nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü, ami megszínesíti a szürke napokat

Hétvégi menü, ami megszínesíti a szürke napokat

Hó már nincs, napsütés még nincs, legalább a hétvégi menünk legyen egy kicsit érdekes. Kezdjük egy remek kuglóffal, aztán jöhet egy kiadós ebéd, estére pedig kedvenc sajtgolyónk egy kis sütőtökös extrával.

Ez a hétvégi menü is olyan, ami az első tesztelés után rendszeresen elő fog kerülni. A kuglófot szinte bármikor szívesen ennénk, a cassoulet isteni egytálétel, ami viszonylag gyorsan el is készül, a sütőtökös sajtgolyóból pedig már elsőre érdemes dupla adagot készíteni, olyan finom. Bár ezután a hétvégi menü után sem érdemes mérlegre állni, a szürke hétvégét garantáltan feldobja majd. 

Szilvalekváros kuglóf

Hétvégi menü, ami megszínesíti a szürke hétvégét is

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • csipet só
  • 5 dkg olvasztott margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • kb. 30 dkg szilvalekvár (ízlés szerint lehet több)
 

Az élesztőből, a tejből és a cukorból kovászt készítünk, és 5-10 percig hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, majd tésztává gyúrjuk, és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint.

Langyos helyen megkelesztjük (kb. 20-25 perc), majd lisztezett deszkára borítva 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekercseljük. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk, langyos helyen jól megkelesztjük, és 170 fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük. Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tésztánk, akkor 155 °C-on süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.

Tipp: Szilvalekvár helyett bármilyen sütésálló lekvárt használhatunk.

 

Gyors cassoulet kolbásszal

Hétvégi menü, ami megszínesíti a szürke hétvégét is

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 vékony fehér kolbász
  • 30 dkg fehér bab (konzerv)
  • 1 hámozott paradicsomkonzerv (45 dkg)
  • 10 dkg szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kk fehér bors
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 ek dijoni mustár 
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj

A tisztított hagymát és fokhagymát finomra vágjuk, a vaj és olívaolaj keverékén pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a felkockázott szalonnát, és 2-3 perc alatt összesütjük. Beletesszük a mustárt, a paradicsomkonzerv levét, a felkockázott paradicsomokat és a lecsepegtetett babot. Sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel ízesítjük. Néhány perc alatt összefőzzük, majd hőálló tálba vagy tepsibe borítjuk, és a tetején elhelyezzük a beirdalt kolbászokat. 200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a kolbász megpirul (kb. 20 perc). Friss kenyérrel tálaljuk.

 

Sütőtökös sajtgolyó

Hétvégi menü, ami megszínesíti a szürke hétvégét is

Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:

  • 200 g reszelt sajt
  • 120 g sült sütőtök
  • 1 tojás
  • 3 ek. liszt
  • 10 rozmaringlevél
  • frissen őrölt fekete bors
  • a sütéshez napraforgó olaj

A rozmaringlevélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, 3 evőkanál lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top