10 szuperegészséges zabpelyhes recept

Kun Gabi | 2016. Január 30.
A zabpehely egyre népszerűbb alapanyag a receptekben, az egészséges és alakbarát édességek frontján most ez viszi a prímet. Lehet belőle egészséges reggeli, nassolnivaló vagy tortilla, de csodálatos édességek is készülhetnek, amik egy szempillantás alatt képesek elfogyni.

1. Édesburgonyás–mandulás zabkása juharsziruppal

Az édesburgonyából tartalmas és laktató ételt nyerhetünk, amivel az édesség utáni vágyunkat is csillapíthatjuk, miközben teljes értékű fogást ehetünk.

Hozzávalók:

Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a tejet, a sót és a főtt édesburgonya-masszát, tedd be a mikróba a legmagasabb fokozatra 1,5 percre, vagy melegítsd össze lábosban. Ezután keverd hozzá a cukrot és az almáspite fűszerkeveréket. Kapjon a végén egy-két löttyintésnyi juharszirupot, és szórd meg a szeletelt mandulával is a tetejét. Melegen a legjobb.

2. Áfonyás krémsajtos torta

Nem is kérdés, hogy a Rizsázzunk blog receptje nálunk nagy kedvenccé válik, főleg azért, mert a pici gyerekeknek is tökéletes alternatíva lehet szülinapi torta helyett.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

A krémhez:

A recept folytatásáért kattints ide.

3. Ropogós quinoás zabpehely karamellizált eperrel

A quinoa és a zabpehely duplán egészségessé teszi ezt az ételt, az epertől pedig egy színben és ízben is vadító finomság válik belőle. Viszont nehéz lenne ráfogni, hogy fogyókúrás.

Hozzávalók:

Az alaphoz:

A feltéthez:

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a quinoát, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót. Külön tálban pedig keverd össze a folyékony hozzávalókat: a kókusztejet, a tojást, a vanília kivonatot és az olvasztott vajat. Majd a folyékony és száraz hozzávalókat összedolgozva tedd az egészet egy piteformába. Süsd 30-35 percig, amíg aranybarna színt nem kap.

A feltéthez sütés közben olvaszd fel a vajat közepes lángon egy lábosban, add hozzá az epret egy kis sóval, és pár perc kevergetés múlva mehet bele a nádcukor is. Újabb pár perc keverés jön, addig, amíg lágy, karamellás lesz az eper. Közepes lángon pirítsd meg a kókuszreszeléket is. A sült zabpehely tetejére tedd az epres feltétet, szórt meg a pirított kókuszreszelékkel, és ha ínyenckedni szeretnél, akkor tejszínhabot is tegyél rá.

4. Diétás csokis protein keksz

A Fitness&Style blog receptjét bevetheted bármikor, amikor édességet ennél, de inkább nem hizlalnád a fenekedet. Ilyenkor jó, ha kéznél van pár darab ebből a kekszből

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide.

5. Zabpehely karamellizált hagymával és ricottával

Egy kicsit furcsán hangozhat ez a párosítás, de édeskés, hagymás ízével garantált ínyencséget varázsolhatunk vele az asztalra.

Hozzávalók:

A zabkásához:

Forrald fel a vizet egy mély lábosban, add hozzá a zabpelyhet, majd lassú lángon főzd 15-20 percig, míg felszívja az összes vizet.

A feltéthez:

Közepes lángon forrósítsd fel az olívaolajat, pirítsd benne kb. 5 percig a hagymakarikákat egy kevés sóval és borssal. Keverd hozzá a melaszt, tegyél rá fedőt, és kis lángon párold így még 10 percig. A zabpehellyel tálaláskor forgasd össze a ricottát és a hagymát.

6. Almás-körtés crumble

Gyorsan elkészíthető a Csak a Puffin blog receptje, igazi ütőkártya lehet a kezünkben, ha hirtelen lenne szükségünk valami édesen gyümölcsösre a nap túléléséhez. 

Hozzávalók:

A tésztához:

A gyümölcsös részhez:

A recept folytatásáért kattints ide.

7. Feketecsokis zabkása

Nagyon csokoládés, nagyon kakaós, minden csokirajongónak kötelezővé tenném ezt a zabkását. Eszünkbe sem jut, hogy most egészségeset ennénk, inkább puding, mint zabpehely lesz a tányérunkban.

Hozzávalók:

Keverd össze a hozzávalókat egy lábosban, és közepes lángon tedd fel főni. 5 perc múlva vedd le kis lángra, ki ne fusson a tej. Amint a zabpehely beszívta az összes tejet, már le is kapcsolhatod a tűzhelyet alatta. Keverd hozzá még forrón a csokipasztillákat, hadd olvadjanak meg. Tálaláskor még szórd meg csokival.

8. Sonkás tortillatekercsek házi bazsalikompesztóval

A sok édesség közé ékelődjön be egy sósság is zabpehelyből, egy sokféleképpen felhasználható tortillareceptet mutatok a Salátagyár blogról.

Hozzávalók:

A tortillalapokhoz (serpenyő/palacsintasütő mérettől függően 4-6 darabhoz):

A tortillalapok elkészítése rém egyszerű, csupán annyi a dolgod, hogy a darált zabphelyhet, a lisztet, a sót és a sütőport összekevered, hozzáadod a zsiradékot, majd pedig apránként a meleg vizet, és egynemű, sima felületű tésztagombóccá gyúrod. A serpenyőd méretétől függően 4-6 egyforma darabra vágod (az én serpenyőm átmérője 28 cm, így 4 lap jött ki ebből a mennyiségből).

A recept folytatásáért kattints ide.

9. Fekete cseresznyés–diós sült zabpehely

A sütőben sült zabpelyhes receptekkel olyan süteményeket kaphatunk, amik után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk.

Hozzávalók:

Keverd össze a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a cukrot, a sütőport, a sót és a diót egy tálban. Egy másik tálban keverd habosra a tejet, a tejszínt, a tojást, a vaníliát és az olvasztott vajat. Öntsd a tejes keveréket a zabpelyhes keverékre, keverd össze az egészet, add hozzá a cseresznyét is. Tedd egy kivajazott tepsibe az egészet, és süsd 190 fokon 30-35 percig.

10. Áfonyás–japán szilvás zabpelyhes morzsa

A Wannabe Chef blog receptjében minden jó, ami a hozzávalók között szerepel, úgyhogy esélyünk sincs elrontani elkészítés közben.

Hozzávalók:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A szilvát mosd meg, magozd ki, és negyedeld fel. Az áfonyával, 50 gramm cukorral és a liszttel együtt tedd egy lábosba, és hevítsd folyamatos keverés mellett kb. 12 percig. 

A recept folytatásáért kattints ide.

Exit mobile version