Bablevesből is próbáltunk már sokfélét, majdnem annyiféle bableves van, mint húsleves, de ez a tésztás bableves most készült először. Kár volt várni vele, mert nagyon-nagyon finom.
Hozzávalók:
- 30 dkg szárazbab (beáztatva)
- 15 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 fej hagyma
- 1 szál fehérrépa
- 2 szál sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek. sűrített paradicsom (konzerv)
- 2 ek. szárított zsályalevél
- 1 tojás
- 10 dkg durumliszt
- só, bors, olívaolaj
Olívaolajon megpároljuk a hagymát és a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk az előző éjszaka beáztatott babot, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a babot. Beletesszük a megpucolt répákat, 1 evőkanál zsályalevelet. Sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a bab megpuhul (kb. 2 óra). Közben a lisztből, a tojásból és egy csipet sóból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd széles metéltnek felcsíkozzuk. Mikor már puha a bab, kivesszük a répákat a levesből, a paradicsomot a leveshez adjuk (hogy ne legyen lilás színe), beletesszük a maradék zsályalevelet, a felaprított fokhagymát, 3-4 percig forraljuk, majd 1-2 perc alatt belefőzzük a tésztát, és tálaljuk.
Még több isteni leves a hétvégére:
- Mit főzzek ma vacsira? Sajtkrémlevest cipóban
- Így készül a klasszikus sütőtökkrémleves egyszerűen
- Gyömbéres körtekrémleves