Reggelire, tízóraira, uzsonnára. És nemcsak a gyerekek kedvence lesz ez a különleges, kelt tésztás gofri. Elismerjük, a pihentetések miatt az elkészítése meglehetősen időigényes, de mindenképpen megéri a ráfordított energiát. Érdemes a tésztából egyszerre több adagot készíteni, amit a mélyhűtőben tárolhatsz a következő felhasználásig.
A kelt tésztás gofri hozzávalói
- 48 dkg liszt (kelt tésztás süteményekhez)
- 1,5 dl meleg tej
- 6 evőkanál meleg víz
- 8 g szárított élesztő
- 2 tojás
- 24 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 2 + 2 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál só
- 1 citrom reszelt héja
Így készítsd el a kelt tésztás gofrit
A hozzávalókat vedd ki a hűtőből, a tárolóhelyiségből és hagyd szobahőmérsékletre melegedni. A tejet és a vizet egybeöntve melegítsd kb. 40 fokra. Vedd le a tűzről, oldd fel benne az élesztőt és futtasd fel. Amikor az élesztős keverék visszahűlt nagyjából szobahőmérsékletre, keverd hozzá a tojásokat és a liszt kb. egyharmadát. Jól dolgozd össze, majd szórd hozzá a maradék lisztet, de azt már ne gyúrd össze, csak hagyd a tetején. Pihentesd a gofritésztát legalább másfél órát.
Amikor a tészta szépen felhólyagosodott, add hozzá a barna cukrot, a sót, a mézet, a vaníliakivonatot, citromhéjat és 6 dkg vajat. Robotgép segítségével dagaszd 4-5 percig, majd pihentesd 1 percet. Ismételd a folyamatot néhányszor. 4 órán át szobahőmérsékleten ismét keleszd a gofrit. Ennek leteltét követően a tésztát lezárt edényben tedd a mélyhűtőbe 30 percre.
Oszd el a gofri tésztáját 12 részre, és mindegyikhez adj kb. 2 evőkanálnyit a cukorból és a maradék vajat is oszd el. Egyesével gyúrd össze a tésztadarabokat a cukorral és a vajjal, majd nyújtsd a sütő méretére valamennyit. Pihentesd a tésztadarabokat ismét másfél órán át.
Az utolsó kelesztést követően néhány csepp olajjal vékonyan kend ki a gofrisütő négy formáját. Ha a készüléked hőfokszabályzós, állítsd 175 fokra vagy a 2-es fokozatra. Helyezd a sütőformákra a tésztákat, majd süsd szép aranybarnára. Érdemes rápillantani 2-3 percenként, nehogy megégjenek. Vedd ki az elkészült gofrit, fújj kevés olajat a sütőlapra, és tedd be a következő adagot.
Ízlés szerint kínálhatod a gofrit fahéjas porcukorral, lekvárral, mézzel, juharsziruppal vagy nutellával.
További gofrirecept az NLCafén
- Jobb, mint a strandon: 3 szuper gofrirecept
- Így készül a tökéletes gofri
- A reggelik királya: ez a legfinomabb gofri receptje
- A rosszkedv ellenszere: ropogós, csokoládés gofri
Fotók: Pinterest