Hogy tökéletes macaront készíthess, mielőtt hozzákezdenél a sütéshez, javasoljuk, az alábbi szabályokat alaposan tanulmányozd át.
A macaron akkor lesz tökéletes, ha
- a sütőt légkeveréses programra állítod. A macaront ugyanis nem sütni, hanem valójában szárítani kell, így nem esik össze és nem törik darabokra.
- a tojáshabhoz csupán egyetlen csipetnyi ételfestéket adsz. Sokan ugyanis ott rontják el, hogy kanálnyi mennyiséget kevernek a krémhez, pedig ilyen pici mennyiség is megszínezi a sütiket.
- a megadott mennyiséget nagyon pontosan mérd ki. Még a tojásfehérjét is le kell mérni, nem lehet sem több, sem kevesebb.
- száraz időben készíted. Furcsán hangzik, elismerjük, mégis igaz, ha párás a lakás levegője, mert éppen esik az eső odakint, nagyobb valószínűséggel esik össze a sütemény.
A tökéletes macaron készítésének lépései
1. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. A tepsibe 3 réteg sütőpapírt fektess.
2. Alaposan keverd el egymással a mandulalisztet és a porcukrot, majd keverőedénybe apró lyukú szitán szitáld is át. A recept szerint elkészített macaron ettől az egyszerű művelettől levegősebb.
3. A pontosan kimért mennyiségű tojásfehérjéből robotgép segítségével, közepes fordulaton készíts kemény habot. Keverés közben szórd bele a sót és a szódabikarbónát, majd a receptben megadott mennyiségű porcukrot is. Amikor elkészültél, akkor add a kemény tojáshabhoz az ételszínezéket.
4. Lyukas fakanál vagy spatula segítségével dolgozd a mandulalisztet, apránként adagolva a tojáshabhoz. Kevergesd még óvatosan 2-3 percig a krémet. Nyomózsákba téve, készíts 24 kis halmot a tepsibe.
Az előmelegített sütőben kb. 20 percig süsd a macaront, majd a sütőből kivéve, hagyd teljesen kihűlni. Krémmel, lekvárral töltsd meg, majd tapassz két macaront egymáshoz.
A citromos macaron receptje kb. 20 darabhoz
Hozzávalók a tésztához
- 10 dkg mandulaliszt
- 10 + 5 dkg porcukor
- 7 dkg tojásfehérje (kb. 2 nagyobb tojás)
- fél mokkáskanálnyi szódabikarbóna
- csipet só
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- 1 mokkáskanál citromlé
- csipetnyi sárga ételfesték
Hozzávalók a töltelékhez
- 4 dkg teavaj
- 13 dkg porcukor
- 2 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- csipet só
Így készítsd el a citromos macaront
A tésztát a megadott mennyiségekből a fenti útmutató alapján állítsd össze és süsd meg. A citromhéjat, a citromlevet és vaníliaaromát az ételfesték hozzáadását követően egyesével keverd a tojáshabhoz.
Amíg az elkészült macaronok kihűlnek, állítsd össze a krémet. A puha vajat a porcukorral keverd habosra, majd egyesével keverd hozzá a tejszínt, a citromlevet és a citromhéjat, a sót és végül a vaníliaaromát. Keverd addig, amíg jól kenhető krémet kapsz.
A kihűlt macaronokat töltsd meg a citromkrémmel.
Olvass macaron témájú, érdekes írásokat az NLCafén
- Kép- és gifcunami a legfinomabb macaronokról
- Külkereskedőből lett cukrász Magyarország macaronbajnoka
Fotó: Pinterest