Itt a szezon legnagyobb fánkgyűjteménye

nlc | 2016. Február 16.
Vegyetek nagy levegőt, és készüljetek fel lelkileg egy hízókúrára, mert isteni fánkrecepteket mutatunk. Összegyűjtöttük idei kedvenceinket, hogy még gyorsan ki tudjátok próbálni mindet, mielőtt véget érne a farsang és vele együtt a fánkszezon is.

Berlini töltött minifánk

Óriási fánkgyűjtemény

Hozzávalók 40 apró fánkhoz:
• 4 dl tej
• 2,5 dkg friss élesztő
• 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 2,5 dkg porcukor
• 5 dkg vaj, olvasztva
• 3 tojássárgája
• 2 ek. rum
• olaj a sütéshez
• kristálycukor a forgatáshoz

A töltelékhez:
• 1 dl habtejszín
• 10 dkg étcsokoládé

 

1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a porcukorral, az olvasztott vajjal, a tojássárgájával és a rummal, majd beleöntjük az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.
2. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval/pohárral kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, majd kristálycukorba forgatjuk.
3. A töltelékhez a tejszínt felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne. Kicsit hűtjük, majd habzsákba töltjük. A fánkokat megtöltjük a csokoládékrémmel. A maradék krémet a fánk mellé kínáljuk.

 

Churros (spanyol fánk)

Hozzávalók 4 személyre:

Az öntethez:

 

A vajat és a vizet összeforraljuk, a tűzről levesszük, hűlni hagyjuk. A lisztet és a sót óvatosan, csomómentesen hozzákeverjük. A tojásokat felverjük, majd ezt is a masszához adjuk. (Érdemes robotgépet használni a homogén állag elérése érdekében.) A masszát habzsákba kanalazzuk, és pár percre a hűtőbe helyezzük. Közben olajat hevítünk, amikor felforrósodott, a habzsákból vékony csíkokat nyomunk bele, és mindkét oldalukat 1-2 percig sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük az olajat, majd jól meghempergetjük a fahéjjal összekevert kristálycukorban. Az öntethez a darabokra tördelt csokoládét és a vaníliás cukrot a forró tejszínben csomómentesre keverjük, és melegen a churros mellé tálaljuk.

Túrófánk

Hozzávalók:

 

Elkészítés:

1. A cukrot a puha vajjal habosra keverjük, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat. Addig dolgozzuk, ameddig szép krémes masszát nem kapunk. Ezután belekeverhetjük a reszelt citromhéjat.

2. Egy másik edényben a túrót és a tejet krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a cukros-vajas-tojásos krémhez. A sütőport összekeverjük a liszttel, és kisebb adagokban a masszához adjuk, míg a végén csomómentes tésztát kapunk.

3. Felforrósítjuk az olajat, és két evőkanál segítségével kis golyókat formálunk a tésztából, amiknek 6-8 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A kész fánkokat lecsöpögtetjük, és kristálycukorban vagy porcukorban megforgatjuk.

Kókuszos fánk csokis-kókuszos mázzal

 

Hozzávalók 16 darab minifánkhoz

(mérce 2,5 decis bögre)

Máz:

  1. Keverjük össze a lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a cukrot, majd a kókuszolajat, tojást és a kókusztejet. Dolgozzuk össze.
  2. Kenjük ki vékonyan olajjal egy mini amerikai fánksütő formát vagy mini kuglófforma oldalát, és töltsük meg félig a masszával.
  3. Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 12 percig.
  4. Keverjük össze a porcukrot a keserű kakaóporral. Adjunk hozza annyi kókuszolajat, hogy sűrű krémet kapjunk. Ebbe mártsuk bele a fánk egyik oldalát, utána forgassuk meg a kókuszreszelékben is.

Beignet – New Orleans fánkja

 

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

  1. A tejet felmelegítjük, hozzákeverjük a kefirt, a cukrot és a szárított élesztőt.
  2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport és a sót.
  3. A száraz anyagokhoz öntjük a tejes-kefires keveréket.
  4. Kezünkkel vagy fakanállal alaposan összekeverjük. A kapott massza elég lágy, de nem kell megijedni. Tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát bőségesen lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Tetejét is alaposan megszórjuk liszttel, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb téglalapokra vágjuk.
  6. Az étolajat közepes lángon felhevítjük, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat.
  7. Papírtörlőre szedjük, és még melegen megszórjuk porcukorral.

Rózsafánk

 Hozzávalók 15 fánkhoz:
• 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 1 csomag sütőpor
• csipet só
• 12 dkg cukor
• 3 tojás
• 3 evőkanál tejföl
• olaj a sütéshez
• lekvár és porcukor a tálaláshoz

1. A lisztet a sütőporral, sóval, cukorral, tojásokkal és a tejföllel összedolgozzuk, majd lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Három különböző méretű, kerek szaggatóval köröket szaggatunk, ezeket 4-6 helyen késsel kicsit bevagdossuk.
2. Egymásra helyezünk 3 különböző méretű kört, ujjunkkal középen összenyomjuk. Forró olajban kisütjük a fánkokat. Sütés közben szétnyílik a tészta, mint a rózsa. Ha szükséges, megfordítjuk. A közepébe lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk.

Paleo fánk

Hozzávalók kb. 8 db-hoz:

A háromféle lisztet összekeverjük, meleg helyen tartjuk. Az élesztőt a kókuszcukorral felfuttatjuk 0,5 deciliter meleg vízben. A tojások sárgáját, a vajat, a xilitet, a kókusztejet, a sót és a felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a lisztkeverékhez, és összegyúrjuk a masszát. Meleg helyen hagyjuk állni. Kb. fél óra után a tészta kicsit levegősebbé válik. Kisméretű fánkokat formázunk belőle, és 2 ujjnyi forró kókuszzsírban mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük. Több réteg konyhai papírtörlőre tesszük őket, hogy a felesleges zsírt felszívja róluk, és baracklekvárral tálaljuk az édességet.

Éclair fánk

Hozzávalók:

 

A vizet és a tejet öntsd össze, adj hozzá egy csipetnyi sót, és a vajjal együtt forrald össze.
Amikor a vaj felolvadt benne, szórd bele a lisztet. Kevergesd addig, amíg elválik a lábos aljától, húzd félre a tűzről, és egyenként, egy kézi habverő segítségével keverd bele a tojásokat.
Tedd a masszát egy nyomózsákba vagy egy erős nejlonzacskóba, és egy sütőpapírral bélelt tepsire formázz 5 centi hosszú és 1-2 centi széles éclairdarabokat.
200 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Vágd félbe, kenj rá vanília- vagy bármilyen más krémet, a tetejére csöpögtess csokimázat. 

Trüffelkrémes képviselőfánk

Hozzávalók: (kb. 20 db nagyobb fánkhoz)

A krémhez:

1. A vizet a zsiradékkal felforraljuk, egészen addig, amíg a víz felforr, és a zsiradék elolvad. 

2. Közepes lángon egy adagban hozzáadjuk a lisztet és egy fakanállal 2-3 percig folyamatosan keverjük, míg a massza el nem válik a lábas falától (ez az égetett tészta lényege). 

3. Amikor már összeállt a tészta, levesszük a tűzről, és egyesével hozzáadjuk a megmosott tojásokat. Minden tojás hozzáadásakor alaposan elkeverjük a tésztát. 

4. Ha minden tojást hozzáadtunk, a masszát csillagfejű kinyomózsákba töltjük, és kicsi halmokat nyomunk sütőpapíros tepsire.

5. A tökéletes képviselőfánk egyik titka a sütés: a kinyomott fánkokat enyhén gőzös, 220 fokos sütőbe tesszük és 15-20 percig sütjük. Egy ideig nő a tészta térfogata, de ha már nem nő, akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, engedjük ki a gőzt, vegyük le a hőmérsékletet 150 fokra és süssük tovább 5-6 percig. (Ebben a sütési szakaszban kialakul a sütemény kérge.) 

6. Miután megsült, tegyük rácsra, és hagyjuk hűlni. 

A krémhez: 

1. A tejszínt forraljuk fel a cukorral, majd a forró keveréket öntsük rá a kimért kakaóporra, és kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a darabokra vágott, szoba-hőmérsékletű vajat, és keverjük tovább.

2. Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, majd tegyük hűtőbe addig, amíg teljesen ki nem hűlt. 

3. Használat előtt kb. fél órával vegyük ki a hűtőből, hagyjuk kicsit felolvadni, majd robotgéppel 8-10 perc alatt keverjük habosra.

4. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt.

5. Mindkét krémet töltsük habzsákba, amelyre tegyünk tetszőleges kinyomófejet, például csillagfejet. 

6. A kettévágott és kihűlt fánkokat először töltsük meg a trüffel krémmel, majd a tejszínnel.

7. Fontos, hogy ne cseréljük meg a krémek sorrendjét, mert a tejszín nem bírná el a trüffel krém súlyát, és összeesik a képviselőfánk. 

8. Az összeillesztett képviselőfánkok tetejét szórjuk meg porcukorral.

9.  Amikor teljesen kihűlt a fánk, vágjuk le az egyharmad részét és töltsük meg tetszőleges krémmel.

 

Olasz farsangi fánk

Hozzávalók:

A sütőporral átszitált lisztet, 80 g porcukrot, a narancslevet, a lereszelt narancs- és citromhéjat, a rumot és a narancsvirágvizet egy keverőtálba tesszük, és összeforgatjuk.
Ezután, a masszát kézi mixerrel folyamatosan keverve, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott vajat és a tejet.
A masszából két kanál segítségével forró olajba dió nagyságú kupacokat csorgatunk, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a fölösleges zsiradékot, megszórjuk a maradék porcukorral, és frissen, még melegen vagy langyosan tálaljuk.

Bloggereink is imádják a fánkot, tőlük is válogattunk néhány kedvencet:

 
 

Még több fánk az NLCafé-n:

Exit mobile version