A pizzagofrit még nem próbáltuk, a pizzafeltétű pizzás pizza pedig már kicsit túlzásnak tűnik, de sok más formában nagyon is szeretjük a pizzát. Íme kedvenceink:
Klasszikus pizza Margherita
Hozzávalók 3 db kb. 26 cm átmérőjű pizzához:
A tésztához:
- 300 g liszt (BL55 vagy BL80 vagy manitoba)
- 15 g élesztő
- 165 ml meleg víz
- csipetnyi cukor
- 2 + 3 ek. extra szűz olívaolaj
A feltéthez:
- 300 g mozzarella
- 200 g passzírozott paradicsom
- 1 tk. szárított oregánó
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- egy kis csokor friss bazsalikom
A klasszikus pizza Margherita receptje a Tavola in Piazza blogon folytatódik.
Minipizza mozzarellával és bazsalikommal
Feltét 16 adag mini pizzához
- 2 csomag mozzarella
- 3 paradicsom
- 2 dkg szeletelt mandula
- 1 csokor petrezselyem
1. Gyúrjuk meg az alaptésztát, készítsük el a paradicsomszószt, szeleteljük fel a paradicsomot és a mozzarellát.
2. Miután 30 percet kelt a tészta, rakjuk alaposan meglisztezett deszkára, és osszuk ketté. Nyújtsuk fél centiméter vastagra, és egy 6 centiméteres átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki.
3. A mini pizzalapok közepét ujjunkkal nyomkodjuk meg, kenjük meg a szósszal, és helyezzük rá a feltétet. A paradicsommal kezdjük, arra egy szelet mozzarella, petrezselyemlevél és végül egy csipet mandula.
4. Helyezzük 175 °C-ra előmelegített sütőbe 25 percre.
Pizzás napraforgó
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 140 g joghurt
- 3 ek. olaj
- 1,5 tk. só
- 1 ek. cukor
- 1,8 dl víz
- 2 dkg élesztő
- + 1 tojás a lekenéshez
- Szezámmag
A töltelékhez:
- Fél adag pesto rosso vagy némi kechup/tejföl vagy paradicsomszósz
- 15 dkg reszelt sajt
- Esetleg valamilyen sonka, maradék főtt vagy sült hús, zöldségek
A pizzás napraforgó receptje a Tetovált lány konyhája blogon olvasható.
Pizzás szendvics
Hozzávalók a margheritás grillezett sajtos szendvicshez (4 dupla szelet):
- 1 tk. olívaolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 14,5 dkg konzerv paradicsom
- ¼ tk. só
- 1 ek. cukor
- 16 dkg friss mozzarella sajt, szeletelt
- 1 csésze bazsalikom
- 8 szelet kovászos kenyér
- 3 ek. olvasztott vaj
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és add hozzá a fokhagymát. Közepes tűzön pirítsd, majd 1 perc múlva add hozzá a paradicsomot, a sót, a cukrot, és ezt párold össze 8-10 percig. Ez lesz a szendvicsek krémje.
Egy nagy öntöttvas serpenyőt vagy palacsintasütőt melegíts elő. Minden kenyeret kenj meg 2 evőkanál szósszal, majd pakold rá a felvágott mozzarellát, 4-5 bazsalikomlevelet, szitáld meg egy kis olívaolajjal, és boríts rá egy másik ugyanígy megrakott szeletet. Kend meg a kenyér tetejét vajjal. Jöhet rá egy kis só és bors is.
A vajjal megkent oldalával lefelé borítsd a szendvicset a felmelegített serpenyőbe, majd nyomd le egy kicsit. Ha már eléggé megpirult, akkor fordítsd meg, és kend be a másik oldalát is vajjal (erre ecsetet használj, így mindenhová eljut a finom vaj), és süsd egy kicsit. Akkor tökéletes, amikor aranybarna, és mindkét oldala ropogós. (Az eredeti recept itt olvasható.)
Pizzás csiga
Hozzávalók:
- 65 dkg finomliszt
- 2,75 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- 1,5 tk. só
- 1 tojás
- 7 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg hámozott paradicsom (1/2 doboz) vagy paradicsomszósz
- só, bors
- 1 tk. oregáno
- 25 dkg sonka
- 1/2 doboz kukorica
- 10 dkg (mini) mozzarella
- a tetejére: 20 dkg pizza mozzarella
A pizzás csiga receptje az Álom.Íz.Világ blogon folytatódik.
Pizzás muffin
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 1 dl olivaolaj
- 1 kefír
- 1 kis konzerv paradicsompüré fele
- 20 dkg liszt
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 sütőpor
- só, bors, pizzafűszer
A pizzás muffin receptje a Bonnie konyhája blogon folytatódik.
Calzone
Hozzávalók:
1 adag pizzatészta
A töltelékhez:
- 1-2 ek. olívaolaj
- 9 dkg bacon
- 9 dkg gomba
- só, bors
- bazsalikom
- 1/3 konzerv kukorica
- 1 nagy golyó mozzarella
- 9 dkg sajt (trappista vagy edami)
A recept a Culinart blogon folytatódik.
Serpenyős pizza
Hozzávalók:
- 4 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál majonéz
- 2 tojás
- 9 ek. liszt
- csipet só
- sajt
- feltét ízlés szerint, ketchup, pizzakrém, tejföl, illetve: kukorica, sonka, hagyma, kolbász, meg amit csak el tudsz képzelni
A recept a Bouvet blogon folytatódik.
További pizzareceptek az NLCafén
- Hogyan kell igazi olasz pizzatésztát gyúrni?
- Jamie Oliver tökéletes pizzája
- Íme a tökéletes pizzatészta és ami a pizzán túl lehet belőle
- Lusta pizzatészta: 10 perc alatt bögrésen
- Paleo csirkés pizza