Gasztro

Retró kincsek a konyhából

Szó esett már az ételhordóról és a retró melegszendvicssütőről is, de anyukáink, nagyszüleink konyhájában akadnak még egyéb kincsek is. Lássuk, mi mindent találtunk még!

A retró konyhai eszközök sorát folytatjuk ma, és bár tény, hogy szeretjük a modern technológia csodálatos vívmányait is, be kell látnunk, hogy csakúgy, mint a retró zenék, a retró eszközök egy részét is visszasírjuk. Ha pedig véletlenül megvan még egy régi darab, azt kifulladásig használjuk, így is 30+ évvel többet megérnek, mint sok modern utódjuk. Éljenek a retró cuccok!

Tejtartó

Retró konyhai eszközök 2.

A dobozos tejek előtti éra egyik praktikus, ámde mérsékelten szép tárgya ez a műanyag tejtartó. A kibontott zacskós tejek dőltek-borultak, ha nem voltak megtámasztva, ilyen tartóba állítva azonban minden gondunk megoldódott, magabiztosan állt a hűtőben a zacskós tej. 

Darálós kekszes kütyü

Retró konyhai eszközök 2.

A kekszek keksze a klasszikus darálós keksz. A “fehér” és a “barna” is tökéletes volt, ma is elfogadnánk 1-2 falatot, és ahogy elnézzük, erre minden esélyünk meg is van, mert szerencsére a szerkezet a mai napig kapható, így a régi húsdarálóra pattintásos módszer még most is működik, csak a receptet kell előkeresni a régi jegyzetfüzetekből.

Szamovár

Retró konyhai eszközök 2.

A szamovár. Kell ennél többet mondanunk? Nehéz is szavakat találni a kép láttán. Olyan nosztalgia rohant meg minket, hogy legszívesebben máris megnéznénk 1-2 Dagobert bácsit és Ausztrál expresszt, közben Bedeco kakaót szürcsölgetve és Mesesajtot majszolgatva. Ez azért nem jelenti azt, hogy hiányzik is a szamovár az életünkből. Bár a legtöbb retró édesség és tárgy hiányzik, talán a szamovár az egyik olyan emlék a múltból, amit annyira nem bánunk, hogy már nincs meg. 

Összecsukható pohár

Retró konyhai eszközök 2.

Kirándulások, utazások, balatoni nyaralások állandó kelléke volt, az utazós lista fix szereplője, amit soha nem hagytunk otthon. Volt, aki ezt csak “szomjas vagyok” pohárnak hívta, mert az ő kezében mindig összecsuklott a pohár, és kiborult belőle az ital, de velünk ez szerencsére csak nagyon ritkán fordult elő. Ha egyszer ráéreztél, hogy hogy kell ügyesen megfogni, akkor biztonságosan lehetett használni. És milyen kis helyet foglalt!! Legalább befért még a Pif, a Bobo és a Barbi baba is az utazócsomagba.

Rézmozsár, a klasszikus

Retró konyhai eszközök 2.

Ma már nagy cégek masszív gránitmozsarai és sztárséfek saját márkás mozsarai uralják a piacot, de mi még azért emlékszünk a klasszikus rézmozsarakra is. Lehet, hogy nem koriandert és római köményt őröltek benne szüleink, nagyszüleink, de ezek a régebbi mozsarak is pont ugyanolyan jók voltak a maguk idejében, mint mai társaik. Sőt, ha meglenne a régi, még most is biztos azt használnánk. 

Klasszikus mérleg

Retró konyhai eszközök 2.

Mai napig megvan, és meg is lesz, amíg világ a világ, mert nagyon nehéz lenne lemondani róla. Írni talán még nem is tudtunk, de a “tárázás” fogalmát már értettük. A digitális mérlegeknek is megvan az előnyük, de állítom, hogy a zserbónak és almás pitének is más az íze, ha nem ezen a mérlegen vannak kimérve a hozzávalóik:) Akinek van ilyen mérlege, általában nehezen is engedi el, precizitásban – állítólag – verhetetlen.

Pilleszék

Retró konyhai eszközök 2.

Pilleszék – a konyhai műanyag szuperszék. Nem foglalt túl nagy helyet, könnyű volt takarítani, és volt mire ülni, míg vártuk, hogy kisüljön a piskóta vagy a darálós keksz. Volt, aki kincseket rejtegetett benne, mások dobolni tanultak rajta, és volt olyan ismerősünk is, aki állandóan szétszedte, és keverte a különböző színű pilleszékek darabjait. Annyira szerettük, hogy a “telken” még most is van két díszpéldány.

A képek forrása:
Retronóm
Retro gastro
KlasszX 80s90s

Még több retró az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top