Most, hogy már tudjuk, mit együnk és mit ne együnk szilveszterkor, nekiállhatunk a megvalósításnak is. A lencse és a lencsés receptek előkelő helyet foglalnak el a listánkon, így nem is tétovázunk, meg is kezdjük a jövő évi gazdagság megalapozását ezzel a két isteni lencsés recepttel.
Hagymás lencseleves
Hozzávalók 4-6 személyre:
- 40 dkg lencse
- 6 darab paradicsom
- 2 dl olívaolaj (nem tévedés!)
- 1 fej vöröshagyma
- só, fekete bors
- 1 babérlevél
- 3 dkg vaj
Paradicsomos lencsefőzelék pirított sonkával
Hozzávalók 2 főre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál vaj
- 40 dkg beáztatott lencse
- 2 evőkanál olívaolaj
- negyed citrom leve
- 2 szál újhagyma
- 8 dl alaplé
- 1 kávéskanál mustár
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 dl paradicsomlé
- 15 dkg füstölt sonka
A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom a köménnyel, majd hozzákeverem a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Felöntöm az alaplével, beledobom a babért, sózom, borsozom, majd fedő alatt 20-25 percig főzöm. Fele időnél hozzáöntöm a paradicsomlevet és a mustárt, továbbfőzöm. Ha megpuhult, egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Kóstolom, ha kell, sózom. Belefacsarom a citromot, rádobom az aprított petrezselyem felét, és összekeverem. Egy serpenyőt felhevítek, pár csepp olajat öntök rá és elkezdem rajta pirítani a sonkát. Ropogósra, aranysárgára sütöm. A végén hozzáadom a hagymát, és 1 percig együtt kevergetem, tálalásnál a főzelék tetejére halmozom.
Még több lencséből készített étel receptje az NLCafén:
- Ezek a legolcsóbb fogások lencséből és babból
- Valódi különlegesség: csicseriborsós lencseleves
- Kóstold meg a lencsés sült céklasalátát
- Citrusos ponty lencsesalátával
- Borjúpacal zöld lencsével