Mennyei ízek az ünnepekre!

Szilveszteri babonák

Már csak néhányat kell aludni szilveszter éjszakájáig, és ismét átlépünk egy újabb esztendőbe. Nagyon sokat számít azonban a jövőnkre nézve, hogy miként tesszük meg ezt a lépést, hiszen véletlenül vagy tudatlanságból is tehetünk olyan dolgokat, amik aztán egész évre szerencsétlenségre kárhoztatnak a babonák szerint. Jobb, ha felkészülsz te is a különféle szerencsehozó praktikákból az alábbi babona-gyorstalpaló segítségével.
Szilveszteri babonák

Az egyik lényeges kérdése az újév váró mulatságoknak, hogy mi legyen a menü. Nem csupán abból a szempontból számít ez, hogy tetszik-e majd a meghívott vendégeknek vagy sem, hanem más, komoly tétje is van a dolognak: ha elfuserláljuk az ételválasztást, a szerencse is hátat fordít majd nekünk az előttünk álló évben. Elsőként tehát lássuk a tiltott ételek listáját:

Kerülendő, szerencsekergető ételek

Csirke

Az ég óvjon a csirkétől szilveszter éjszakáján, mert ez a szárnyas képes arra, hogy elkaparja a szerencsét. Egész pontosan: a háta mögé kaparja.

Pulyka

A pulyka is a veszélyes baromfiak közé tartozik ugyan azon okból, mint a csirke, ráadásul még haragot, mérgelődést és összezördülést is hoz a családba, ha az év első napján eszünk a húsából.

Hal

A halfélék finom és egészséges ételek, de semmi esetre se szilveszterre együnk ilyet, mert különben a szerencse folyton ki fog csúszni a kezünk közül, ahogy a pucoláskor a nyálkás hal.

Rák

A rákról köztudott, hogy hátrafelé megy, így aztán aki rákot eszik, annak a dolgai az új évben rossz irányba haladnak, ha egyáltalán mozdulnak valamerre.

Ajánlott, szerencsehozó fogások

Szilveszteri babonák

Malac

Legfőképpen malaccal kell zárni az évet, ha jót akarunk magunknak. Nem csak azért, mert finom, hanem mert a malac befelé túrja maga előtt a szerencsét a házba, és emellett bőséget és jólétet hoz nekünk. Kiegészítő, de hasznos praktika, ha éjfélkor meghúzzuk a malac farkát, hogy bőség és szerencse legyen az új esztendőben. Ha ezt élő malaccal tesszük, még jobb: amilyen hosszan visít a malac, olyan hosszú lesz a jó hírünk.

Itt is fennáll azonban az örökérvényű szabály: ha malacot vagy sertéshúst választunk az ünnepi vacsorához, akkor az legyen ellenőrzött, kiváló minőségű, hiszen csak így lehetünk biztosak, hogy ízeltes, egészséges és hazai húst fogyasztunk, na és persze, hogy szerencsénk lesz az újévben.

Szilveszteri babonák

Lencse

A lencse apró és sok szeme gazdagságot, bőséget jelent. Aki ilyen ételt eszik, az nem fog pénzben szűkölködni a következő évben. Szilveszteri tipp: dobjuk az újévi lencselevesbe egy darabka kiváló minőségű füstölt sertéshúst – ajánljuk a csülköt vagy a kolbászt -, így gazdag, fokozott ízélmény vár majd az év első napján is.

Szilveszteri babonák

Rétes

Főként a lelki életünkre gyakorolhatunk pozitív hatást a rétessel. Ugyanis a boldogságunk úgy nyúlik majd el az egész ránk következő esztendő elejétől a végéig, mint a rétes tésztája, ha ilyen étellel zárjuk az óévet. A töltelék sem mellékes: minél dúsabb és gazdagabb, annál bővebben méri majd a boldogságot nekünk az újév.

Ételbabonák

Szokásban volt régen mandulát főzni a lencsefőzelékbe, és aki ezt megtalálta a tányérjában, az a következő évben megnősült vagy férjhez ment. Jóval konkrétabb választ ad a házassági kételyekre a gombócfőzés: gyúrjunk 13 gombócot, és egy kivételéven mindbe tegyünk egy cetlit, amin egy szóba jöhető férjjelölt neve áll. Az első gombóc, amelyik feljön a víz tetejére, megmondja, ki lesz a férjünk. Ha a gombóc üres, abban az évben nyugtunk lesz a férfiak házassági ajánlataitól. A kenyérnek is nagy jelentősége volt az újévköszöntő hagyományok között: éjfél után egy egész vekni kenyeret kellett megszegni, mert akkor a családnak egész évben lesz elegendő kenyér az asztalán. Bőséget és szerencsét hoznak a gyümölcsök is, de ez elsősorban az üzlettel foglalkozó emberekre vonatkozik, más iparágakban nem érvényes. Aki siker reményében almát eszik, az a magok számából állapíthatja meg, hogy a következő évben szám szerint hány szerencsés kimenetelű ügylet vár rá. A mezőgazdaágból élőknek inkább 12 db fokhagyma gerezd legyen a keze ügyében, ezekből ugyanis a következő év időjárására lehet következtetni: minden gerezdbe sót kell tenni, és amelyik gerezdben reggelre nedves lesz a só, az a hónap is nedves lesz,és sok eső vagy hó esik majd.

Szilveszteri babonák

9 hasznos praktika szilveszterre

  1. Ne adj és ne kérj kölcsön szilveszter napján, amit pedig korábban kölcsönkértél, újév napjára add vissza!
  2. Ne hívj orvost és ne is menj el hozzá, mert akkor az egész következő évben betegeskedés vár rád és a családra!
  3. A szilveszteri menüből ne falj fel mindent, és akkor bőség vár rád az újesztendőbe!
  4. Szilveszter napján tilos a szemetet kivinni a házból, mert ezzel kidobod a szerencsét is!
  5. Szilveszter napján tölts meg mindent, ami üres:például a konyhában a tárolóedényeket, a kávé-, só-, cukor, liszttartótól a kocsi benzintankjáig, és egész évben jólétben élhetsz! Különösen fontos, hogy a mézesbödön tele legyen: ekkor a szerelmi életed is édes marad.
  6. Ne vásárolj az év utolsó napján nagy értékű holmit, mert akkor egész évben csak kiadások várnak rád!
  7. Tilos mosni, varrni, seperni, teregetni, vasalni és más házimunkát végezni ezen a napon, mert ezekkel elűzöd a házból a szerencsét!
  8. Legyen nálad szilveszter éjjel egy nagycímletű bankó, és gazdagság vár rád az újévben!
  9. Csak olyan munkát végezz az év utolsó napján, amit a következő évben szíved szerint a legszívesebben végeznél! Ahogy ezt teszed – pl. örömmel és jókedvben – úgy fogod a munkád végezni a rád következő év egészében.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top