A magyaros klasszikus levesekkel is át lehet melegedni, és szerencsére a sütőtökkrémleves szezonjának sincs még vége, de mi most három újabb levesreceptet hoztunk, mert – magunkat ismerve – ilyenkor télen szinte mindennap meg tudnánk enni egy jó forró levest.
Csirkés csicseriborsóleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg csicseriborsó
- 40 dkg csirkemellfilé
- 5 dkg vaj
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- 2 dl főzőtejszín
A csicseriborsót egy nappal előtte beáztatjuk enyhén sós vízbe. (Ha konzerv, előfőzött csicseriborsóból készítjük, nem kell beáztatni, és a főzési idő is lerövidül.) A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd kevés olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk. Amikor színe lesz, felengedjük 2 dl vízzel, és botmixerrel összepürésítjük. Hozzáadjuk a csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a rozmaringot, és felöntjük még 5 dl vízzel. Addig főzzük, míg a csicseriborsó megpuhul (kb. 30 perc). Beletesszük az előzőleg kockára vágott csirkemellet, majd forralva 5 perc alatt készre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, összemelegítjük (már nem forraljuk), majd kiszedjük belőle a rozmaringot. Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, snidlinggel.
Burgonyakrémleves kolbászchipsszel
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 4 ek. olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1,5 dl tejföl
- 1 szál kolbász, vékony karikákra vágva
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk. A hagymát apró kockákra vágjuk. Egy lábast előmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Rádobjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük 1 liter vízzel, belereszeljük a fokhagymát, és puhára pároljuk a krumplit. Ezt követően botmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, beállítjuk a sűrűségét (ha kell, vizet vagy zöldséglevet adunk hozzá), majd ha elkészült, belekeverjük a tejfölt. Ezzel már nem főzzük. A kolbászszeleteket sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 180 ºC-on 5 perc alatt ropogós chips állagúra sütjük. A kisült zsírral tovább ízesíthetjük a levest.
Fűszeres libaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg libaaprólék
- 1 kg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé vegyesen)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szem paradicsom
- 2 babérlevél
- 3-4 szegfűszeg
- 1 kis rúd fahéj
- 3-4 szem borókabogyó
- só, frissen őrölt bors
A tisztított, feldarabolt libát a fűszerekkel, tisztított hagymával, fokhagymával, paradicsommal együtt tegyük fel főzni annyi vízbe, amennyi bőven ellepi. Főzzük 1 órát. Közben a leveszöldségeket hámozzuk meg, daraboljuk fel, egy óra főzés után adjuk a libához. Sózzuk, borsozzuk a levest, takarékon főzzük további 1 óra alatt készre. Cérnametélttel tálaljuk.
Még több levesrecept az NLCafén:
- Mit főzzek ma vacsira? Sajtkrémlevest cipóban
- Így készül a klasszikus sütőtökkrémleves egyszerűen
- Gyömbéres körtekrémleves