Az amerikai csokis kekszet még Michelle Obama is szereti, és bár a klasszikus verzióhoz képest a teljes kiőrlésű lisztből készült amerikai csokis keksz is jobb egy fokkal, mostani receptünk még annál is “kíméletesebb”. Már amennyire egy keksz 170 g cukorral és 160 g csokival kíméletes lehet. Nyugtasson minket a tudat, hogy legalább búzaliszt nincs benne.
Gluténmentes csokis keksz (chocolate chip cookies)
Hozzávalók 10-12 db kekszhez
- 80 g rizsliszt + 60 g kókuszliszt + 60 g gesztenyeliszt keveréke (vagy 200 g gluténmentes lisztkeverék)
- fél teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál só
- 170 g cukor
- 2 teáskanál méz vagy juharszirup
- 140 g sótlan vaj
- 1 tojás
- 160 g étcsokoládé (65–85%-os kakaótartalmú, apró darabokra törve)
- A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük (liszteket, sót, szódabikarbónát).
- A cukorhoz keverjük a mézet vagy juharszirupot egy másik tálban, majd a vajat is. Mikor már habos állagúra kevertük (3-4 perc alatt), a vajas-cukros krémhez adjuk a tojást is, és másfél percig lassú sebességgel beledolgozzuk a tésztába.
- Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is hozzáadjuk, majd kanállal beleforgatjuk a csokidarabokat.
- Ha ezzel végeztünk, fagyiskanállal vagy a tenyerünkkel golflabda méretű golyókat formálunk a tésztából és azokat a tepsire adagoljuk.
- A kekszeket 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük, 12-14 perc alatt. Ha már barnul a széle a kekszeknek, kivehetjük őket.
Még több csokis keksz az NLCafén:
- 5 csokis keksz csokifanatikusoknak
- Isteni recept: narancsos-csokis keksz
- Recept: mennyei bögrés csokis keksz