Gasztro

Indítsd zöldségekkel az évet! Ezekkel a receptekkel érdemes

Igaz, nyáron nagyobb a választék a friss zöldségekből, de azért ilyenkor, tél közepén sem kell lemondanunk a finom zöldséges ételekről. Zöldségfasírt, főzelék és csőben sült zöldség – téli alapanyagokból.

Még mindig a paradicsomos cukkinifasírt a kedvenc zöldségfasírtunk, és a zöldséges lasagne is toplistás, de van néhány mostohábban kezelt téli zöldség, amit csak nagy ritkán ettünk eddig, pedig egyébként ilyenkor télen is szívesen eszünk zöldséges ételeket

Téli zöldségfasírt

Indnítsd zöldségekkel az évet

Hozzávalók:

  • 3 nagy sárgarépa
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 3-4 evőkanál zabpehely
  • mustár
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • néhány kanál zsemlemorzsa

Reszelj le 3 nagyobb darab sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanál zabpehellyel, adj hozzá egy kisebb, apróra vágott lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, mustárt. Lazítsd egy egész tojással és néhány kanál zsemlemorzsával.

Formázz belőle fasírtgolyókat, és kevés olajban süsd ki.

Joghurtos cékla-burgonya főzelék posírozott tojással

Indnítsd zöldségekkel az évet

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szem burgonya
  • 4 db sült cékla
  • 1 kisebb hagyma
  • 5 ek olaj
  • 1 babérlevél
  • 3 dl natúr joghurt

A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymát szintén megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Egy lábast előmelegítünk és beleöntjük az olajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük. A sült céklát is megtisztítjuk és felkockázzuk. A megfőtt burgonya levének kb. felét leöntjük róla, kiszedjük a babérlevelet, és a burgonya jó felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a céklakockákat, majd a natúr joghurttal elkeverjük.

Kelbimbó csőben sütve, gazdagon

Indnítsd zöldségekkel az évet

 

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 600 g kelbimbó
  • 1/2 l zöldségleves (kockából)

A tésztához:

  • 150 g búzaliszt
  • 100 g zabpehely
  • 15 g friss élesztő
  • 1/2 l tej
  • 1 tojássárgája
  • 30 g vaj
  • 1/2 kk. só
  • 1 kk. cukor

Az öntethez:

  • 4 tojás
  • 120 g zsíros szalonna
  • 125 ml édes tejszín
  • 50 g reszelt parmezán
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítése:

Készítsük el az élesztős tésztát: az élesztőt oldjuk fel a langyos tejben, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi szoba-hőmérsékletű hozzávalót, gyúrjuk össze, és fedő alatt, meleg helyen kelesszük 30 percig. Közben mossuk és tisztítsuk meg a kelbimbót. A kelbimbók szárát kereszt alakban vágjuk be, majd a zöldséglevesben pároljuk meg. Kb. 20 perc múlva szedjük ki a kelbimbót a levesből, és hűtsük ki.

Az öntethez egy tálban keverjük össze a tojást a tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval, majd adjuk hozzá a parmezánt és a kockára vágott szalonnát. A megkelt tésztát simítsuk a kizsírozott formába, terítsük el rajta a lecsepegtetett kelbimbót, locsoljuk meg a tojásos tejszínnel, és előmelegített sütőben, 220 fokon 30 perc alatt süssük át. 

Még több zöldséges recept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top