Gasztro

Brutál drága lesz az idei gyümölcs a fagykár miatt

A hazai gyümölcstermés fele is odaveszhetett a múlt szerdai fagy következtében, emiatt pedig horror árakra számíthatunk a piacon.

Az előző hét után szerdán hajnalban is mínusz 6-7 fokot mértek az ország több pontján, miközben a meteorológia nem jelezte a fagyveszélyt.

A gazdák jelzései szerint akár az idei gyümölcstermés fele is odaveszhetett – írja a Magyar Hírlap Csizmadia Györgyre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökére hivatkozva.

Nagyon drága lesz a gyümölcs a fagy miatt

A lap szerint a gazdák az ilyen hideg időben fagyvédelmi gyertyákkal vagy gázégetéssel és ventilátorral melegíthetik a gyümölcsfákat, utóbbi eljárás költsége azonban nagyon magas, hektáronként 400-500 ezer forintra is rúghat.

A gyümölcsök ára a fagykárok miatt 20-25 százalékkal is emelkedhet, így az eper ára 1000-1200 forint, a cseresznyéé 1000 forint, míg a meggyé 300-350 forint lehet.

Csizmadia György kitért arra is, hogy az egy főre jutó magyarországi gyümölcsfogyasztás csaknem a felére esett vissza az elmúlt húsz évben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top