Húsvéti sonka
Milyen a jó húsvéti sonka? Az igazi húsvéti sonka a sertés combjából készül. Egészben, sóban és némi egyéb fűszerekben pácolva, hosszan, lassan. A kötözött sonka egy jó alternatíva azoknak a családoknak, akiknek sok egy 8-10 kilós hatalmas darab parasztsonka. A kötözött is ugyanúgy combból kellene, hogy készüljön, mint az egész, csak darabolva, bőrével, zsírosával együtt. Ám ez is gyakran készül lapockából, hiszen a végterméken kívülről ezt elég nehéz megállapítani. Olvassuk el a címkét vásárláskor!
Hogy készítsük el a húsvéti sonkát? A tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez a sonkát mérjük le, és egy nappal a főzés előtt áztassuk be hideg vízbe. Ezt a vizet főzés előtt öntsünk le, és friss hideg vízzel öntsük fel úgy, hogy ellepje. Lassan, kis lángon főzzük, csak gyöngyözhet a víz, de ne forrjon. Forrástól számítva, annyi órát főzzük, ahány kilogramm a sonka. Ha megfőtt, ne öntsük le a vizet, hanem a lében hagyjuk kihűlni, így szaftosabb marad, nem szárad ki. Ha kihűlt, tegyük zárható műanyag dobozba, vagy csomagoljuk műanyag fóliába, és így helyezzük a hűtőszekrénybe. Forrás: Táplálkozás Akadémia
Tippek húsvéti sonka ízesítésére:
Mézes-mustáros húsvéti sonka: Bevagdossuk a sonka bőrét, és lefedve puhára sütjük, szüség szerint öntünk alá egy kis vizet.1 dl mézet összekeverünk fél dl ketchuppal, és a sütés vége felé megkenjük vele a sonkát. Ezután fedő nélkül sütjük legalább 20 percig, amíg szép pirosas színt kap.
Narancsmázzal kenegetve: Átlósan bevagdossuk a sonka bőrét, és meglocsoljuk egy narancs kifacsart levével. Sütőben 1-2 óra alatt, alufóliával betakarva puhára pároljuk. A mázhoz összekeverünk egy bögre (2,5 decis) barna cukrot, 3 evőkanál mézet, egy narancs levét, fél deci fehér bort, 1 evőkanál mustárt. Összeforraljuk, és 1 óra sütés után negyedóránként meglocsoljuk vele a húst. Ha marad a mártásból, tálalhatod szószként a hús mellé.
Sörrel kenegetve: Egy kisebb (kb. 1,5 kilós) sonka oldalát bedörzsöljük fűszerekkel, (só, őrölt kömény, rozmaring), és késhegy segítségével néhány gerezd fokhagymát is beledugdosunk. Ezután alufóliával lefedve sütjük, és 15 percenként meglocsoljuk néhány evőkanál sörrel. Félóránként megforgatjuk, hogy mindegyik oldala jól átsüljön. Az utolsó fél órára már levesszük az alufóliát, hogy meg tudjon pirulni
Zöldfűszeres kéregben: Egy lábos vízhez hozzáadunk 1 dl fehérbort, beleteszünk egy feldarabolt vöröshagymát, és 1-2 óra alatt puhára főzzük benne a sonkát. Egy csokor petrezselymet apróra vágunk, összekeverjük 2 evőkanál kakukkfűvel, 2-3 gerezd összepréselt fokhagymával, 1 evőkanál olívaolajjal, és a megfőtt sonka bőrébe masszírozzuk. Sütőben 15-20 perc alatt összeérlelődik az íze.
Foszlós fonott kalács
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 2 dkg friss élesztő – vagy 1 tasak szárított élesztő
- 5 dkg cukor
- 50 dkg finomliszt
- csipetnyi só
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl habtejszín (nem felverve!:)
A tetejére:
- 1 tojás
- A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk egy kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk/szórjuk az élesztőt, elkeverjük, és letakarva felfuttatjuk.
- Közben kimérjük egy nagy tálba a lisztet, a csipetnyi sót, cukrot, tojást és tojássárgáját, a tejszínt, majd a felfuttatott élesztős tejet. Dagasztani kezdjük – szerintem géppel érdemes – míg a tészta sima és fényes lesz. Letakarva meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 6 részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle, és letakarva 10 percig pihentetjük.
- A kis gombócokból rudakat sodrunk, majd szépen összefonjuk (nem túl szorosan) – video a fonásról lentebb. No problem, nem bonyolult! Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és a szépen megfont kalácsot ráhelyezzük.
- A tetejére szánt tojást enyhén felverjük és lekenjük vele a kalácsot, majd újabb 30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 170 fokra melegítjük.
- A 30 perc leteltével még egyszer lekenjük a tojással, és most már mehet a sütőbe 40-45 percre. Nálam elég hamar pirult a teteje, ezért raktam rá 15-20 perc elteltével egy alufóliát, csak úgy lazán, nem szorosan, éppen csak azért, hogy a teteje ne égjen meg.
Kis segítség a fonáshoz:
Meggyes húsvéti kalács
Hozzávalók a húsvéti kalács tésztájához:
- 500 g liszt
- 100 g cukor
- só
- 2 tojás
- 220 ml langyos tej
- 100 g folyós, kicsit lehűtött vaj
- 20 g élesztő
- 1 lime
Hozzávalók a húsvéti kalács töltelékéhez:
- 50 g cukor
- 1 tojás
- 1 ek. tej
- 50 g folyós, kicsit lehűtött vaj
- 250 ml kókusztej
- 200 g kókuszreszelék
- 1 lime
- 200 g aszalt meggy
- 5 szál citromfű
A tészta elkészítése:
Az élesztőt törd bele a tejbe, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és keverd össze, ameddig el nem olvadt teljesen az élesztő. A lisztet, a többi cukrot, a lime héját és egy csipet sót keverj össze egy nagyobb tálban. A felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a vajat add a keverékhez, majd a mixer dagasztófejével legalább 3 percen keresztül dolgozd össze a húsvéti kalács tésztájának hozzávalóit. Ha összeállt, takard le a tésztát, és meleg helyen keleszd kb. 35 percig.
A töltelék elkészítése:
A húsvétra készülő kalács töltelékéhez először is alaposan klopfold szét a citromfüvet egy serpenyővel. A lime-ot pucold meg egy késsel és csíkozd fel a héját. A kókusztejet a citromfűvel és a lime héjával főzd fel majd, hagyd állni legalább 30 percig. Az aszalt meggyet aprítsd fel, a lime levét facsard ki. Szűrd le a kókusztejet, majd add hozzá a vajat, a lime levét, a kókuszreszeléket és a felaprított aszalt meggyet.
Válaszd szét a tojás sárgáját a fehérjétől. A tojás sárgáját keverd el egy evőkanál tejjel. A tésztát még egyszer alaposan gyúrd át kézzel. Ha túl lágynak ítéled, nyugodtan adj hozzá még 3-5 evőkanál lisztet. Nyújtsd ki a húsvéti kalács tésztáját egy kb. 60×40 cm-es lapra, és vágd fel 3 csíkra. A tölteléket oszd el a három tésztacsík közepére úgy, hogy a szélein kb. 2 cm maradjon szabadon. A széleket kend be tojásfehérjével és szorosan tekerd fel a csíkokat hosszában. Fektesd őket egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és fonj belőlük copfot. A sütőt melegítsd elő 170 fokra (légkeverés 150 fok), a húsvéti süteményt pihentesd még 30 percig.
Kend be a húsvéti kalácsod tetejét a tejes tojássárgájával, és süsd a sütő alsó rácsán kb. 60 percig. 40 perc elteltével letakarhatod alufóliával, hogy ne legyen túl barna a teteje.
Briós
- 60 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 2 dl + 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 6 dkg vaj
- 2 kk. + 6 dkg cukor
- csipet só
- és 1 tojás a kenéshez
Tojáskrém
Hozzávalók:
- 250 g habosra kikevert vaj
- 2 ek. apróra vágott kapribogyó (elhagyható)
- 1 kemény főtt tojás apróra felkockázva
- snidling apróra vágva
- só, bors
Az összetevőket gondosan összekeverjük.
Almás céklasaláta
Hozzávalók:
- 3 kisebb cékla
- 3 nagyobb alma
- 1 kk. citromlé
- só, bors ízlés szerint
- 1 mk. mustár
- 1 dl majonéz
- 1dl tejföl vagy joghurt
- 1 mk. porcukor vagy méz
A céklát héjában süssük meg. Amikor kihűlt, hámozzuk meg, és reszeljük le. Tisztítsuk meg az almákat, és reszeljük le. Egy tálba keverjük össze a porcukrot a citrom levével, mustárral, majonézzel, tejföllel. Ízesítsük sóval, borssal. Végül a reszelt almás céklát forgassuk össze a majonézes öntettel.
A receptet Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere készítette.
Datolyás-diós-narancsos répatorta
Hozzávalók:
A tortához:
- 300 g kristálycukor
- 200 ml olaj
- 4 db tojás
- 280 g liszt
- 12 g sütőpor
- 100 g puha szárított datolya (mag nélkül)
- 100 g dióbél
- 400 g sárgarépa
- 1 narancs reszelt héja
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 kk. frissen reszelt szerecsendió
A krémhez:
- 100 g kandírozott narancshéj
- 200 g sárgarépa
- 200 g kristálycukor
- 200 ml víz
- 1 vaníliarúd kikapart magocskái
- 400 g mascarpone
A tortához a sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A datolyát apró kockára vágjuk, a diót durvára törjük. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a szerecsendióval átszitáljuk, majd hozzákeverjük a diót és a datolyát.
A cukrot az olajjal és a reszelt narancshéjjal habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat is.
A lisztes keveréket gyors mozdulatokkal elvegyítjük az olajos-cukros-tojásos masszával, majd az egészet egy sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 170 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 60 percig sütjük.
Amíg a torta kihűl, elkészítjük a krémet: A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A kandírozott narancshéjat finomra aprítjuk. A vizet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliamagokat, a reszelt répát és az aprított narancshéjat, majd az egészet gyöngyözve 30 percig főzzük, és leszűrjük. Amikor a cukros-narancshéjas répa kihűl, háromnegyedét összekeverjük a mascarponéval, majd a krémmel bevonjuk a szintén kihűlt süteményt. A torta tetejét a maradék cukorszirupban főtt narancs-répa keverékkel és néhány fél dióbéllel díszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Húsvéti répatortás/virágos cupcake
- 1 joghurt
- 80 ml olaj
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 1 vaníliás cukor
- 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
- 2 répa (nekem 80 gramm volt a kettő megpucolva)
- fél marék kandírozott narancshéj (lehet helyette mazsola, de nálunk nem szeretik)
- 120 gramm liszt
- 50 gramm zabpehely (kisebb szemű)
- 1 tk. sütőpor
- a díszítéshez:
- 150 gramm fehér marcipán
- 1 ek. porcukor/keményítő is lehet
- marcipán virágok/répa (ezt lehet készíteni is, venni talán egyszerűbb)
Tojáslikőrös créme brulée
- 3 dl tejszín
- 1 dl tej
- 3 ek. tojáslikőr
- 1 vaníliarúd
- 4 tojássárgája
- 2 ek. barna cukor
- 4 ek. kristálycukor
A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A tejszínt és a tejet a tojáslikőrrel egy lábasba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, majd késsel kiszedjük a magokat belőle és a tejes keverékhez adjuk. Forráspontig melegítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a barna cukorral, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes keveréket és elkeverjük. Kerámiatálkákba adagoljuk, majd a kerámiatálkákat egy tepsibe ültetjük. Vizet forralunk és a tálkák magasságának 2/3-ig felöntjük a tepsit vízzel. A vízzel teli tepsit a sütőbe toljuk a kerámiatálkákkal és 40 percig gőzöljük. Ezt követően alaposan kihűtjük. Minden tálka tetejére 1 ek. kristálycukort szórunk és rákaramellizáljuk karamellizáló pisztollyal a cukrot. Ennek hiányában készítsünk karamellt és azzal csorgassuk meg a tetejét. Sütőben történő karamellizálással ne próbálkozzunk, mert megsütjük a krémet is!
Süti a tojásban
A tojásokat a lehető legalaposabban megmossuk, majd úgy törjük fel, hogy csak a tetején ütünk egy nagyjából 1 centis lyukat. Később ezen a nyíláson töltjük be a masszát. A tésztához bármilyen muffinalaprecept jó lesz, a lényeg, hogy ne legyenek benne szilárd darabok (csokipasztilla, mogyoró, karamell). Az elkészített tésztát töltsük zacskóba, majd a tojáshéjon lévő lyukon keresztül háromnegyedig töltsük a tésztával a héjakat. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre a “tojásokat”, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük tojástartóba, a tetejét egy kicsit törjük meg, és így tálaljuk.
Hozzávalók:
- 75 g vaj
- 250 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 25 g finomra őrölt mandula
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 75 g porcukor
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 dl frissen csavart narancslé
- 1 dl zsíros tej
- 1 tojás
A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a narancs levét, a tejet, a porcukrot és a tojást, jól keverjük el. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá a folyékonyakat. Ha ezzel megvagyunk, az előbb leírtak szerint töltsük bele a tojásokba a masszát.
További húsvéti receptek az NLCafén:
- Húsvéti csokis kalács
- 3 izgalmas tojásos recept húsvétra
- Húsvétváró répatorta
- Így készül a tökéletes kaszinótojás – húsvétra is ideális