A kókuszolaj az élet minden területén hódít mostanság: ajánlják hajápolásra, testápolásra, emésztés segítésére, sőt még fogápolásra is. A konyhában is egyre többen használják, röviden a következő okok miatt:
- Vegán.
- Egészségesebb, mint a vaj és a hagyományos étolajok.
- Selymes, kellemes ízt ad az ételeknek.
Ha nem tudod, mihez kezdj a kókuszolajjal a konyhában, íme a leggyakoribb kérdések, amiket most meg is válaszolunk!
Tényleg helyettesíthető vele a vaj a receptekben?
A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd, vaj állagú – az olvadáspontja bár alacsonyabb, mint a vajé, mégis közel áll hozzá. Ezért igen, helyettesíthető vele a vaj.
Mely ételek sütéséhez alkalmas leginkább a kókuszolaj?
Bár nincs édes íze, mégis süteményekhez ajánlják leginkább: tortákhoz, brownie-hoz, pitéhez, sütikhez, vagy akár házi készítésű csokihoz. Palacsintát pedig sósan, édesen és natúran is szuperül lehet kókuszolajon sütni!
Mennyire érződik az íze az ételekben?
A szűz kókuszolaj halvány kókuszaromát kölcsönöz az ételeknek, de egyáltalán nem dominál bennük. Ha még ennyit sem szeretnék, válaszd a finomított kókuszolajat, ami ugyanolyan selymes textúrát ad a kókuszíz és -illat nélkül.
Egészségesebb a kókuszolaj, mint a többi sütéshez, főzéshez használt olaj?
A kókuszolaj növényi alapú, telített zsír, így igen, egészségesebb például az étolajnál, vagy a margarinnál. Ezen kívül, mivel laurinsavban gazdag, vírusölő és immunerősítő hatása is van.
Forrás: Popsugar