5 dolog, amit érdemes tudni a túró rudiról:
- 1954-ben tejipari szakemberek moszkvai tanulmányútjukról hazatérve kezdtek dolgozni az édes, enyhén citromos, csokiba mártott túrós édességen. Eleinte túró mignon volt a neve, de szerencsére hamar rájöttek, hogy frappánsabb lenne a Túró Rudi név, ami azonban nem aratott osztatlan sikert. A Hírlapkiadó Vállalat reklámfelelőse például erkölcstelennek találta, ezért egy ideig emiatt nem is volt hajlandó közölni a túró rudi-hirdetéseket.
- Eleinte teljesen más volt a csomagolása: a szaloncukorhoz hasonlóan megcsavarták a papírt, és csak később, a ’80-as években vezették be a maihoz hasonló csomagolást.
- Ma átlagosan 68.000 túró rudi készül óránként a mátészalkai üzemben. A kezdetek óta több, mint 5 milliárd rudi készült, és bár sokféle ízvariáció és forma létezik, a legnépszerűbb továbbra is a klasszikus, étcsokis verzió.
- Kizárólag magyar tej felhasználásával gyártják, mely óriási tartálykocsikban érkezik minden nap a gyárba, majd szigorú minőségi ellenőrzést követően kerül a tejfeldolgozó üzembe.
- Hiába a hatalmas népszerűség itthon, külföldön nem ért el akkora sikereket a túró rudi, pedig próbálkoztak többször is az exportálással. A külföldiek ugyanis egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a túró rudival. Főleg azért, mert számukra a túró valami sajthoz hasonló tejterméket jelent, így értelmezhetetlen az édes-citromos-csokiba mártott túrós rudacska.
Most pedig lássuk, hogy készíthető el otthon is a túró rudi, és két túró rudis süti!
Túró rudi házilag
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 4-5 ek. cukor
- 1 citrom
- ízlés szerint vanília aroma
- 1 zacskó sűrűre főzött zselatin
- 2 tábla étcsokoládé
Elkészítés
A túrót robotgépben pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a citrom lereszelt héját. Közben a zselatint felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a túróhoz, hideg helyre tesszük. Miután a massza kicsit megszilárdult, habzsákba töltjük, és 10 centis hengereket nyomunk ki belőle, majd az olvasztott csokival meglocsoljuk őket. Figyelem, nem lesz túl szép a végeredmény, de kit érdekel, ha finom, és semmilyen adalékot nem tartalmaz.
Fázisfotók a recepthez itt találhatók.
Túrórudi-tortácskák
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 7,5 dkg cukor
- 75 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 10 dkg + 15 dkg a bevonathoz étcsokoládé
- 3 dl habtejszín
- 2 db citrom reszelt héja
- 25 dkg zabkeksz
- 1,5 teáskanál zselatin
Elkészítés
A kekszet erős műanyag zacskóba tesszük, a zacskó száját összefogjuk, a kekszet sodrófával morzsásra törjük. A kis darabokra tört 10 dkg csokoládét a vajjal megolvasztjuk, majd összeforgatjuk a kekszmorzsával. Azonnal sütőpapírral kibélelt kis piteformákba nyomkodjuk, kb. 6 adagra lesz elég. A tejszínt felmelegítjük a zselatinnal, kevergetve, amíg a zselatin feloldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót, alaposan összedolgozzuk. Hat részre osztjuk, majd a morzsára kanalazzuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg a zselatin megköt. Tálalás előtt a bevonathoz a 15 dkg csokoládét felolvasztjuk, és vékony rétegben a túró tetejére simítjuk. Még jobb, ha csak csurgatjuk, hogy ne képezzen egybefüggő réteget, így könnyebben fogyasztható. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalhatjuk.
Poharas túró rudi torta
Hozzávalók a csokis morzsához:
- 50 cukor
- 1 db tojás
- 65 g vaj
- 65 g étcsokoládé
- 35 g búzaliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg túró
- 2 dl habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg porcukor
a tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
1. Először elkészítjük a sütimorzsához a csokis sütit. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl. (kivételesen nem baj, ha rendesen átsül, mert így lehet csak szétmorzsolni.)
2. Közben elkészítjük a túrós részt. A tejszínt habbá verjük és elkeverjük a túróval, a porcukorral és a citromhéjjal.
3. Ha a brownie teljesen kihűlt, kézzel szétmorzsoljuk és kisebb poharak aljára adagoljuk. Rá aztán jöhet a túrós massza, aztán megint morzsa, megint túró, majd a tetejére megint morzsa. Legfelülre közvetlenül tálalás előtt olvasztott étcsoki. (Szerintem akkor a legjobb, ha alul van egy adag morzsa, rajta sok túró, a tetején megint morzsa és csoki. Szóval a képen láthatónál kevesebb szint van benne.)
Még több túró rudi az NLCafén:
- Könnyű finomság: túró rudi torta pohárban
- Bolti kontra házi: túró rudi és túrókrém házilag
- Miért szeretjük a túró rudit?