap a húst tepsibe helyezem, 2 dl vizet, 2 evőkanál zsírt adok alá, alufóliával lefedem. Előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át 150-170 fokon párolom. Ezután a fóliát levéve készre sütöm.

Hozzávalók az aszalt barackkal töltött karajhoz:

A karajt bevágjuk mélyen a közepén, a nagyobb darab aszalt barackokat félbevágjuk, majd a karajba töltjük. A húst kívül sózzuk, borsozzuk (de akár zöldfűszer-keverékkel is fűszerezhetjük). Tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá és alufóliával lefedve 180 fokon 1,5 órán át pároljuk, majd levesszük a fóliát és készre sütjük (kb. 15-20 perc még).

Még több tipp a szilveszteri menühöz:

 

Exit mobile version