Két olasz jóbarát, egy ügyvéd és egy építészmérnök összefogott, hogy létrehozza a fokhagyma egy új minőségét: a csókbarát fokhagyma nem büdös, édesebb ízű, és a gyomor is könnyebben feldolgozza.
Egyikük, Alessandro Guagni három évvel ezelőtt találkozott először az aglionéval, azaz a nagy fokhagymával egy piac standjánál. Lenyűgözte a fokhagyma lágy és könnyű íze. Azt mondja, ez a fokhagyma 10-szer akkora volt, mint egy hagyományos. Barátjával, Lorenzo Bianchival ekkor kezdtek utánajárni az aglione titkának. Több étteremben is érdeklődtek, de azt a választ kapták, ez a fajta már több szár éve kihalt, nem termesztik. Végül a toszkánai Chiana-völgyben akadt még pár termelő, akitől sikerült magokat szerezniük, így belevághattak a hatalmas méretű fokhagymák termesztésébe.
Azt mondják, ez a fokhagyma kellemesebb a gyomornak, az orrnak és a szájnak is, ugyanis hiányzik belőle a randigyilkos simában található allicin nevű anyag. Reméljük, nemsokára mi is megkóstolhatjuk a csókbarát fokhagymát!
Forrás: Yahoo