nlc.hu
Gasztro
A palacsinta világnapja: 9 recept igazi rajongóknak

A palacsinta világnapja: 9 recept igazi rajongóknak

Ma van a palacsinta világnapja, amit természetesen mi is megünneplünk 9 szuper palacsinta receptjével. Hogy is hagyhatnánk ki egy ilyen alkalmat, amikor végre "legálisan" süthetünk palacsintát?!

A palacsinta világnapja igazi piros betűs ünnep a palacsintarajongók számára. Elővehetjük legjobb palacsintareceptjeinket, jöhetnek a klasszikus palacsinták, az amerikai palacsinták, készíthetünk palacsintatortát, szív alakú palacsintát, sőt az igazán nagy rajongók akár még palacsintás ékszereket is viselhetnek ezen a szép napon. Mi az ékszerekről most lemondunk, viszont 9 szuper palacsintareceptet hoztunk, hogy legyen miből válogatni ma (is).  

Túrós palacsinta csokoládéöntettel

Vrábel Krisztina Vacsora 30 perc alatt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg túró 
  • 2 tojás szétválasztva 
  • 2,5 dl tej
  • liszt
  • 1 ek. cukor 
  • csipet só 
  • olaj a sütéshez
  • 10 dkg étcsokoládé

A túrót villával törjük át, keverjük el 1 dl tejjel, 2 tojássárgájával, csipet sóval, a cukorral, a habbá vert tojásfehérjével és annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenjük meg kevés olajjal, majd evőkanállal formázzunk a forró olajba köröket a tésztából. Süssük meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük készre. A kockákra tört csokoládét kis lábosban a maradék 1,5 dl tejjel együtt nem túlhevítve, folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, ezt az öntetet kínáljuk a palacsintához.

Kakaós minipalacsinta

8 palacsinta a palacsinta világnapjára
 

Hozzávalók kb. 25 db-hoz:

  • 2 db tojás
  • 2,5 evőkanál cukor
  • 3 dl tej/rizstej/mandulatej 
  • 1 narancs reszelt héja
  • 20 dkg búzaliszt
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • a sütéshez: kevés étolaj
  • a tálaláshoz: lecsepegtetett meggybefőtt, vagy mirelit málna kiolvasztva

A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik. 

Mandulás amerikai palacsinta

Egészséges(ebb) palacsintareceptek

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 120 ml kókusztej
  • 25 dkg darált mandula
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • kevés olaj a sütéshez

A tojásokat enyhén elhabarjuk, majd hozzáadjuk a kókusztejet. A mandulát, a szódabikarbónát és a sót összeforgatjuk, majd a tojásos kókusztejhez adjuk, és simára keverjük. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, és kis adagokban kisütjük a palacsintát.

 

Karamellpudingos palacsinta

A palacsinta világnapja: 9 recept igazi rajongóknak

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1,5 dl szóda
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A száraz anyagokat egy tálban összemérjük, majd a tej felét és a tojásokat hozzáadva sima masszát keverünk belőle. Arra vigyázzunk, hogy csomómentes legyen. Óvatosan kevergetve hozzáadjuk a többi tejet, majd a szódát, végül az olajat is. 20 percre félretesszük pihenni, ez idő alatt elkészítjük a pudingot.
A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, felöntjük 1,5 dl meleg tejjel, majd teljes olvadásig együtt forraljuk. A maradék tejet a pudingporral simára keverjük, és a karamellre öntve pudingot főzünk belőle. A palacsintákat egyenként kisütjük, mindegyik darab felét megkenjük a pudinggal, majd tölcsérszerűen feltekerjük. Tálaláskor megszórhatjuk grillázzsal, úgy még finomabb lesz.

Diós kelt túrópalacsinta mézes-diós kandírozott narancshéjjal

3 szuper palacsinta, amit azonnal kipróbálnánk

Hozzávalók kb. 8 db féltenyérnyi nagyságú palacsintához:

  • 70 g liszt
  • 70 ml tej
  • 50 g áttört túró
  • 1 db tojás
  • 20 g olvasztott vaj
  • 4 g friss élesztő
  • 1 ek. pirított, darált dióbél
  • ½ kezeletlen narancs frissen reszelt héja
  • ½ kezeletlen citrom frissen reszelt héja
  • 1 ek. kristálycukor

A feltéthez:

  • 80 g pirított, darált dióbél
  • ½ kezeletlen narancs
  • 80 g kandírozott narancshéj
  • 80 g méz

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, és felmelegítjük. Feloldjuk benne az élesztőt és a cukrot, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a darált diót, a reszelt citrushéjakat, a tojást és végül a lisztet is. A hozzávalókat botmixer segítségével egynemű masszává keverjük, és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a feltétet. A fél narancs levét kifacsarjuk, héjából citrushámozóval vékony csíkokat forgácsolunk. A kandírozott narancshéjat apró kockára vágjuk, összekeverjük a mézzel, a narancslével és a pirított darált dióval.
A megkelt masszából kiolajozott, forró serpenyőben féltenyérnyi nagyságú palacsintákat sütünk. A mézes-diós narancshéj kockákat felmelegítjük, és a még forró palacsintákra csorgatva azonnal tálaljuk.

Klasszikus Gundel-palacsinta

8 palacsinta a palacsinta világnapjára

Hozzávalók:
Palacsinta:

  • 1/2 kg liszt
  • kb. 1 l tej
  • 2-3 teáskanál cukor
  • csipetnyi só
  • 1 tojás
  • olaj a sütéshez

Töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 2 dl habtejszín (minimum 30 %-os)
  • ízlés szerint porcukor
  • ízlés szerint rum (nálam 3 kiskanál)

Csokoládészósz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • kb. 1 dl tej
  • 1-2 kiskanál rum

A recept a Zsuzsi finomságai blogon folytatódik.

Zabpelyhes palacsinta

8 palacsinta a palacsinta világnapjára

Hozzávalók:

  • 15 dkg zabpehely
  • 1,5 dl tej
  • 3 alma
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál porcukor
  • fél teáskanál fahéj
  • a sütéshez kókuszolaj (étolajjal is jó lehet)

A zabpelyhes palacsinta receptje a Bonnie konyhája blogon olvasható.

Sajtos-karfiolos palacsinta

8 palacsinta a palacsinta világnapjára

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg karfiol
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cottage cheese
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • olaj

A karfiolt szedjük egészen kis rózsákra, sós vízben főzzük 5 percet, majd szűrjük le. Keverjük el a lisztet a cottage cheese-zel, a tojással, a tejjel, az aprított bazsalikommal és a lecsöpögtetett karfiollal. Sűrűn folyós palacsintatészta-állaga legyen! Sózzuk, borsozzuk. A palacsintasütőt melegítsük fel, kenjük ki olajjal, majd evőkanállal szedjünk kis adagokat, terítsük szét szabályos körré, és süssük meg a palacsinták mindkét oldalát.

Sütőtökös-parmezános palacsinta

8 palacsinta a palacsinta világnapjára

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 120 g sült sütőtök
  • 125 g natúr joghurt
  • 200 ml tej
  • 1 ek. frissen reszelt parmezán
  • 1 tk. sütőpor
  • 150 g liszt
  • csipetnyi őrölt fehér bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
  • a sütéshez extra szűz olívaolaj
  • 150 ml tejföl
  • 50 g rukkola
  • parmezánforgács

A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik.

Még több palacsintarecept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top