A klasszikus tiramisu titkát jól ismerjük: babapiskóta, tojáshab, mascarpone, kakaópor és kávé kombinációja, jó minőségű alapanyagok használata esetén szinte elronthatatlan. A hagyományos kávés tiramisu mellett azonban rengeteg lehetőség van még ebben a pohárkrémben, szinte csak a képzelet szab határt a variációknak.
Hogyan dobjuk fel a tiramisut?
- készíthetjük tojás helyett felvert tejszínnel
- lazíthatjuk a krémet tejföllel, túróval
- rétegezhetjük (a kávét elhagyva) szezonális gyümölcsökkel (különösen finom málnával, naranccsal, eperrel)
- ízesíthetjük a krémet mákkal, darált dióval, darált mandulával
- a babapiskóta helyett használhatunk kalácsdarabokat, piskótakockákat, édes kekszeket
- tálalhatjuk nagy tálban vagy pohárban
Bloggereink fantáziáját is megmozgatta a tiramisu, és készítettek 3 szezonális receptet.
Gesztenyés tiramisu
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 250 gramm gesztenyepüré
- 2 dl habtejszín
- 150 gramm mascarpone
- 2 dl kávé egy kis cukorral (én 2 dl tejbe tettem 2 evőkanál Maci kávét, így gyerekek is fogyaszthatják)
- 100 gramm babapiskóta
- 1 tk. cukrozatlan kakaópor a tetejére
- A tejet felforraltam, feloldottam benne a Maci kávét. Ha rendes kávéval csináljuk, akkor ízlés szerint cukrot kell hozzá adni. Megvárom, míg kihűl.
- A tejszínt habosra keverem a robotgéppel. A gesztenyepürét is elkeverem a mascarponéval, majd hozzáadtam a tejszínt, óvatosan elkeverem.
- A poharak aljába habzsákból kinyomtam a krémet, utána a kávéba mártott babapiskótát tettem, majd még egy réteg krém, egy réteg babapiskóta, a tetejére pedig újra krém került. Cukrozatlan kakaóporral szórtam meg.
A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette.
Narancsos tiramisu tojás és alkohol nélkül
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 200 g babapiskóta
- 250 g mascarpone
- 100 ml habtejszín
- 3-4 ek. porcukor (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
- 10 ek. narancslekvár
- 2 narancs leve
- 2-3 ek. keserű kakaópor
- Facsarjuk ki a narancsok levét. A narancslekvárt melegítsük fel.
- A habtejszínt verjük fel kemény habbá. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot.
- Készítsünk elő 4 nagyobb poharat. Tördeljünk az aljára babapiskótát, locsoljuk meg narancslével, kanalazzunk rá egy kevés narancslekvárt, majd tegyünk rá a krémből is. Megint tegyünk rá babapiskótát, kevés narancslevet, narancslekvárt, krémet, legvégül a tetejét szórjuk meg keserű kakaóporral. Fogyasztásig tálaljuk hűtőben.
A receptet Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere készítette.
Sütőtökös tiramisu
Hozzávalók:
- 400 g mascarpone
- 300 g sütőtökpüré
- 3 tojás szétválasztva
- 3 ek. cukor
- 1 tk fahéj
- 0,5-1 tk őrölt gyömbér
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 2-3 mandarin reszelt héja vagy 1 nagy narancsé
- 300 g babapiskóta
- 1-1,5 dl erős kávé
- 2 ek. barna rum
- 2-3 ek. keserű kakaópor
- A sütőtökpüréhez adjuk a mascarponét, a fahéjat, a gyömbért, a reszelt mandarinhéjat és a vaníliamagokat, majd alaposan kikeverjük.
- A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A mascarponés-sütőtökös krémhez adjuk a cukros tojássárgáját, majd a felvert tojásfehérjét is a masszába forgatjuk óvatosan.
- A kávét mély tányérba öntjük a rummal együtt. A babapiskótákat 1-1 másodpercig megforgatjuk a kávéban, majd egy üvegtál alját kibéleljük az áztatott piskótákkal. Ezután ráöntjük a sütőtökös krém harmadát, megszórjuk keserű kakaóporral, majd ezt még kétszer megismételjük. A tetejét szórjuk meg kakaóporral.
- Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Még több tiramisurecept az NLCafén:
- Izgalmas variációk tiramisura
- Tiramisu és testvérei: 3 édesség mascarponéból
- Így készül a málnás tiramisu