Gasztro

Sajttal minden jobb! 4 mennyei recept sajtrajongóknak

Éppen február 3-án 201 éve, hogy megnyitotta kapuit Svájcban a világ első sajtgyára. Nemcsak ezért, hanem mert imádjuk, szeretjük, és nem tudunk elképzelni nélküle egy napot sem, hoztunk nektek sajtos recepteket.

Hogy milyen sokoldalú alapanyag a sajt, azt jól mutatja az a rengeteg recept, amelyben mellékszereplőként vagy főszereplőként feltűnik valamilyen sajt. Gondoljunk csak az olasz klasszikusokra, a pizzára, lasagnéra, a tésztákra vagy a francia kedvencre, a croque monsieur-re, hogy csak a leghíresebbeket emlegessük. Nincs gyerek, aki ne imádná a rántott sajtot, nincs tél, ami eltelhet sajtos melegszendvics nélkül, és nincs nyaralás, amikor ne esne jól egy sajtos pizza. Ma újabb 4 recepttel bővítjük a sajtimádók receptgyűjteményét.

Sajtkrémleves

Sajttal minden jobb! 4 mennyei recept sajtrajongóknak

Hozzávalók:

  • 6 ek. liszt
  • 1 kk. só
  • 1 vöröshagyma
  • 3 ek. (apróra vágott) fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 4 szál kakukkfű
  • fél kk. őrölt bors
  • 3 ek. olívaolaj
  • 25 dkg (bármilyen puha fajta sajt) reszelt sajt
  • 5 dl tej
  • 1,5 l csirke alaplé

Az olajat felhevítjük, rádobjuk a hagymát, és aranyszínűre pároljuk, lassú tűzön. Hozzáadjuk a fokhagymát, a lisztet és a fűszereket (só, bors, kakukkfű, babér) és felöntjük a tejjel és az alaplével. Ha felforrt, hozzáadjuk a sajtot, és megvárjuk, ameddig teljesen elolvad. Összeturmixoljuk és aprított petrezselyemzölddel és pirítóssal tálaljuk.

Kecskesajtos felfújt

Sajttal minden jobb! 4 mennyei recept sajtrajongóknak

Hozzávalók:

  • 45 dkg (1 csomag mirelit vagy azonos súlyú friss) spenótpüré
  • 8 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1-2 gerezd, apróra vágott fokhagyma
  • 6 dkg vaj
  • só, őrölt bors
  • néhány csepp citrom leve
  • 15 dkg kecskesajt

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. A felengedett spenótot sűrű szitán lecsepegtetjük, és megpároljuk a fokhagymás vajon. (Ha friss spenótot használunk, ekkor turmixoljuk le, majd tegyük vissza a serpenyőbe.) Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és besűrítjük vele, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját.

A tojásfehérjét csipet sóval és néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan a spenótos masszába forgatjuk. A formákat vajjal kikenjük, liszttel kiszórjuk, majd háromnegyedig töltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a felkockázott kecskesajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-25 percig sütjük.

Akkor jó, ha megemelkedik a formában, és átsül a közepe is, mert ha nyers marad, könnyen összeesik tálalás előtt, és lisztes ízű marad.

Csirkecomb sajtos polentával

Sajttal minden jobb! 4 mennyei recept sajtrajongóknak

Hozzávalók:

  • 4 csirke-alsócomb
  • 1 tv paprika
  • 10 dkg csiperke gomba
  • pár csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. olaj
  • ízlés szerint bors
  • 1 mk. oregánó
  • 2 paradicsom
  • 1 kk. majoranna
  • 3 ek. paradicsompüré

Sajtos polenta

  • 50 g vaj
  • 8 dl víz
  • 50 g reszelt sajt
  • 10 dkg kukoricadara

Szeleteljük fel a zöldségeket. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a paradicsomot és a paprikát is. Adjuk hozzá a csirkecombokat, és erős lángon pirítsuk tovább, majd amikor a saját leve elfőtt, öntsük fel a paradicsomlével. Ehhez a paradicsompürét hígítsuk fel másfél deci vízzel.

Fedő alatt pároljuk. Közben tisztítsuk meg a gombákat, szeleteljük fel, és adjuk a csirkés raguhoz. Főzzük, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés majoránnával és oregánóval.

A polentához forraljunk fel 8 deci vizet, és szórjuk bele a kukoricadarát. Hamar duzzadni kezd, kevergessük sűrűn. Ízesítsük sóval és reszelt sajttal. Amikor a dara már megpuhult adjuk hozzá a vajat. Keverjük át, és fedjük le.

Rozmaringos sült camembert

Sajttal minden jobb! 4 mennyei recept sajtrajongóknak

 

Hozzávalók:

  • 1 camembert
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. fehérbor
  • pár szál kakukkfű
  • pár csipet őrölt bors
  • 1 ek. olívaolaj

A sütőt előmelegítem 200 fokra, majd az alufóliából akkora darabokat tépek, hogy a sajtok beleférjenek. A sajtok tetejét késsel kilyuggatom, majd fokhagymacsíkokat tömködök a lyukak egy részébe, a másik részébe kakukkfűágacskákat. Mindegyik sajtra lottyantok 1-1 ek. olívaolajat és fehérbort, majd az alufóliát buggyosan összefogom. Sütőbe tolom, és 20 percig sütöm. A batyukból tunkolhatjuk friss kenyérrel. Ha autentikusak szeretnénk lenni, akkor baguettel.

 

Még több sajtos recept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top