Tervezz!
Tervezd meg a menüt több napra, vagy akár egész hétre! Készíts egy táblázatot papíron, vagy akár a telefonodon (vannak már szuper applikációk is erre az okostelefonokon), számítógépeden. Pontosan írd be, hogy a következő néhány napban mit fogtok enni reggelire, ebédre, vacsorára, próbálj konkrétumokat írni, ne csak annyit, hogy “szendvics”, hanem pontosan írd oda, hogy pl. “rozmaringos-mozzarellás szendvics zöldségekkel”.
Kalkulálj a maradékokkal!
A menü megtervezése során gondolkodj előre, és próbálj a maradékokkal is kalkulálni. Ha sült csirke volt az ebéd, akkor a megmaradt húst felhasználhatod este egy salátához, vagy egy szendvicsben is, de töltheted tortillába is akár. Kalkulálj a száraz kenyérrel, kaláccsal, vagy akár tojásfehérjével is, mert sok-sok szuper étel készülhet ezekből is, kár lenne kidobni őket! Ha ezeket figyelembe veszed a menü tervezésekor, nemcsak pénzt, de időt is spórolhatsz!
Soha ne menj bevásárlólista nélkül vásárolni!
Ha megvan a menüterv, akkor az alapján állítsd össze a bevásárlólistát. Lehet, hogy időigényes, de megéri! Gondold át, és gyűjtsd ki, hogy mi kell az egyes receptekhez, majd szépen adogasd össze, hogy mennyi tojás, liszt, cukor vagy sonka kell. Minél pontosabban kalkulálsz, annál kevesebb lesz a pazarlás.
Ha megvan a bevásárlólista, nézd át az akciós újságokat!
Nézd át az akciós újságokat, és írd fel, mit-hol érdemes megvenni. Ennek persze csak akkor van értelme, ha tényleg útba is esik az az üzlet. Ha plusz 10 km-t kell menni azért, hogy 8 forinttal olcsóbban vehess meg egy kiló lisztet, akkor nem érdemes csak emiatt elzötyögni a másik boltba.
Soha ne menj éhesen bevásárolni!
Lakj jól, mielőtt elindulsz, és garantáltan megspórolsz pár száz/ezer forintot.
Figyeld a nap végi akciókat, és legyél sasszemű!
Vannak üzletek, ahol a nap vége felé leárazzák a zöldségeket-gyümölcsöket, ha látsz ilyen akciót, érdemes észben tartani ezt, és úgy intézni a bevásárlást, hogy elcsípd ezt a nap végi akciót.
Az akciós újságokban előre jelzett kedvezményeken túl is akadnak néha leárazott termékek a polcokon. Általában a szavatosság lejártához közelálló termékek árát viszik le, de többnyire nem emelik ki, épp csak a termékre ragasztanak rá egy címkét a kedvezményes árral, de ha elég szemfüles vagy, akkor észre fogod venni. Ha tudod, hogy nagyon hamar felhasználod, akkor csapj le ezekre a termékekre.
Bízz a saját márkás termékekben is!
Nem biztos, hogy mindig a legdrágább a legjobb! Ha a minőség fontos számodra, akkor sem biztos, hogy a legdrágább, leghíresebb márkát kell választanod. Sokszor az áruházláncok saját márkás termékei ugyanolyan jók, mint márkásabb társaik. (Az is előfordul, hogy ugyanaz a gyártó készíti a két hasonló terméket, csak a csomagolása más.) Az egyszerűbb csomagolású saját márkás termékek viszont általában olcsóbbak, érdemes kipróbálni őket.
Figyeld az egységárakat!
Ma már (szinte) mindenhol ki van írva a termékek egységára is, mindig azt figyeld, mert a csomagolás sokszor megtévesztő lehet. Kis betűvel jelzik ugyan, de mindig ott van az egységár! Logikus, és sokszor tényleg igaz is, hogy a nagyobb kiszerelésű áru olcsóbb, de nem mindig, ezért is fontos az egységár! Megesik, hogy jobban jársz, ha 2 db 10 dkg-os vajat veszel, mintha egy 20 dkg-osat vettél volna.
Használd a mélyhűtőt!
Legyen szó egy kis hússütés után megmaradt zsírról, húslevesről, vagy mártásokról – ne dobd ki a maradékokat! A leves leszűrve mehet a fagyasztóba, így nem lesz gondod az alaplére, a mártás jól fog jönni legközelebb, ha megint tésztát főzöl például, és a sort még hosszan folytathatnánk. Ha a készétel fagyasztható, akkor akármilyen kis adagról is van szó, tedd műanyag dobozba, címkézd fel, és tedd azt is a mélyhűtőbe. Jól fog jönni, ha egyszer pont nem lesz időd ebédet főzni. Ha van hely a mélyhűtődben, lefagyaszthatod a kenyeret is, vagy akár a tortillat, naan kenyeret és egyéb péksüteményeket is, hogy aztán pár perc alatt a forró sütőben új életet kezdjenek majd. Zöldségek és gyümölcsök is nyugodtan mehetnek a mélyhűtőbe, ha sikerült jó áron hozzájutnod, akkor szeleteld fel, zacskózd be, és irány a fagyasztó!
Nézz utána, mit mire lehet használni!
Lehet, hogy eddig kidobtad a káposzta torzsáját, vagy a retek leveleit, de ha egy kicsit utánanézel, a jövőben ezeket is fel tudod majd használni. A torzsa, a petrezselyem és bazsalikom szára, vagy akár a keményebb sajtok héja is felhasználható levesek ízesítésére, a retek leveléből pedig finom pesztót is készíthetsz – és ez csak néhány a rengeteg lehetőségből!
Járj nyitott szemmel, gyűjts ötleteket!
Keresd az új ötleteket, így ha gazdaságosan is, de mindig változatos lehet a menüd. Mi is mutatunk néhány receptet:
Hagymás tojásrántotta
Hozzávalók:
- 1-2 darab (fejenként) tojás
- ízlés szerint vöröshagyma
- pirításhoz olaj
- ízlés szerint őrölt bors
Bár rántottát mindenki tud sütni, azért leírjuk a receptet. A zsiradékot felhevítjük, majd a felkockázott hagymát megpirítjuk rajta. Ha ezzel megvagyunk, akkor mehet rá a felvert sózott, borsozott tojás. 5-8 perc alatt készre sütjük, attól függően, hogy ki mennyire szárazra sütve szereti.
Kelkáposztás krumplileves
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- ízlés szerint bors
- 1 db babérlevél
- 1 kiskanál kakukkfű
- 1 evőkanál vaj
- 1 kiskanál majoránna
- 60 dkg burgonya
- 1 fej kelkáposzta
- pár szelet húsos szalonna
A bacont vágjuk fel, és egy serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük félre. A kelkáposztát szeljük csíkokra, és kevés víz hozzáadásával pároljuk puhára.
Kevés olajon fonnyasszuk meg a hagymát, adjuk hozzá a megtisztított, nagyobb darabokra vágott burgonyát, öntsük fel egy liter vízzel, és főzzük puhára. Fűszerezzük majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, babérlevéllel. Amikor a burgonya puhára főtt, botturmix segítségével krémesítsük. Tálaláskor adjuk hozzá a megpárolt kelkáposztacsíkokat és a pirított bacont.
Maradékokkal töltött házi bagett
A bagetthez:
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- 0,5 dl tej
- 2 dl víz
- 2 dkg (friss) élesztő
- 40 dkg kenyérliszt
A töltelékhez:
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- sárgarépa
- petrezselyemzöld
- 2 evőkanál vaj
- ízlés szerint zöldborsó
- reszelt sajt
- alma
- pár darab főtt tojás
- ízlés szerint maradék sült hús
- csemege uborka
A lisztet elkeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejet és a vizet, az olajat, majd rámorzsoljuk a friss élesztőt is.
Egy könnyű, szép sima, fényes felületű tésztát dagasztunk. Tálba tesszük, letakarjuk és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és három egyforma darabba osztjuk. Egyesével gömbölyítjük, és ismét letakarva további 10-15 percig pihentetjük a cipókat. Végül egyesével megsodorjuk őket, és bagettsütő formába vagy sütőpapíros tepsire fektetjük. Letakarjuk, és ismét kb. 30 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 220 fokra. A bagetteket egy éles késsel vagy pengével hosszanti irányban bemetsszük, és gőzös sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Kókuszos-csokis grízpuding
Hozzávalók:
- 5-6 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál margarin
- 5 evőkanál búzadara
Langyosítsuk meg a tejet, és keverjük bele a búzadarát. Adjuk hozzá a cukrot, és folytonos keverés mellett sűrítsük be. Keverjük hozzá a kókuszreszeléket. Amikor besűrűsödött, dobjuk bele a margarint, és zárjuk el alatta a gázt. Keverjük át.
Vegyünk elő 4 pudingos tálkát, és a grízpuding felét osszuk szét benne. A maradék krémbe keverjük bele a kakaóport, és töltsük a fehér krémre. Fogyasszuk lehűtve.
Spórolj még!
- 7 spórolási tipp, amitől leesik az állad
- Pofonegyszerű trükkök, melyekkel egy vagyont spórolhatsz
- Spórolási tipp: használj hőtükröt!