nlc.hu
Gasztro
Mit főzzek szilveszterkor? Szilveszteri menütippek

Mit főzzek szilveszterkor? Szilveszteri menütippek

A karácsonyi menü jól sikerült, mindenki elégedett volt, erre máris itt a következő nagy kérdés: mit főzzünk szilveszterkor. Adunk pár ötletet a szilveszteri menühöz is, ügyelve a babonákra.

A csirke és a pulyka kiesik a szilveszteri menüből, mert elkaparják a jövő évi szerencsénket, a halfélék sem jöhetnek szóba, mert úgy fog kicsúszni a szerencse is a kezünkből, mint a hal. Akkor mégis mi legyen a szilveszteri menü? Mit főzzünk? Máris mutatjuk! Klasszikus fogások pici csavarral.

Korhelyleves lencsével

Mit főzzek szilveszterkor? Szilveszteri menütippek

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 szál sárgarépa
  • 15 dkg lencse
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 5 dkg (csípősebb) kolbász
  • 20 dkg + 1 dl leve savanyú káposzta
  • 5 dkg húsos szalonna
  • pár szem kömény
  • kevés borsikafű
  • pár db virsli

A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra, és egy lábosban olvasszuk ki a zsírját. Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet, a köményt, a borsikafüvet, majd az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Keverjük át, majd tegyük bele az átmosott lencsét. Öntsük fel 7-8 dl vízzel. Dobjuk bele a feldarabolt kolbászt, és forraljuk fel, majd lefedve, kis lángon főzzük puhára. Készítsünk fokhagymás, paprikás rántást. Ehhez kevés olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, adjunk hozzá zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.  Öntsünk rá egy keveset a lencse levéből és keverjük csomómentesre, majd sűrítsük be vele a levest.  Ha még szükséges savanyítani, ízesítsük kevés savanyúkáposzta-lével és főzzük bele a kisebb darabokra vágott virslit. Tálaláskor cseppenthetünk rá kevés tejfölt.

Göngyölt malaccsászár

Mit főzzek szilveszterkor? Szilveszteri menütippek

Hozzávalók:

  • 3 vöröshagyma
  • 5 kg körüli bőrös malaccsászár
  • kakukkfű
  • 3 evőkanálnyi szárított zöldfűszer-keverék, majoránna, oregánó, bazsalikom
  • fél dl olívaolaj
  • 70 dkg krumpli
  • bors, só

A malac bőrös felét éles késsel sűrűn beirdaljuk, és a hús mindkét oldalát nagyon alaposan megsózzuk, megborsozzuk. A húsos oldalát egyenletesen megszórjuk a zöldfűszer-keverékkel. Feltekerjük, megkötözzük, és az előzőleg beáztatott római tálba helyezzük. Elrendezzük körülötte a hámozott, karikákra vagy csíkokra vágott krumplit és a vastagon felszeletelt hagymát. Sózzuk, borsozzuk. A lefedett tálat a hideg sütőbe tesszük, és 200 fokra felmelegítjük, majd 2 órán át sütjük. Levesszük a fedelét, a hőfokot a maximumra növeljük, a malac bőrét megkenjük olívaolajjal, és ropogósra sütjük a bőrt.

Egészben sült sertéskaraj édes vagy sós töltelékkel

Mit főzzek szilveszterkor? Szilveszteri menütippek

Hozzávalók kolbásszal töltött karajhoz:

  • 1-1,2, kg sertéskaraj egészben
  • kb. 20 dkg füstölt kolbász
  • 2 ek zsír
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt bors

A húst hosszú éles késsel, hosszában a közepén átszúrom (hogy a bőrétől megszabadított
kolbászt beletudjam dugni). A kolbászt langyos víz alá tartom, bőrét lehúzom és a résbe dugom. A hús bőrét éles késsel bekockázom. Sóval, borssal bedörzsölöm. Másnap a húst tepsibe helyezem, 2 dl vizet, 2 evőkanál zsírt adok alá, alufóliával lefedem. Előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át 150-170 fokon párolom. Ezután a fóliát levéve készre sütöm.

Hozzávalók az aszalt barackkal töltött karajhoz:

  • 1,2 kg sertéskaraj
  • 20-25 dkg aszalt sárgabarack
  • só, bors
  • 1-2 evőkanál zsír

A karajt bevágjuk mélyen a közepén, a nagyobb darab aszalt barackokat félbevágjuk, majd a karajba töltjük. A húst kívül sózzuk, borsozzuk (de akár zöldfűszer-keverékkel is fűszerezhetjük). Tepsibe helyezzük, kevés vizet öntünk alá és alufóliával lefedve 180 fokon 1,5 órán át pároljuk, majd levesszük a fóliát és készre sütjük (kb. 15-20 perc még).

Még több tipp a szilveszteri menühöz:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top