Többféle kenyeret is sütöttem mostanában, az egyik különlegesség a most bemutatásra kerülő tradicionális ír kenyér. Nem szórakoznak vele sokat, nem kelesztgetik, nem játszanak napokig a kovásszal. Pont ezért szeretem, csak össze kell keverni fakanállal, kicsit alakítani a formáján és már mehet is sülni.
De ne a megszokott, légiesen könnyű kenyeret várjuk, ennek a belseje tömörebb és markáns ízű lesz. Én nagyon szeretem még frissen, valamilyen szendvicskrémmel és rengeteg zöldséggel. A recept Maxtól van, szerinte frissen, vajjal és lekvárral a legfinomabb.
Ír szódás kenyér recept
- 50 dkg sima liszt (lehet benne valamennyi teljes kiőrlésű is, ebben 10 dkg)
- Kb. 45 dkg író, joghurt vagy kefir
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk cukor
- 1 mk só