Gasztro

Így készíthetsz házi ekler fánkot

Ha különleges édességre vágysz, ki kell próbálnod ezt az ekler fánk receptjét. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nem az, és mindenképpen megéri a fáradságot.

Ha unod a hagyományos fánkrecepteket, süss velünk ekler fánkot. Igazi különleges édességgel lepheted meg a családot.

A házi készítésű ekler fánk hozzávalói

A tésztához

  • 1 dl olvasztott vaj
  • 2,5 dl víz
  • 16 dkg liszt
  • 4 tojás
  • fél mk. só

A krémhez

  • 24 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 7 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 mk. vaníliakivonat
  • nagyobb csipet só

A csokoládémázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. olvasztott vaj
Így készíthetsz házi ekler fánkot

Így készítsd el a házi ekler fánkot

Először az ekler fánk krémjét készítsd el, mert amíg a tészta megsül, addig az a hűtőszekrényben pihen.

A krémhez először a száraz hozzávalókat, a cukrot, a lisztet és a sót keverd össze, lassan adagolva add hozzá a tejet, végül egyesével a felvert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzz puding sűrűségű krémet. Amikor elkészült, vedd le az edényt a tűzről, keverd hozzá a vaníliaaromát és a vajat is. Tedd félre, hagyd kihűlni.

A teljesen kihűlt krémhez keverd hozzá a kemény habbá vert tejszínt, majd tedd a hűtőszekrénybe.

Így készíthetsz házi ekler fánkot

A tésztához melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A vajat, a vizet és a sót töltsd tűzálló tálba, és lassú tűzön, kevergetve hevítsd. Közben, továbbra is kevergetve kisebb adagokban szórd hozzá a lisztet, és addig “főzd”, amíg kis gombócokká kezd a fánktészta formálódni. Vedd le a tűzről, hűtsd 5-10 percig, majd az előzőleg alaposan felvert tojásokat keverd a tésztához. Krémes állagú tésztát kell kapnod.

Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, és a nyomózsákba töltött ekler fánk tésztából hosszúkás (kb. 8-10 cm) csíkokat nyomj a tepsibe. Az aljához és a tetejéhez páros számú fánkot készíts.

Így készíthetsz házi ekler fánkot

Told a tepsit a sütőbe és kb. 40 perc alatt süsd a süteményeket aranybarnára. Vedd ki a sütőből a fánkot, és hagyd teljesen kihűlni.

A kihűlt fánkok egyik felét töltsd meg a lehűtött vaníliás krémmel, a másik feleket helyezd az alsókra.

Így készíthetsz házi ekler fánkot

A mázhoz a csokoládét törd apróra, majd – lehetőleg gőz fölött – olvaszd össze a vajjal. Forrón, vékonyan kend meg a mesefinom ekler fánkok tetejét. Amikor teljesen megszilárdult a csokoládémáz, megkóstolhatod a süteményt.

További fánkrecepteket találsz az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top