A brokkolit természetesen nemcsak a színe miatt szeretjük, hanem azért is, mert egészséges, tele van vitaminokkal, és mert könnyű bánni vele, és viszonylag olcsó is. Nem csoda, hogy nem tudunk betelni a brokkolis tésztával és a brokkolis lasagnéval sem, ahogy az alábbi három recept is biztos állandó vendég lesz az asztalunkon.
Gordon Ramsay egyszerű brokkolikrémlevese
Hozzávalók:
- 1 nagy fej brokkoli
- 3 tk. só
- frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
- víz
- olívaolaj
- kecskesajt – tálanként 2 szelet
- dióbél – tálanként 5 db
Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.
Mandulás-brokkolis spagetti
Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli
- 50 dkg spagetti
- 1 kis fej vöröshagyma
- 10 dkg szeletelt mandula
- 2 dl tejszín
- só, bors, szerecsendió
- 5 dkg parmezán sajt
- olívaolaj
- 2 dkg vaj
A brokkolit, hosszabb szárát rajta hagyva, rózsáira szedjük. Vizet forralunk, majd sózzuk, 1 mk. szódabikarbónát adunk hozzá, és beletesszük a brokkolit. Ahogy újra felforrt, jeges vízbe szedjük, hogy minél hamarabb lehűljön, és roppanós maradjon. A mandulát zsiradék nélkül barnára pirítjuk. A hagymát finomra vágjuk, és olívaolajon lassan megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, félrehúzzuk. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, levéből 2-3 dl-t félreteszünk, majd lecsepegtetjük. Ezután visszatesszük a tejszínt a tűzre, hozzáöntünk 2 dl főzővizet, ízesítjük sóval, szerecsendióval és fekete borssal. 3 percig főzzük, ekkor beleforgatjuk a tésztát, majd legvégül az alaposan lecsepegtetett brokkolit. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a vajat, megszórjuk a mandulával és a frissen reszelt parmezánnal.
Csirkerakottas brokkolival
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkecomb
- 40 dkg brokkoli
- 4 dl tejföl
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 bögre rizs
- 2 tojás
- 1 ek. szárított majoránna
- 1 tk. őrölt pirospaprika
- só, frissen őrölt bors
- olaj
Az apróra kockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockázott csirkehúst, a majoránnát, 1 szem darabolt paradicsomot, a fűszerpaprikát. Megsózzuk, megborsozzuk, öntünk alá 1 dl vizet, és puhára pároljuk a húst. Közben sós vízben a rizst kifőzzük, és leszűrjük. A nagyobb rózsákra szedett brokkolit forrásban lévő vízbe tesszük, és majdnem teljesen puhára főzzük, de vigyázzunk, ne főzzük szét! Leszűrjük. A brokkolirózsákat vastagabb szeletekre vágjuk. Tűzálló tál alját megkenjük olajjal, rárétegezzük a szeletelt brokkoli egyharmadát, a rizs és a csirkeragu felét. Újra brokkoliréteg következik, majd a maradék rizs és húsragu. Brokkolival zárjuk a rétegezést. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, megsózzuk, megkenjük vele az összeállított rakottas tetejét, és 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Még több recept brokkolival:
- Így szeresd meg a brokkolit
- Mit főzzek ma? Brokkolis rizses húst
- Gyors és finom: csőben sült brokkoli