A táplálkozásnak nemcsak az általános egészségi állapotunkra, de arra is nagy hatása van, mennyire érezzük magunkat energetizáltnak, tettre késznek és jókedvűnek. Érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek segítségünkre vannak ebben.
Banán és mandulavaj. Energiaforrásként tele vannak fehérjével és szénhidráttal, a banán magas magnéziumtartalma pedig jót tesz az idegeknek. A mandulavaj jó B-vitamin-forrás, ami a banán magas kálium- és triptofántartalmával kiegészülve remek hangulatjavító.
Édesburgonya. Főként összetett szénhidrátok alkotják, melyek lassabban szívódnak fel, nem ugrasztják meg a vércukorszintet, hosszasabban szolgáltatnak energiát. Gazdag továbbá C-vitaminban, béta-karotinban, magnéziumban és vasban.
Diófélék. Egészséges zsírokban, olajokban, rostokban és fehérjében gazdagok. Alacsony a glikémiás indexük, laktatnak, hosszú távra biztosítanak energiát. Magas a B-vitamin-tartalmuk, ami az idegműködésnek szuper, és az immunrendszert is erősítik, mivel antioxidánsokban gazdagok.
Méz. Már az ókori görög atléták is fantasztikus energiaforrásnak tartották. A benne lévő glükóz gyorsan, míg a fruktóz lassabban szívódik fel, így egyszerre lát el azonnal felhasználható, hosszan tartó energiaforrással.
Forrás: dailymail.co.uk