Ha unod a hagyományos fánkrecepteket, süss velünk ekler fánkot. Igazi különleges édességgel lepheted meg a családot.
A házi készítésű ekler fánk hozzávalói
A tésztához
- 1 dl olvasztott vaj
- 2,5 dl víz
- 16 dkg liszt
- 4 tojás
- fél mk. só
A krémhez
- 24 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 7 dl tej
- 3 tojássárgája
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1,5 dl tejszín
- 1 mk. vaníliakivonat
- nagyobb csipet só
A csokoládémázhoz
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 tk. olvasztott vaj
Így készítsd el a házi ekler fánkot
Először az ekler fánk krémjét készítsd el, mert amíg a tészta megsül, addig az a hűtőszekrényben pihen.
A krémhez először a száraz hozzávalókat, a cukrot, a lisztet és a sót keverd össze, lassan adagolva add hozzá a tejet, végül egyesével a felvert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzz puding sűrűségű krémet. Amikor elkészült, vedd le az edényt a tűzről, keverd hozzá a vaníliaaromát és a vajat is. Tedd félre, hagyd kihűlni.
A teljesen kihűlt krémhez keverd hozzá a kemény habbá vert tejszínt, majd tedd a hűtőszekrénybe.
A tésztához melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
A vajat, a vizet és a sót töltsd tűzálló tálba, és lassú tűzön, kevergetve hevítsd. Közben, továbbra is kevergetve kisebb adagokban szórd hozzá a lisztet, és addig “főzd”, amíg kis gombócokká kezd a fánktészta formálódni. Vedd le a tűzről, hűtsd 5-10 percig, majd az előzőleg alaposan felvert tojásokat keverd a tésztához. Krémes állagú tésztát kell kapnod.
Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, és a nyomózsákba töltött ekler fánk tésztából hosszúkás (kb. 8-10 cm) csíkokat nyomj a tepsibe. Az aljához és a tetejéhez páros számú fánkot készíts.
Told a tepsit a sütőbe és kb. 40 perc alatt süsd a süteményeket aranybarnára. Vedd ki a sütőből a fánkot, és hagyd teljesen kihűlni.
A kihűlt fánkok egyik felét töltsd meg a lehűtött vaníliás krémmel, a másik feleket helyezd az alsókra.
A mázhoz a csokoládét törd apróra, majd – lehetőleg gőz fölött – olvaszd össze a vajjal. Forrón, vékonyan kend meg a mesefinom ekler fánkok tetejét. Amikor teljesen megszilárdult a csokoládémáz, megkóstolhatod a süteményt.
További fánkrecepteket találsz az NLCafén
- Gyors, filléres recept: így készül a bögrés apácafánk
- Sütőben sült diétás minifánkok
- Süss farsangi fánkot, ami nem hizlal
- Így készül a gluténmentes túrófánk
Fotók: Pinterest