A tökéletes húsleves titka
Szeretném most azt mondani (írni), hogy a megfelelő zöldségek és fűszerek hozzáadásával ugyanolyan húslevest varázsolhatunk a család elé, mint amilyet annak idején nagymamáink készítettek, de sajnos másképp gondolom.
A dolognak két egyszerű oka van:
- az ízlelésünk olyannyira elkorcsosult az elmúlt évtizedekben a mindenhez hozzáadott mesterséges aromaanyagok miatt, hogy természetes ízükben már nem is szeretjük, sőt nem is ismerjük a különböző ételeket
- a mesterséges körülmények között, 1-2 hónap alatt tápon felnevelt állat húsa mérföldekkel elmarad ízében a régimódi környezetben, barátságos baromfiudvaron éldegélő szárnyasok húsától és a belőle készült étel (különösen a leves) soha nem lesz olyan, mint amilyet ez utóbbiból főzünk.
Persze ez nem azt jelenti, hogy mi már nem is tudunk finom húslevest készíteni, még szép, hogy tudunk, vagyunk mi is olyan ügyesek, mint az idősebb korosztály, de hogy milyen lesz a végeredmény, abban sokkal nagyobb szerepe van a jól kiválasztott húsnak, mint a 15-féle fűszernek. (És ez most saját tapasztalat, van szerencsém hol egyiket, hol másikat elkészíteni.)
Mit tehetünk, hogy a mi levesünk is legyen olyan finom, mint az a bizonyos nagymamaféle vasárnapi húsleves? Kattints ide a válaszokért!
Zöldborsókrémleves medvehagymával
Ez a recept azért különleges, mert magamtól nem jutott volna eszembe összepárosítani ezt a két zöldséget. Egy barátnőm hívta fel a figyelmemet arra, hogy a zöldborsó és a medvehagyma jól állnak egymásnak. Külön-külön is imádom őket, de így együtt tényleg különleges párost alkotnak. Kattints ide a receptért!
Még több levesrecept az NLCafén:
- Mit főzzek ma vacsira? Sajtkrémlevest cipóban
- Így készül a klasszikus sütőtökkrémleves egyszerűen
- Gyömbéres körtekrémleves