Gasztro

Süss macaront a macaron napjára!

Ma van a macaron napja, ország- és világszerte ünneplik ma ezt a különleges francia édességet, így mi sem hagyhatjuk ki, megmutatjuk kedvenc receptünket.

A macaron (ejtsd: makaron) nem új találmány – bár általában francia édességként emlegetjük, állítólag az első macaronokat Olaszországban készítették, és a reneszánsz idején indult el hódító útjára. A cukorból, őrölt mandulából és tojásfehérjéből készülő krémekkel töltött desszert elkészítése nagy precizitást igényel, a megadott mennyiségeket pontosan be kell tartani, és csak akkor érdemes a színekkel is játszani, ha már van egy jól bevált macaron receptünk, ami üzembiztosan működik. Ha ez sikerül, akkor onnantól miénk a világ, jöhetnek a szebbnél szebb macaronok! Mi erre a receptre esküszünk:

Macaron recept

Hozzávalók:

  • 50 g cukor
  • 1 csipet só
  • 180 g tojásfehérje
  • 400 g porcukor
  • 220 g darált mandula

A mandulát a porcukorral egyszer átdaráljuk, majd átszitáljuk. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót, majd elkezdjük felverni, ha elkezdett kifehéredni, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Ha már annyira kemény a hab, hogy nem folyik le az edény oldaláról, hozzáadjuk kanalanként a mandulás cukrot. Habzsákba töltjük, majd az előre felrajzolt formákra nyomkodjuk őket, 3-4 milliméter vastagon. Majd jöhet az előbb említett ütögetés és pihentetés. 

Ha megsült, lekvárral vagy krémmel betöltjük (holnap erre mutatunk variációkat). 

Tippek: 

A sütési időt nagyon nehéz meghatározni, sokban függ a sütőtől, ezért először érdemes pár darabbal kipróbálni. Az se használjon légkeverést, akinek van ilyen funkció a sütőjén, attól ugyanis kiszárad a tészta, és nem lesz belül finoman krémes. Az ideális sütési hőmérséklet 150 fok és 13-14 percig érdemes sütni a sütiket.

A fehérjét mindig keményre verjük a cukorral, különben a tészta szét fog folyni, ha túlverjük, akkor pedig nem lesz egységesen sima a teteje. 

A formázáshoz vagy használjunk speciális macaronsütőt, vagy sütőpapírra nyomjuk a tésztát, de úgy, hogy mindegyiket előrajzoljuk (maximum egy 50-es érme nagyságúra). 

A frissen kinyomkodott pöttyöket (vagyis a tepsit) üssük hozzá az asztalhoz, hogy a felesleges levegő kijöjjön. Majd pihentessük 1 órát, hogy a felülete fényes és sima legyen. Sütés után addig ne piszkáljuk, ameddig nem hűlt ki teljesen. 

Olvass még macaron témájú cikkeket az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top