Az avokádó és a chiamag után, itt az új dél-amerikai különlegesség, a lucuma. A gyümölcs íze édes, olyan, mintha édesburgonya és karamella vagy juharszirup keveredne benne! Az inkák aranyának is nevezett étel Peruban és Chilében népszerű alapanyaga tejturmixoknak, fagyiknak és juice-oknak.
Édes íze és illata ellenére, a cukortartalma nagyon alacsony, olyannyira, hogy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. De ez még nem minden: kiváló szénhidrát-, rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás. Béta-karotin-tartalma miatt az immunrendszer erősítője, a benne található B-vitaminok pedig segítenek a megfelelő koleszterinszint fenntartásában.
A lucumából por formájában természetes édesítőszer is készül, amivel bármilyen ételben helyettesíthető a cukor. A rossz hír, hogy a gyümölcs exportálása Dél-Amerikából még gyerekcipőben jár, és por formájában is csak elvétve juthatunk hozzá. Reméljük, hamarosan a napjaink része lehet majd!
Forrás: Popsugar