Gasztro

Gyors és egészséges vacsora: 3 téli saláta

Néhány új salátarecept akkor is jól jön, ha épp most kezdtél diétázni az ünnepek után, de akkor is, ha te már régesrégen rájöttél, hogy salátázni télen is lehet. Nagy igazság, hogy a saláta is lehet tökéletes vacsora, csak legyen finom és tartalmas.

Tavalyi kedvencünk az olasz kenyérsaláta volt, de az idei évet mégis egy méregtelenítő salátával indítottuk, a kenyérsalátára majd visszatérünk ősszel. Bár kétségtelen, hogy sok lehetőség van a klasszikus Cézár-salátában is, szerencsére télen is lehet ennél színesebb és változatosabb salátákat készíteni. 

Mangós csirkesaláta

Téli saláták

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • 1 zacskó zöldsalátamix (Wellness-, Braziliana- vagy Pikáns mix-csomagból)
  • 2 mangó (vagy 1 doboz konzervmangó, de helyettesítheted sárgabarackbefőttel is)
  • 1 avokádó
  • 2 citrom
  • só, bors
  • sültcsirke-fűszersó
  • olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanálnyi friss reszelt gyömbér

A csirkemelleket vágd fel csíkokra, fűszerezd sóval, borssal, fűszersóval, és kevés vajon süsd meg. Az avokádót hámozd meg, és vágd fel nagyobb darabokra, locsold meg egy kevés citromlével. Tisztítsd meg a friss mangót, és vágd fel nagyobb darabokra.
Egy tálba dobáld bele a sült csirkemelleket, az avokádót és a mangót. Locsold meg a salátaöntettel. Ehhez egy pohárba facsard ki egy citrom levét, és önts rá háromszor annyi olívaolajat. Szórd bele a reszelt gyömbért és a reszelt fokhagymát, majd dolgozd össze. Keverd át a gyümölcsös csirkemellel. Tálaláskor rendezd el a saláta tetején. Kínáld önmagában vagy pirítós kenyérrel.

 

Lencsés sültcékla-saláta gránátalmával

Téli saláták

Hozzávalók:

  • 1 tk. só
  • 2 babérlevél
  • 20 dkg lencse
  • 1 dl olívaolaj
  • 2-3 ek. balzsamecet
  • 1,5 cm reszelt gyömbér
  • 2 szál újhagyma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 narancs leve
  • 4 cékla
  • 2 gránátalma

A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. A céklákat megmossuk, majd egyesével kis darab alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre 1-1 evőkanál olívaolajat és sót teszünk. 200 fokon megsütjük (ha könnyedén beleszalad a villa, akkor jó).

Másnap a lencsét roppanósra főzzük a 2 babérlevéllel és egy teáskanál sóval, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és konyhai papírtörlőre terítve megszárítjuk. A céklákat kicsomagoljuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk és a lencsével összekeverjük. A gyömbért lereszeljük és a salival összekeverjük. A gránátalmát félbevágjuk és kimagozzuk. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. Az újhagymát finomra vágjuk és a lencséhez keverjük a gránátalmával együtt. A narancs levéből, reszelt héjából, az olajból és a balzsamecetből botmixer segítségével emulziót készítünk. A salátához adjuk.

 

Répasaláta

Gyors és egészséges vacsora: 3 téli saláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg sárgarépa tisztítva
  • 2 ek. méz
  • 1 citrom leve
  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg zöldsaláta

A sárgarépát vékony csíkokra szeleteljük, sózzuk, hozzáadjuk a kifacsart citrom levét, rácsorgatjuk a mézet, majd zöldsalátaleveleken tálaljuk a savanyú káposztával együtt. 

Még több saláta az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top