Már tudjuk, hogy kell elkészíteni a húsvéti sonkát, azt is tudjuk, mire fogjuk felhasználni a húsvéti sonka főzőlevét és a húsvéti sonka maradékait, de azt még nem tudjuk, milyen sör illik a sonkához.
Vásárhelyi István sörgasztronómus szerint a világos lágerek jellegzetes száraz, enyhén zöldséges-fűszeres ízükkel, friss malátás zamatukkal remekül illenek a sovány sonkákhoz, és a hozzájuk kínált torma vagy friss retek még inkább kiemeli a sör elegáns, enyhén száraz komlósságát.
A főtt-füstölt csülökhöz, kötözött sonkához azonban már a sötétebb, félbarna sörök ideálisak, különösen, ha nem fehér kenyeret, hanem kalácsot vagy sötét rozskenyeret választunk a hús mellé, hiszen ezek édeskés, enyhén kesernyés héja jól harmonizál a malátás sörökkel.
A zsírosabb, sötétebb színű sertéshúsokhoz, például egy jóféle füstölt tarjához bontsunk ki egy karakteres, sötét (barna) lágersört, hogy a malátás édesség és a pörkölt malátás ízek még jobban kiemeljék a hús füstös-sós ízeit és zsírosabb textúrájával kontrasztosan, szárazabb, teltebb kesernyés ízükkel varázsoljanak el.
A nagy sörivó hírében álló csehek nagycsütörtök vagy zöldcsütörtök napján sörrel várják az ünnepet. Erre az alkalomra csalánnal vagy más kerti növényekkel színezett zöld sört főznek. Ezt a sörözőkben sokszor “vágottként”, a különböző színű söröket óvatosan egymásra csapolva úgy, hogy a színek elváljanak, piros szőlő héjával színezett sörrel keverik. Így jön létre a két színben pompázó Krasličak (sör-hímestojás).
A sörgasztronómus szerint ne keseredjünk el, ha nem jutunk hozzá ilyen ínyencségekhez, mert a húsvéti sonkaételekhez így is találunk épp elég finom sört, amelyek remekül passzolnak ünnepi ételeinkhez.
További cikkek húsvéti sonka témában az NLC-n:
- Így készül az aszpikos húsvéti sonka-terrine
- Vajon finomabb lesz a tojás a húsvéti sonka levében főzve?
- Itt találhatod a legjobb húsvéti sonka beszerzési helyeket