Gasztro

Nagy húsvéti receptgyűjtemény

Sonka, kalács, tojáskrém, finom sütik és vendégváró falatok: minden, ami a húsvéti asztalra kell! Jöjjön az első forduló klasszikus és új húsvéti receptekkel!

Húsvéti sonka

Milyen a jó húsvéti sonka? Az igazi húsvéti sonka a sertés combjából készül. Egészben, sóban és némi egyéb fűszerekben pácolva, hosszan, lassan. A kötözött sonka egy jó alternatíva azoknak a családoknak, akiknek sok egy 8-10 kilós hatalmas darab parasztsonka. A kötözött is ugyanúgy combból kellene, hogy készüljön, mint az egész, csak darabolva, bőrével, zsírosával együtt. Ám ez is gyakran készül lapockából, hiszen a végterméken kívülről ezt elég nehéz megállapítani. Olvassuk el a címkét vásárláskor!

Hogy készítsük el a húsvéti sonkát? A tökéletes húsvéti sonka elkészítéséhez a sonkát mérjük le, és egy nappal a főzés előtt áztassuk be hideg vízbe. Ezt a vizet főzés előtt öntsünk le, és friss hideg vízzel öntsük fel úgy, hogy ellepje. Lassan, kis lángon főzzük, csak gyöngyözhet a víz, de ne forrjon. Forrástól számítva, annyi órát főzzük, ahány kilogramm a sonka. Ha megfőtt, ne öntsük le a vizet, hanem a lében hagyjuk kihűlni, így szaftosabb marad, nem szárad ki. Ha kihűlt, tegyük zárható műanyag dobozba, vagy csomagoljuk műanyag fóliába, és így helyezzük a hűtőszekrénybe. Forrás: Táplálkozás Akadémia

Nagy húsvéti receptgyűjtemény

Tippek húsvéti sonka ízesítésére:

Mézes-mustáros húsvéti sonka: Bevagdossuk a sonka bőrét, és lefedve puhára sütjük, szüség szerint öntünk alá egy kis vizet.1 dl mézet összekeverünk fél dl ketchuppal, és a sütés vége felé megkenjük vele a sonkát. Ezután fedő nélkül sütjük legalább 20 percig, amíg szép pirosas színt kap.

Narancsmázzal kenegetve: Átlósan bevagdossuk a sonka bőrét, és meglocsoljuk egy narancs kifacsart levével. Sütőben 1-2 óra alatt, alufóliával betakarva puhára pároljuk. A mázhoz összekeverünk egy bögre (2,5 decis) barna cukrot, 3 evőkanál mézet, egy narancs levét, fél deci fehér bort, 1 evőkanál mustárt. Összeforraljuk, és 1 óra sütés után negyedóránként meglocsoljuk vele a húst. Ha marad a mártásból, tálalhatod szószként a hús mellé.

Sörrel kenegetve: Egy kisebb (kb. 1,5 kilós) sonka oldalát bedörzsöljük fűszerekkel, (só, őrölt kömény, rozmaring), és késhegy segítségével néhány gerezd fokhagymát is beledugdosunk. Ezután alufóliával lefedve sütjük, és 15 percenként meglocsoljuk néhány evőkanál sörrel. Félóránként megforgatjuk, hogy mindegyik oldala jól átsüljön. Az utolsó fél órára már levesszük az alufóliát, hogy meg tudjon pirulni

Zöldfűszeres kéregben: Egy lábos vízhez hozzáadunk 1 dl fehérbort, beleteszünk egy feldarabolt vöröshagymát, és 1-2 óra alatt puhára főzzük benne a sonkát. Egy csokor petrezselymet apróra vágunk, összekeverjük 2 evőkanál kakukkfűvel, 2-3 gerezd összepréselt fokhagymával, 1 evőkanál olívaolajjal, és a megfőtt sonka bőrébe masszírozzuk. Sütőben 15-20 perc alatt összeérlelődik az íze.

Foszlós fonott kalács

Nagy húsvéti receptgyűjtemény

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő – vagy 1 tasak szárított élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • csipetnyi só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl habtejszín (nem felverve!:)

A tetejére:

  • 1 tojás
  1. A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk egy kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk/szórjuk az élesztőt, elkeverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Közben kimérjük egy nagy tálba a lisztet, a csipetnyi sót, cukrot, tojást és tojássárgáját, a tejszínt, majd a felfuttatott élesztős tejet. Dagasztani kezdjük – szerintem géppel érdemes – míg a tészta sima és fényes lesz. Letakarva meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és 6 részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle, és letakarva 10 percig pihentetjük.
  4. A kis gombócokból rudakat sodrunk, majd szépen összefonjuk (nem túl szorosan) – video a fonásról lentebb. No problem, nem bonyolult! Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és a szépen megfont kalácsot ráhelyezzük.
  5. A tetejére szánt tojást enyhén felverjük és lekenjük vele a kalácsot, majd újabb 30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt 170 fokra melegítjük.
  6. A 30 perc leteltével még egyszer lekenjük a tojással, és most már mehet a sütőbe 40-45 percre. Nálam elég hamar pirult a teteje, ezért raktam rá 15-20 perc elteltével egy alufóliát, csak úgy lazán, nem szorosan, éppen csak azért, hogy a teteje ne égjen meg.

Kis segítség a fonáshoz:

 

Meggyes húsvéti kalács

Nagy húsvéti receptgyűjtemény

Hozzávalók a húsvéti kalács tésztájához:

  • 500 g liszt
  • 100 g cukor
  • 2 tojás
  • 220 ml langyos tej
  • 100 g folyós, kicsit lehűtött vaj
  • 20 g élesztő
  • 1 lime

Hozzávalók a húsvéti kalács töltelékéhez:

  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. tej
  • 50 g folyós, kicsit lehűtött vaj
  • 250 ml kókusztej
  • 200 g kókuszreszelék
  • 1 lime
  • 200 g aszalt meggy
  • 5 szál citromfű

A tészta elkészítése:
Az élesztőt törd bele a tejbe, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és keverd össze, ameddig el nem olvadt teljesen az élesztő. A lisztet, a többi cukrot, a lime héját és egy csipet sót keverj össze egy nagyobb tálban. A felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a vajat add a keverékhez, majd a mixer dagasztófejével legalább 3 percen keresztül dolgozd össze a húsvéti kalács tésztájának hozzávalóit. Ha összeállt, takard le a tésztát, és meleg helyen keleszd kb. 35 percig.

A töltelék elkészítése:
A húsvétra készülő kalács töltelékéhez először is alaposan klopfold szét a citromfüvet egy serpenyővel. A lime-ot pucold meg egy késsel és csíkozd fel a héját. A kókusztejet a citromfűvel és a lime héjával főzd fel majd, hagyd állni legalább 30 percig. Az aszalt meggyet aprítsd fel, a lime levét facsard ki. Szűrd le a kókusztejet, majd add hozzá a vajat, a lime levét, a kókuszreszeléket és a felaprított aszalt meggyet.

Válaszd szét a tojás sárgáját a fehérjétől. A tojás sárgáját keverd el egy evőkanál tejjel. A tésztát még egyszer alaposan gyúrd át kézzel. Ha túl lágynak ítéled, nyugodtan adj hozzá még 3-5 evőkanál lisztet. Nyújtsd ki a húsvéti kalács tésztáját egy kb. 60×40 cm-es lapra, és vágd fel 3 csíkra. A tölteléket oszd el a három tésztacsík közepére úgy, hogy a szélein kb. 2 cm maradjon szabadon. A széleket kend be tojásfehérjével és szorosan tekerd fel a csíkokat hosszában. Fektesd őket egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és fonj belőlük copfot. A sütőt melegítsd elő 170 fokra (légkeverés 150 fok), a húsvéti süteményt pihentesd még 30 percig.

Kend be a húsvéti kalácsod tetejét a tejes tojássárgájával, és süsd a sütő alsó rácsán kb. 60 percig. 40 perc elteltével letakarhatod alufóliával, hogy ne legyen túl barna a teteje.

Briós

 Nagy húsvéti receptgyűjtemény
 
Hozzávalók (1 nagy vagy 6 kicsi brióshoz):
  • 60 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl  + 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 6 dkg vaj
  • 2 kk. + 6 dkg cukor
  • csipet só
  • és 1 tojás a kenéshez
 
Elkészítés:
1. Az élesztőt 2 dl langyos tejbe morzsoljuk és 2 kávéskanál cukrot teszünk bele, majd meleg helyen megkelesztjük. A tálba tett lisztbe tesszük a vajat, a cukrot, a sót, a tojássárgáját és a megkelt kovászt.
2. Annyi langyos tejjel állítjuk össze, hogy a tészta se túl kemény, se túl lágy ne legyen, ehhez kb. 2 dl tejre lesz szükség. Jól kidolgozzuk, ha elválik a táltól a tészta, akkor már jó lesz. Lisztezett tálba tesszük, és meleg helyen, letakarva 1 órán keresztül kelni hagyjuk.
3. Ebből a tésztából készíthetünk 1 kalácsot vagy 5-6 brióst. Vajjal kikent tepsiben, előmelegített sütőben 170-180 fokon sütjük – a tetejét tojással megkenve. Ellenőrizzük a sütőt, akkor készült el, amikor a pálcikára már nem ragad a tészta, és aranyszínű a teteje.
 
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.

Tojáskrém

Nagy húsvéti receptgyűjtemény

Hozzávalók:

  • 250 g habosra kikevert vaj
  • 2 ek. apróra vágott kapribogyó (elhagyható)
  • 1 kemény főtt tojás apróra felkockázva
  • snidling apróra vágva
  • só, bors

Az összetevőket gondosan összekeverjük.

Almás céklasaláta

Nagy húsvéti receptgyűjtemény

Hozzávalók:

  • 3 kisebb cékla
  • 3 nagyobb  alma
  • 1 kk. citromlé
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 mk. mustár
  • 1 dl majonéz
  • 1dl tejföl  vagy joghurt
  • 1 mk. porcukor vagy méz

A céklát héjában süssük meg. Amikor kihűlt, hámozzuk meg, és reszeljük le. Tisztítsuk meg az almákat, és reszeljük le. Egy tálba keverjük össze a porcukrot a citrom levével, mustárral, majonézzel, tejföllel. Ízesítsük sóval, borssal.  Végül a reszelt almás céklát forgassuk össze a majonézes öntettel.

A receptet Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere készítette.

Datolyás-diós-narancsos répatorta

Kezdődik! Répatorta húsvétra készülődve

Hozzávalók:
A tortához:

  • 300 g kristálycukor
  • 200 ml olaj
  • 4 db tojás
  • 280 g liszt
  • 12 g sütőpor
  • 100 g puha szárított datolya (mag nélkül)
  • 100 g dióbél
  • 400 g sárgarépa
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 kk. frissen reszelt szerecsendió

A krémhez:

  • 100 g kandírozott narancshéj
  • 200 g sárgarépa
  • 200 g kristálycukor
  • 200 ml víz
  • 1 vaníliarúd kikapart magocskái
  • 400 g mascarpone

A tortához a sárgarépát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A datolyát apró kockára vágjuk, a diót durvára törjük. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a szerecsendióval átszitáljuk, majd hozzákeverjük a diót és a datolyát.
A cukrot az olajjal és a reszelt narancshéjjal habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat is.
A lisztes keveréket gyors mozdulatokkal elvegyítjük az olajos-cukros-tojásos masszával, majd az egészet egy sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 170 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben 60 percig sütjük.
Amíg a torta kihűl, elkészítjük a krémet: A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A kandírozott narancshéjat finomra aprítjuk. A vizet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a vaníliamagokat, a reszelt répát és az aprított narancshéjat, majd az egészet gyöngyözve 30 percig főzzük, és leszűrjük. Amikor a cukros-narancshéjas répa kihűl, háromnegyedét összekeverjük a mascarponéval, majd a krémmel bevonjuk a szintén kihűlt süteményt. A torta tetejét a maradék cukorszirupban főtt narancs-répa keverékkel és néhány fél dióbéllel díszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette. 

Húsvéti répatortás/virágos cupcake

Nagy húsvéti receptgyűjtemény
Ha húsvét, akkor nyuszi, akkor tavasz, akkor répa és virágok, így adta magát, hogy répatortás muffin készüljön marcipános virágdíszítéssel. 
Hozzávalók: 
nedves rész: 
  • 1 joghurt
  • 80 ml olaj
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 répa (nekem 80 gramm volt a kettő megpucolva)
  • fél marék kandírozott narancshéj (lehet helyette mazsola, de nálunk nem szeretik)
száraz rész:
  • 120 gramm liszt
  • 50 gramm zabpehely (kisebb szemű)
  • 1 tk. sütőpor
  • a díszítéshez: 
  • 150 gramm fehér marcipán
  • 1 ek. porcukor/keményítő is lehet
  • marcipán virágok/répa (ezt lehet készíteni is, venni talán egyszerűbb)
Az elkészítés roppant egyszerű, egy edényes folyamat. Egy nagyobb műanyagtálban összekeverjük a nedves részt, én kézi habverővel szoktam, majd hozzáadom a száraz részt, ezt már sima evőkanállal keverem össze. 
A muffintepsit kibélelem a kapszlikkal, majd háromnegyedik belekanalazom a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm. 
Amikor megsültek, megvárom, hogy kihűljenek, utána díszítem a marcipánnal. A fehér marcipánt gyúrom egy kicsit, hogy puha legyen, majd porcukorral meghintem a gyúródeszkát, és kinyújtom vékonyra a marcipánt. Kör alakú formát vágok ki belőle, a legjobb a virágos szélű kiszúróval. Ráteszem a kihűlt muffinok tetejére (én most nem tettem krémet alá, így is rajta maradt), majd díszítem. A marcipánvirágok alját picit bevizeztem, úgy jobban odaragad a fehér marcipánra. 
 
A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette.

Tojáslikőrös créme brulée

Nagy húsvéti receptgyűjtemény
Hozzávalók:
  • 3 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 3 ek. tojáslikőr
  • 1 vaníliarúd
  • 4 tojássárgája
  • 2 ek. barna cukor
  • 4 ek. kristálycukor

A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A tejszínt és a tejet a tojáslikőrrel egy lábasba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, majd késsel kiszedjük a magokat belőle és a tejes  keverékhez adjuk. Forráspontig melegítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a barna cukorral, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínes keveréket és elkeverjük. Kerámiatálkákba adagoljuk, majd a kerámiatálkákat egy tepsibe ültetjük. Vizet forralunk és a tálkák magasságának 2/3-ig felöntjük a tepsit vízzel. A vízzel teli tepsit a sütőbe toljuk a kerámiatálkákkal és 40 percig gőzöljük. Ezt követően alaposan kihűtjük. Minden tálka tetejére 1 ek. kristálycukort szórunk és rákaramellizáljuk karamellizáló pisztollyal a cukrot. Ennek hiányában készítsünk karamellt és azzal csorgassuk meg a tetejét. Sütőben történő karamellizálással ne próbálkozzunk, mert megsütjük a krémet is!

Süti a tojásban

Recept: süss muffint tojásban

A tojásokat a lehető legalaposabban megmossuk, majd úgy törjük fel, hogy csak a tetején ütünk egy nagyjából 1 centis lyukat. Később ezen a nyíláson töltjük be a masszát. A tésztához bármilyen muffinalaprecept jó lesz, a lényeg, hogy ne legyenek benne szilárd darabok (csokipasztilla, mogyoró, karamell). Az elkészített tésztát töltsük zacskóba, majd a tojáshéjon lévő lyukon keresztül háromnegyedig töltsük a tésztával a héjakat. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre a “tojásokat”, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük tojástartóba, a tetejét egy kicsit törjük meg, és így tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 75 g vaj
  • 250 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 25 g finomra őrölt mandula
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 75 g porcukor
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 dl frissen csavart narancslé
  • 1 dl zsíros tej
  • 1 tojás

A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a narancs levét, a tejet, a porcukrot és a tojást, jól keverjük el. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá a folyékonyakat. Ha ezzel megvagyunk, az előbb leírtak szerint töltsük bele a tojásokba a masszát. 

További húsvéti receptek az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése