A húsos hétvégi menü is nagy kedvencünk volt, és egy jó sajtos hétvégi menüt sem utasítanánk soha vissza, de vannak napok, amikor a húsmentes fogásoké a főszerep. Ez a hétvége most pont ilyen. Isteni reggel, 3 fogásos ebéd és villámdesszerttel zárt mennyei vacsora.
Mogyorós, banános smoothie bowl
Hozzávalók 2 tálhoz:
- 1 bögre (2,5 dl) mandulatej vagy tej
- 1 érett (kissé fagyos, hűtőbe tett) banán
- 2 óriás datolya
- a tetejére szeletelt banán, goji bogyó, kókuszchips, darabokra tördelt mogyoró
- 2 kk. Nutella
- 1 kk. darált lenmag
Elkészítés
Áztassuk be a datolyát forró vízben, majd szedjük ki a magját.
Dobjuk egy turmixgépbe a fagyos banánt, adjuk hozzá a datolyát, a lenmagőrleményt és a nutellát. Öntsük fel növényi tejjel, és turmixoljuk össze. Öntsük tálkákba és dekoráljuk magvakkal, banánnal, goji bogyóval.
Sárgarépaleves joghurttal
Hozzávalók:
- só
- 4 csomó friss sárgarépa
- 1/2 dl olívaolaj
- 5 dl natúr joghurt
- 1 db zöldségleves kocka vagy fél liter zöldség alaplé
- 60 g szezámmag
- fehérbors
Elkészítés
A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük, a leveskockát fél liter vízben feloldjuk. A répát forró olajon közepes tűzön megfuttatjuk, felöntjük a zöldséglevessel, majd ízesítjük sóval, borssal és jól felforraljuk, végül a tűzről levéve hűtjük, hozzákeverjük a joghurtot, és 5 percig gyenge tűzön főzzük.
Közben a szezámmagot egy teflonserpenyőben zsiradék nélkül aranyszínűre pirítjuk.
Tálaláskor a finomra vágott sárgarépazöldet és a pirított szezámmagot külön edényben adjuk a leves mellé, és ki-ki ízlése szerint vesz belőle.
Kecskesajtos ravioli diópesztóval
Ravioli, 4 személyre:
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 30 dkg durumliszt
- 1 evőkanál olívaolaj
Töltelék:
- 20 dkg kecskesajt
Feltét:
- pár csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 csipet bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl olívaolaj
- ízlés szerint citrom leve
- 10 dkg dió
Elkészítés
A raviolihoz a durumlisztet keverjük el egy csipet sóval, a tojássárgájával, az olívaolajjal és annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta. Gyúrjuk simára, felezzük meg, és nyújtsunk belőle két vékony lapot. Az egyikre helyezzünk egymástól 3-4 cm-re sajtkockákat, és tegyük rá a másik kinyújtott tésztalapot. A töltelék körül nyomjuk össze alaposan a két tésztaréteget, majd derelyevágóval vágjunk négyzeteket.
A diópesztóhoz a dióbelet törjük egészen apróra, a petrezselymet vágjuk finomra, a megpucolt fokhagymát aprítsuk fel. Keverjük el mindezt az olívaolajjal, fűszerezzük kevés citromlével, sóval, frissen őrölt borssal. A tésztát 1-2 perc alatt főzzük ki lobogó, sós vízben. Szűrjük le, szedjük tányérokra, halmozzunk rá diópesztót, és azonnal tálaljuk.
Meggyes-mandulás bögrés süti
Hozzávalók:
- fél bögre cukor
- fél bögre szeletelt mandula
- 1 db narancs reszelt héja
- fél bögre natúr joghurt
- 2 bögre búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- fél bögre étolaj
- 2 db tojás
- fél bögre tejföl
- 2 bögre magozott meggy
Elkészítés
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a joghurtot és a tejfölt és alaposan kikeverjük. Beleöntjük az olajat is, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt, kb. 18×24 cm-es sütőformába egyengetjük. A tetejét alaposan megszórjuk lecsepegtetett magozott meggyel és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
20 perc elteltével megszórjuk a szeletelt mandulával és visszatoljuk még további kb. 15 percre.
Spenótos túróval töltött csőtészta
Hozzávalók:
- só
- 1,5 dl paradicsomszósz
- 100 g felszeletelt mozzarella
- 200 g spenótlevél
- szerecsendió
- oregánó
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 150 g túró
- 12 db canelloni cső tészta
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát kevés olajon párold meg, dobd hozzá a fokhagymát és add hozzá a spenótot. Fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Amikor megpárolódott, keverd össze túróval és egy egész tojással. A canelloni óriáscsőtésztákat töltsd meg a túrós-spenótos masszával, és fektesd szorosan egymás mellé egy hőálló jénai tálba, és locsold meg paradicsomszósszal.
A paradicsomszószt fűszerezd csipetnyi sóval, borssal, oregánóval, és így kend a tésztákra. Önts alá fél deci vegetával ízesített vizet, és lefedve, a sütőbe téve kezdd el párolni. Húszperces sütés után fedd be a tésztát a mozzarellaszeletekkel, és süsd addig, amíg a sajt rápirul.
Tipp:
A canelloni csőtészta sós palacsintával is helyettesíthető. Ebben az esetben a palacsintát ki kell sütni, és a spenótos-túrós töltelékkel megkenni. Tekerd fel, fektesd szorosan egymás mellé elhelyezve egy tálba téve, és kend meg paradicsomszósszal. Borítsd be a sajtszeletekkel, és süsd húsz percig.
A tésztát helyettesítheted lasagnelapokkal is, csak akkor a tésztát forrásban levő vízben 4-5 percnyi főzéssel puhítani kell
Mandulás avokádópuding
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 kanál méz
- kevés (aprított) mandula
- 1 db (érett) avokádó
Elkészítés
Turmixoljuk össze az avokádót, a tejet és a mézet, majd szórjuk meg mandulával.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel